Steve Ballmer'dan tatlı sert açıklamalar

Microsoft'un sempatik yüzü Steve Ballmer, Vista'dan şirket politikasına kadar pek çok konuda konuştu

Ballmer'dan İnciler

Hareketliliği, ciddi toplantılardaki sempatik tavırları ve esprileriyle dikkat çeken Steve Ballmer, Amerikan basınında çıkan röportajında Vista'dan Microsoft'un önümüzdeki yıllardaki planlarına kadar pek çok konuda bilgi verdi.

Microsoft'un 51 yaşındaki başkanı 27 yıldır bu işin içinde olduğunu ve 27 yıl sonunda başkan olmayı bu işe girmeden önce hayal ettiğinden çok farklı bulduğunu söyleyerek şöyle konuştu;

"Yıllar içerisinde 30 kişiden 77 bin kişiye çıkan çalışma arkadaşlarımla birlikte her gün bir öncekinden daha büyük zorluklarla mücadele ediyoruz. 27 yıldır bu işin içindeyim. Ancak Bill bana gelip bu işi teklif ettiğinde bu kadar farklı ve zor olacağını düşünmemiştim. Küçük bir ortak olarak başlayıp şimdi kıdemli hale geldim.Bunca şeyden sorumlu olacağımı düşünemezdim.

Evet bunun bir okulu yok. Ancak benzer görevdeki diğer insanlarla konuşarak vizyonunuzu genişletebiliyorsunuz. Mesela dün Starbucks'tan Jim Donald ile yemek yedim. Karşılıklı olarak şunu nasıl yaptınız, bunu yapmak için ne kadar zaman gerekir, planlama, yönetim toplantıları, tanıtım stratejileri veya kültürel etkinliklerde yapılacaklar gibi çok şey paylaşılabiliyor."

Google'ın tekelleşmesi hakkında...

Piyasadaki en önemli rakiplerinden Google'ın büyümesine de değinen başkan, "Bundan birkaç sene önce Microsoft hakkında tekelleşmeye doğru gittiği ve rekabete zarar verdiği için soruşturma başlatılmıştı. Ancak bugün Google'ın DoubleClick ile olan anlaşmasında Microsoft, Adalet Bakanlığı'na olay hakkında sorular yöneltiyor. Burada bir ironi yok mu?" şeklinde yöneltilen soruya şu cevabı verdi:

"Gelişen her durum için sorulması gereken sorular vardır. Eğer düzenlemeleri yapan kişiler incelenmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyorlarsa da düşünmüyorlarsa da gerekeni zaten yapacaklardır. Ancak tüm medya ve reklam marketinin internete doğru kayacağı bir gelecekten bahsediyoruz. Yetkililerin bu işin özünü iyi kavraması ve teknoloji dünyasındaki gelişmeleri anlamak için zaman ayırmaları gerekiyor. Bugün televizyondan, gazeteden, dergilerden, her şeyin internete doğru kayacağından bahsediyoruz. Bu alandaki geçim kaynağı da reklamlar. Bu saydıklarım insanların günlük temel ihtiyaçları haline gelmiş şeyler."

Anlaşmanın sadece satın almadan ibaret olduğunu ve Google'ın neler yapacağı konusunda henüz net şeyler söylenemeyeceğini ifade eden Ballmer, MSN için de bazı planlarının olduğunun altını çizdi. "İnternet üzerindeki aktiviteler biraz farklı değerlendirilebiliyor. Microsoft en çok ziyaretçiye sahip. Yahoo üzerinde en çok vakit geçirilen site. Google ise en çok kazanan. Bu yüzden MSN üçüncü büyük veya dördüncü büyük demek doğru değil."

Vista son durak mı?

Vista son durak mı?

Vista son durak mı?

"Vista insanlara 'budur' diyebileceğimiz bir son durak mı?" şeklinde yöneltilen soruya kesin ve net olarak "Hayır" diyen Ballmer, "İnsanlar bu şekilde yazmaktan hoşlanıyorlar. Nedenini bilmiyorum. Bu yönde hiç bir açıklamamız olmadı. Vista olacak. Vista'nın bir adım ötesi olacak. Onun da bir adım ötesi olacak. Böyle sürüp gider. Ancak yeni işletim sisteminin ne zaman çıkacağını size söyleyemem. Çünkü şu an Vista'ya yoğunlaşmış durumdayız. Diğer konu bizim teknik ekibin planlamaları ve çalışmaları dahilinde ortaya çıkacaktır. En azından yeni işletim sisteminin çıkışının 4 veya 5 yıl sürmeyeceğine garanti verebilirim" diye sözlerine devam etti.

Vista'nın, alışılagelmiş programları ve bilgisayar kullanımını gözeterek kullanıcılara güzel bir işletim sistemi sunmayı amaçladığını, hem de değişimi hissettirmeyi istediklerini ifade eden Ballmer, espriyle karışık olarak Google'ın Microsoft'un benzeri uygulamaları internetten hizmete açmasına da değindi.

"Yaptıkları iş bizim ürünlerimizin daha düşük kapasite ve fonksiyonlara sahip özelliklerini insanlara sunmak. Eğer okulda kullanacak bir ödev kağıdı hazırlıyorsanız bunu gidip Google Docs üzerinde yapmazsınız. Hatta dip notlar için bile bunu yapmayabilirsiniz. Kısa vadede biz bir yarışın içinde yer almayacağız. Bu uzunca bir süreç. Ancak biz her zaman bir yarışın içerisindeyiz. Örneğin OpenOffice, StarOffice veya IBM. Google ile de bir yarışa girebiliriz, sorun değil."

Bill Gates'in haberi yokmuş

"Word veya Excel kullanan insanlar belki de bu programların sunduğu özelliklerin yarısından fazlasını kullanmıyorlar. Sürekli olarak yeni sürümlerde yeni özellikler eklemenin gerçek anlamda ihtiyaç için olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna "Ofis'in yeni sürümünde kullanıcılar özelliklerin çok yüksek bir yüzdesini kullanıyor olacaklar. Kullanıcı arayüzünü buna göre yeniden tasarladık. Aslına bakarsanız insanların bu özellikleri kullanamamasını sebebi nasıl ve nereden bunları bulacaklarını bilmemeleri. Bu nedenle biz de yeni bir tasarıma gittik. Artık her şey daha kolay keşfedilebilir halde." diyen Ballmer, Bill Gates ile başlarından geçen komik bir olaya da değindi;

"Ofis'i piyasaya sürmeden önce Bill ekibe bir e-posta göndererek 'Excel'in yeni arayüzünü çok sevdim ama bu kadar fazla sayıda yeni özellik ekleyeceğinizi bilmiyordum.' dedi ve burada beğendiği özelliklerin bir listesini sıralamış. Aldığı cevap 'Onlar yeni özellik değil ki...' oldu. Ancak Bill, Excel uzmanı olduğunu söyleyip bunların yeni özellikler olduğunda ısrar etti. Bu sefer de 'Son üç sürümden beri yer alıyorlar' cevabını alınca artık pes etti."

Apple'a göndermeler

Apple'a göndermeler

Apple'a göndermeler

"Apple ne zaman iPhone gibi veya iPod gibi yeni bir ürün çıkarsa insanlar bu ürünlere tutkuyla bağlanıyor ve çok hoşlarına gidiyor. Microsoft'ta da bu tarz bir ürün olsun ister miydiniz?" sorusuna da gülerek yaklaşan Ballmer, Apple'a göndermelerde bulunarak şöyle konuştu;

"Aslında bu biraz komik bir soru. Piyasanın %96'sını %4'lük bir orana tercih eder miyim sizce? Ben herkese yakın gelen, herkesin kullandığı ürünlere sahip olmayı daha çok isterim.

Bana kalırsa mesela iPhone'un piyasada önemli bir pay edinme şansı kesinlikle yok. 500$'lık bir ürün. Belki bu ürün üzerinden çok para kazanabilirler. Ama piyasadaki 1.3 milyar telefon satışına baktığınızda, Apple'ın edineceği %2'lik veya %3'lük bir pay yerine, bu satış rakamının %60, %70 veya %80'inde yer alacak olan telefonlarda bizim yazılımlarımızın bulunmasını tercih ederim.

Müzik konusunda ise Apple piyasaya daha erken girdi. Böyle bir cihazın piyasada tutacağını önceden düşünüp buna göre hareket etmek takdir edilmesi gereken bir durum. Gerçekten iyi iş çıkardılar. Ancak bu cihazlar üzerinde müzik dinlemek veya video izlemek gibi konularda yapılabileceklerin en son noktasına ulaşmış sayılmazlar. Eminim bizim bu konudaki reklamlarımız da daha az stresli olacak. En azından 85 yaşındaki amcam muhtemelen asla iPod almayacaktır. Biz de ona Zune alabiliriz."

Ballmer, Zune için iPhone benzeri telefon özellikleri olan yeni bir cihazı yapmayacaklarını belirterek, zaten Windows Mobile ile bu endüstriye hizmet verdiklerini de ifade etti.

Oyun dünyasında Microsoft

Oyun dünyasında Microsoft

Oyun dünyasında Microsoft

Oyuncular için de her zaman planlarının olduğunu sözlerine ekleyen Steve Ballmer röportajı şu sözlerle tamamladı;

"Xbox'ta ilk sürüm ile sıkı (hardcore) oyuncuları hedefledik. Xbox 360 yeni beyaz tasarımıyla bakışları üzerine çekmeyi başardı. Artık ister sıkı oyuncular için isterseniz farklı amaçlarla ürünü kişiselleştirmeniz mümkün.

Oyunlara baktığınızda ise artık bayan kullanıcılara ve daha genç yaştaki kullanıcılara da hitap edebildiğimizi, bu sayının arttığını görebiliyoruz.

Basit arcade, tahta oyunu veya kart oyunlarımız günlük oyuncuları hedefliyor. Ayrıca ileri düzey oyuncular için de Halo 3 olacak Gears of War 2 olacak. Bu konuda da durmayı düşünmüyoruz. Diğer bir deyişle daha geniş bir kitleye ulaşmaya devam edeceğiz."

Okuyucu Yorumları