Pentagon'dan Google'a Çin Eleştirisi!

Pentagon, başta Google olmak üzere bir çok ABD'li şirketi, Çin konusundaki yaklaşımları nedeniyle eleştirdi!

Google'a Çin eleştirisi

ABD'li bir üst seviye general, Amerikalı teknoloji devlerinin Pentagon ile çalışmak istemezken Çin'deki firmalar ile iş fırsatlarını kovalamalarının "anlaşılamaz" olduğunu söyledi. Bu sözlerin ilk hedefi ise, tabii ki Google oluyor.

Deniz Kuvvetleri Generali, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, ABD'li firmaların Çin'de çalışmak için taviz vermeleri konusunda yakınarak, "bizler iyi adamlarız ve özgürlüklerin kısıtlandığını, Çin'in firmalardan fikri hakları alacağını bildiğimiz Çin'de iş ilgilerimizi ilerletmek için taviz vermemiz bana anlaşılmaz geliyor" cümlesini kurdu.

Google'ın CEO'su Sundar Pichai ise, firmanın Çin'e uzun yıllardır yatırım yaptığını ve ABD hükumeti ile sağlık ve siber güvenlik projeleri üzerinde çalışırken bu yatırımlara devam etmeyi planladığını söylemişti.

Bu yılın daha önceki dönemlerinde Google, ABD hükumeti ile sahip olduğu, ABD askeriyesinin havadaki drone'lardan alınan görüntüleri analiz etmesini sağlayan bir projenin anlaşmasını, projenin yarattığı etik sorular nedeniyle çalışanlarından aldığı tepki yüzünden yenilememeyi seçmişti.

Project Maven olarak adlandırılan savunma programı, firma ve savaş teknolojisi üzerinde çalışılmasını kabul etmeyen çalışanları arasında mesafe oluşmasına sebep olmuştu.

Google, aynı zamanda da arama motorunun Çin piyasası için sansürlü bir sürümü üzerinde çalışıyor ve firma bunun deneysel olduğunu ve kamusal yayımlamadan uzakta olduğunu söylemekte.

Kanun koyucular, çalışanlar ve insan hakları aktivistleri firmayı sansürlü içerikler konusunda, Çin hükumetine karşı hakkında sessiz kalmakla suçluyor.

Okuyucu Yorumları