Rakamlarla Apple ve Microsoft!

Kırmızı köşede Apple, mavi köşede Microsoft... Bu dev maçtaki son durum gerçekten ilginç...

Apple vs Microsoft!

Yaklaşık 6 ay önce Wall Street'te yeni bir kilometre taşına ulaşıldı: Apple'ın kurumsal değeri Microsoft'unkini geçti. Apple'ın piyasa değeri (tüm hisselerinin toplam değeri), Microsoft'un geliri ve kârı daha fazla olmasına rağmen Microsoft'unkini geçti. Buradan ise Wall Street'in şu anki gelirlere değil büyüme potansiyeline baktığını anlıyoruz.

Piyasa değeri

Microsoft ve Apple'ın toplam değerleri geçtiğimiz ilkbaharda birbirine yakın olsa da bu artık geçerli değil. 26 Mayıs 2010'dan itibaren Apple, Microsoft'u geçti ve piyasa kapitalizasyonu 223 milyar dolardan 306 milyar doların üzerine çıktı (14 Nisan itibariyle). Microsoft ise 219 milyar dolardan 212 milyar dolara geriledi.

Sonuç: Wall street, Apple'ın büyüme potansiyelini ve başarı şansını Microsoft'tan daha yüksek görüyor. Yatırımcılar geçtiğimiz sene haklı çıktılar ancak yüksek hisse fiyatlarına sahip şirket için bu tahminin doğru çıkıp çıkmayacağını zaman gösterecek.

Apple ve Microsoft'un pazar payları

Apple ve Microsoft'un pazar payları
Akıllı telefon pazar payları (mavi Apple'ı, sarı Microsoft'u temsil ediyor)

Pazar payı

Wall Street'in ötesinde iki şirket kullanıcılar karşısında nasıl sıralanıyorlar? Microsoft, masaüstü işletim sistemlerinde 2005'den 2009'a kadar sahip olduğu kabaca yüzde 92'lik pay ile ezici bir üstünlüğe sahip (Kaynak: IDC). Mac OS X'in pazar payı ise yüzde 3.5 ile yüzde 4.0 arasında değişiyor.

Akıllı telefonlarda ise Apple yüzde 15.7'lik payı kaparken Microsoft sadece yüzde 4.2 ile yetiniyor. Ancak Gartner ve IDC Microsoft'un Windows Phone platformunun Apple'ın iOS'unu 2015'de geçeceğini tahmin ediyor. Bunun dışında Apple'ın tabletlerde de dünya çapında yüzde 87.4'lük bir üstünlüğü bulunuyor. Gartner'a göre Apple bu sene tabletlerde yüzde 67'yi koruyabilecek, 2015'de ise yüzde 47 pazar payına sahip olacak. Windows'a ise tahminlerde yer verilmemiş

Özetle: Önde gelen analiz şirketleri, akıllı ceplerde Microsoft'un galip geleceğini düşünüyor. Ancak Microsoft, tabletlerde eziliyor. Bununla beraber şirket, masaüstünde çok ezici bir üstünlüğe sahip.

Okuyucu Yorumları