Victorinox'un İsviçre çakısı, bıçağını "kaybediyor"

1800'lü yıllardan günümüze kadar gelen İsviçre çakısının üreticisi Victorinox, bazı ülkelerde artık bıçaklı çakılar üretmeyeceğini açıkladı. Peki bunun sebebi ne?

İsviçre çakısı, bıçağını "kaybediyor"

İsviçre Çakısı, çok amaçlı kullanım anlamında kullanılan öyle bir terim haline geldi ki, günümüzde hepimiz kullanıyoruz. Hatta çok işlevli ürünler üreten şirketler bile artık ürünlerini “İsviçre Çakısı” kategorisinde değerlendiriyor.

Ama İsviçre çakıları, aslında bir şeyleri kesip biçmek, kapakları açmak veya bazı şeyleri törpülemek gibi birçok işe yarayan, çok amaçlı çakılar. Bu ünlü aletin arkasındaki şirket ise Victorinox.

İşte o Victorinox, geçtiğimiz günlerde beklenmedik bir açıklama yaptı. Şirket, yaptığı açıklamada bıçak kısmı olmayan bir İsviçre çakısı üzerinde çalıştığını duyurdu.

Elbette şirket, bıçaklı versiyonu piyasadan çekmeyecek. Bıçaksız versiyonların amacı ise İngiltere ve bazı Asya ülkeleri gibi bıçakların diğer pazarlara kıyasla ceplerde pek de hoş karşılanmadığı yerlerdeki müşterilere hizmet verebilmek. Zira İngiliz hükümeti son zamanlarda kamusal alanda bıçak taşınmasına ilişkin yeni bir yasa üzerinde çalışıyor. Dolayısıyla böyle ülkeler için şirketin ciddi bir planlama yapması gerekiyor.

İsviçre çakısının tarihi

İsviçre çakısı ilk olarak 1880'lerin Almanya'sında ortaya çıktı ve İsviçreli Karl Elsener üretimi yavaş yavaş tüm dünyaya taşımaya başladı. Kısa bir süre sonra ise ortaya Wenger isimli rakip bir şirket daha çıktı.

Ortaya çıkan bazı anlaşmazlıklar sonucunda İsviçre hükümeti belli bir dönem olaya el atarak bu aletlerin siparişlerini iki şirket arasında paylaştırdı. Ancak o zamanlar Wenger kendi versiyonunu “orijinal” İsviçre çakısı olarak adlandırırken, Elsener'in Victorinox'u kendi versiyonunu “orijinal” olarak adlandırdı. Neyse ki en sonunda iki şirket 2005 yılında birleşti ve tüm sorunlar ortadan kalktı.

Her ne kadar 11 Eylül sonrasında çakıların çok daha fazla incelenmesi ve denetlenmesi şirkete zarar vermiş olsa da Victorinox ve çakıları günümüze kadar varlığını sürdürdü. Öyle ki şirket, 2017 yılında 500 milyonuncu İsviçre çakısını ürettiğini duyurdu. Bu arada şirketin en pahalı modelini merak ediyorsanız, Swiss Champ XXL adındaki 73 özelliğe sahip çakı olduğunu belirtelim. Söz konusu çakının fiyatı ise 395 dolar.