SpaceX, uzay'dan internet sunmayı planlıyor!

AKK'lar, birkaç günde dolan kotalar sizi sıkmasın çünkü SpaceX, internet uydularını yakında fırlatmayı planlıyor!

SpaceX, uzaydan internet sunacak!

2016'nın sonunda, uzaydaki küçük mavi noktamızın çevresinde tahmini 1459 uydu yörüngede bulunmaktaydı. Elon Musk'ın SpaceX'i de alçak dünya yörüngesine 4425 adet özel tasarım uydu yerleştirerek gigabit'lik internet sunacak bir ağ kurmayı planlıyor.

Bu uydu takımı 1110km ile 1325km arasında bir yükseklikte çalışacak. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, uluslararası uzay istasyonu Dünya'nın yaklaşık 400km üzerinde yer alıyor.

ABD Senatosu Ticaret, Bilim ve Ulaşım Komitesi oturumunda konuşan SpaceX'in Satellike Government Affairs Yardımcı Başkanı Patricia Cooper, SpaceX'in bu uydu ağını ne zaman ve nasıl kurmayı planladığını açıkladı.

Cooper'ın açıklamasına göre uyduların test süreci, bu yılın sonundan önce gönderilecek olan ilk prototip uydu ve 2018'in ilk aylarında fırlatılacak olan ikinci bir uydu ile başlayacak. Teknolojinin ve planın başarılı olduğunun gösterilmesinin ardından da SpaceX, 2019 yılında asıl planına başlamayı ümit etmekte. 2024 yılına kadar uyduları fırlatmaya devam edecek olan firma bu noktada Ka- ve Ku- bandı uydular ile tam kapasiteye ulaşacak. Firma, bu fırlatmaları tekrar kullanılabildiğini kanıtladıkları Falcon 9 roketi yaparak masrafları büyük oranda azaltmayı planlıyor.

Cooper'ın söylediği üzere bu ağ, geniş bant kaynaklarını gerçek zamanlı bir şekilde hareket ettirebilecek ve kapasitesini en çok ihtiyaç duyulduğu yerlerde kullanacak. Ayrıca SpaceX, interneti direkt olarak kullanıcıların evlerine sunmayı ve bu şekilde de pahalı ve geniş bir fiber ağ kurma ihtiyacını ortadan kaldırmayı planlıyor.

FCC'nin 2015 yılındaki bir raporuna göre var olan uydu ağları, 600 milisaniyeden az bir gecikme sunamıyorlar ancak SpaceX'in ağı alçak dünya yörüngesinde olması sebebiyle bu sorunun çevresinden dolaşarak 25 milisaniyeye kadar inebilen gecikmeler sunacak. Bu miktar da kara tabanlı bir DSL ağı ile rahatlıkla karşılaştırılabilir olsa da, bir fiber ağın sunabileceğine göre daha kötü.

Ayrıca SpaceX, teknolojisinin geri kalmayacağı ve ağının sürekli olarak müşteri talepleri doğrultusunda yenileneceği sözünü de veriyor. Umarız SpaceX, yeni uydular göndermeden önce emekli olan eski uydularını geri indirmeyi (veya yok etmeyi) başarır ve zaten sıkıntılı olan uzay çöplerinin miktarı daha da artmaz...

Okuyucu Yorumları