Samsung, Exynos işlemcileriyle Qualcomm'un Snapdragon'u karşısında kan kaybediyor

Samsung'un kendi mobil işlemcisi Exynos, akıllı telefonlardaki pazar payının büyük kısmını kaybetti. Bu da Qualcomm'un Snapdragon'u için yeni zaferler anlamına geliyor.

Samsung'un Exynos işlemcileri kan kaybediyor

Samsung, Exynos yonga setlerini hem premium akıllı telefonlarında, hem de uygun fiyatlı bütçe dostu Galaxy modellerinde kullanıyor. Ayrıca bu çipleri farklı teknoloji şirketleriyle de paylaşan Samsung, son dönemde ise tercihini farklı şekilde kullanmaya başlamıştı. Piyasaya çıkardığı akıllı telefonlarda ağırlıklı olarak MediaTek ve Qualcomm yonga setlerini kullanmaya başlayan Koreli dev, hatta bazı tablet modellerinde Unisoc işlemcilere de kaymış durumda.

Bu, Samsung’un artık Exynos işlemcilerini kullanmayacağına yönelik söylentilere sebep olurken, diğer yandan işlemci pazarında ağırlığını kaybetmeye başlamasına da neden olmuş durumda.

Gelen son raporlara göre Samsung’un üst düzey telefonlarda Qualcomm’un amiral gemisi işlemcilerine ağırlıklı olarak yer vermeye başlaması, Exynos’un pazar payını kaybetmesine sebep oldu.

Counterpoint Research'ten alınan en son veriler , Qualcomm Snapdragon 700 ve 800 serisi üst düzey yonga setleri 2022'nin ilk çeyreğinde yüzde 68’lik pazar payına ulaşmış durumda. Qualcomm’un son işlemcisi. Snapdragon 8 Gen 1 yonga seti ise, Samsung Galaxy S22 modellerinin yüzde 75’inde kullanılması nedeniyle Qualcomm’u pazardaki yerini güçlendiriyor.

Oysa Samsung, Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisine yanıt olarak Exynos 2200’ü geliştirmiş ve bu modeli de Galaxy S22 serisinde kullanmıştı. Ancak Samsung’un yıllardır önüne gelen 2 işlemci arasındaki verim sorunları, Güney Koreli şirketin tercihini bu defa ağırlıklı olarak Qualcomm’dan yana kullanmaya zorlamış olabilir. Kaldı ki ülkemizde de bu yıl ilk defa bir Galaxy S serisi modeli Exynos işlemci yerine Snapdragon işlemci ile satışa çıktı.

Rapor, Samsung Exynos yonga setlerinin kullanımının premium seviyede yüzde 34’ten yüzde 23’e düştüğüne işaret ederken, bütçe dostu akıllı telefon segmentinde de durum pek farklı değil. Geçtiğimiz yıl yüzde 10 oranında kullanılan Exnyos işlemciler, bu yıl aynı segmengtte yüzde 7 oranında kullanılıyor.

Yine de Exynos için bir gelecek var. Samsung, Exynos işlemcilerine telefonlarında yer vermeye devam ediyor. Şirketin son olarak Galaxy A33 ve Galaxy A53 modellerinde yer verdiği Exynos 1280 işlemcisinden umudu yüksek.