Milyonlarca yıl önce yok oldular ama hala yeni türleri keşfediliyor

Muhtemelen Dünya'yı 97 milyon ila 94 milyon yıl önce dolaşan, küçük bir zırhlı dinozor türü keşfedildi.

Milyonlarca yıl önce yok oldular ama hala yeni türleri keşfediliyor

Science Alert’in bildirildiği üzere, bir paleontolog ekibi Arjantin'de daha önce bilinmeyen bir dinozor türünün kalıntılarını keşfetti. Araştırmacılar, bu dinozorun, dinozorların son dönemi olan Kretase döneminden geldiğini ve 97 milyon ila 94 milyon yıl önce Dünya üzerinde yürüdüğünü tahmin ediyor.

Paleontologlar, geçtiğimiz hafta yayınlanan bilimsel raporda bu kalıntıların Güney Yarımküre'de daha önce bilim tarafından bilinmeyen bütün bir zırhlı dinozor türünü temsil edebileceğini söyledi.

Yeni keşfedilen tür olan Jakapil kaniukura'nın, dinozorun boynu, sırtı ve kuyruğundaki kemikli disk şeklindeki zırh sıraları nedeniyle thyreophoran türleri (Stegosaurus ve Ankylosaurus gibi zırhlı dinozorlar) ile ilişkili olduğu düşünülüyor.

Ekip, araştırmalarının başlarında birkaç bulguya ulaştı: Türün iki ayaklı ve küçük, yaklaşık bir buçuk metre uzunluğunda ve bir ev kedisi ağırlığında olduğu söyleniyor. Dinozorun aynı zamanda Stegosaurus akrabalarına benzer olarak yaprak şeklinde dişleri olan bir otobur olduğu söyleniyor.

Kalıntılar, Arjantin'deki Félix de Azara Doğa Tarihi Vakfı uluslararası paleontologlarından oluşan bir ekip tarafından kuzey Patagonya'daki Río Negro eyaletinde keşfedildi. Baş araştırmacılar raporda, bu kalıntıların Arjantin Patagonya'sından ilk kesin thyreophoran türlerini temsil ettiğini ve erken thyreophoranların önceden düşünülenden çok daha geniş bir coğrafi dağılıma sahip olduğunu gösterdiğini yazdı.