Scarlett Johansson, sesini klonlayan yapay zeka uygulamasına savaş açtı

Scarlett Johansson'ın sesinin yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir versiyonu, kendisinin rızası olmadan çevrimiçi bir reklamda yer aldı. Johansson'un cevabı ise, bu yapay zeka uygulamasına dava açmak oldu.

Scarlett Johansson, yapay zeka uygulamasına savaş açtı

Variety'nin haberine göre Scarlett Johansson, bir yapay zeka uygulaması geliştiricisine karşı adını ve benzerliğini çevrimiçi bir reklamda kullandığı gerekçesiyle yasal işlem başlatıyor. Reklam, Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar adlı bir yapay zeka görüntü düzenleyicisi içindi ve Johansson'un sesinin yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir versiyonunu içeriyordu.

22 saniyelik reklamda Johansson, Black Widow'un çekimleri sırasında sahne arkasında gösteriliyor ve "Naber çocuklar? Ben Scarlett ve benimle gelmenizi istiyorum." diyor. Ancak daha sonra, reklam Johansson'dan uzaklaşırken, aktrisin sesine benzemesi amaçlanan yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir ses şunları söylüyor: "Sadece avatarlarla sınırlı değil. Metinlerle resimler ve hatta yapay zeka videolarınızı da oluşturabilirsiniz. Bence bunu kaçırmamalısınız."

Variety, reklamın en altında uygulamanın arkasındaki geliştirici olan Convert Software'in şu metni eklediğini bildiriyor: "Görüntüler Lisa AI tarafından üretilmiştir. Bu kişiyle hiçbir ilgisi yoktur."

Johansson'un temsilcileri Variety'ye, aktrisin hiçbir zaman uygulamanın sözcüsü olmadığını ve avukatı Kevin Yorn'un durumu yasal bir çerçevede ele aldığını söyledi. Ne Yorn ne de Convert Software, yasal işlemin niteliği hakkındaki yorum talebine yanıt vermedi.

Yapay zeka daha da kolay erişilebilir hale geldikçe, gelecekte buna benzer vakalar görmemiz kaçınılmaz. Müzisyenler halihazırda Drake'in yeni bir single çıkarıyormuş ya da Johnny Cash Taylor Swift'i cover'lıyormuş gibi görünmesini sağlayan ses klonlama yöntemleriyle mücadele ederken, deepfake teknolojisi Tom Hanks'in yapay zeka tarafından yaratılan görüntüsünün rızası olmadan bir diş planı reklamında yer almasına imkan tanıyor.