Sağlamaya Yeni Sistem Önlemi

Henüz çıkmasına rağmen korsanlarca kırılan Windows Vista'nın sağlama sistemi güncellendi.

Microsoft'tan Önlem

Daha çıkalı bir kaç gün olmasına rağmen kırılan Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi Windows Vista'nın aktivasyon ve sağlama aracı güncellendi.

30 Kasım'da profesyonel versiyonu piyasaya sunulan Windows'un yeni nesli Vista, korsanların kurbanı olmuş, hemen kopyalanmıştı. Aktivasyonu ve seri numarası sağlayıcıyı iki yöntemle geçen korsanlar, kopyanın yayılmasını da çok hızlı sağlamışlardı.

İlk yöntem, Vista'nın iki sürümünü karıştırarak elde ediliyor. Microsoft tarafından "frankenbuild" olarak adlandırılan yöntem, Vista'nın bir hibritini çıkarıyor ve sonlandırılmış arabirimle birleştiriyor. Hibrit kısmı aktivasyon bölümünü oluştururken bu kısım, doğrulama bölümünü direkt olarak geçiyor zira zaten üzerinde anahtarları taşıyor. Ama artık kullanılabilir durumda değil çünkü Microsoft bu versiyonun izinsiz kullandığı anahtarları engellemiş durumda.

İkinci yöntem henüz Microsoft tarafından engellenememişken bu yöntemin de kısa sürede durdurulacağı yetkililerden alınan bilgiler arasında. Son olarak Genuine Windows Programı Müdürü David Lazar "Windows Vista bugüne kadar yapılan ve kopyalanması en zor olan işletim sistemidir" dedi.

Okuyucu Yorumları