Satürn'ün halkaları 2 yıldan kısa bir süre içerisinde kaybolacak!

Satürn gezegeninin ünlü halkaları, 2 yıldan biraz daha kısa bir süre sonra tamamen kaybolacak. Ama bu kaybolma, artık orada olmayacakları anlamına da gelmiyor.

Satürn'ün halkaları, 2 yıldan kısa bir süre içerisinde kaybolacak

Astrofotoğrafçılar ve amatör gökbilimciler, iki yıldan kısa bir süre içerisinde inanılmaz bir fırsat yakalayabilir. Satürn’ün Güneş çevresindeki yörüngesindeki eğiklik nedeniyle, 18 ay sonra gezegenin halkaları görüş açımızla mükemmel bir şekilde hizalanacak ve gezegenin görüntülerinden halkalar kaybolacak.

Gezegenin halkaları çok büyük olduğu için bu aşırı tuhaf bir durum gibi görünebilir. Satürn’ün sadece en parlak, en görünür halkalarına odaklanmak istesek bile, bunlar 70.000 ila 140.000 kilometre arasında uzanır. Toplamda 30 Dünya'ya eşdeğer bir alanı kaplıyorlar.

Ancak bu halkalar çok geniş olmalarına rağmen son derece incedir. Oransal olarak bakıldığında bir kağıttan daha ince oldukları söylenebilir. Çoğu kısımlarında kalınlıkları 100 metrenin altındadır. Tahmin edebileceğiniz gibi, 1,2 milyar kilometreden fazla bir uzaklıktan baktığımızda bir kilometre bile gerçekten hiçbir şey değildir.

Ağustos ayında Satürn karşıt konumdayken eğim açısı 9 derece civarındaydı ve 23 Mart 2025’e gelindiğinde sıfıra düşecek. Bu yan açıdan görünüm 13,7 ila 15,7 yıllık aralıklarla gerçekleşiyor ve bunlar Dünya’nın halkaların düzlemini geçmesinden kaynaklanıyor. Gezegenlerin düzenine bağlı olarak, hızlı bir şekilde arka arkaya bir veya üç geçiş gerçekleşebilir.

Örneğin, 1990’lı yıllarda halka düzleminin geçişi 22 Mayıs ve 10 Ağustos 1995’te ve ardından 11 Şubat 1996’da gerçekleşti. Ancak en son yaşanan halka düzlemi geçişi 4 Eylül 2009’da tek seferlik bir olaydı. 2025’ten sonraki olay yine üçlü olacak. 15 Ekim 2038’de gerçekleşecek ilk geçişin ardından 1 Nisan ve 9 Temmuz 2039 tarihlerinde iki geçiş daha gerçekleşecek.

Elbette halkaların varlığı gerçekten sonlanmayacak. Yalnızca, uzun yıllardır görmediğimiz halkaların alt kısmı ve gezegenin Güney Kutbu görüntüye girecek. Gezegenin maksimum eğimine ulaşacağı 2032 yılında, gezegen bize göre 27 derecelik bir açıda yer alacak ve halkaları tüm görkemleri ile gerçekten görünür olacak.

Eğimdeki değişiklik yeni bir şey değil ve son birkaç on yılda çokça görüntülendi. Hatta bu, Satürn’ün sisteminin uydularının fotoğraflarını yakalamak ve gerçekten eşsiz bir görüntü elde etmek için iyi bir fırsat olabilir.