Tavuk yıkanır mı? Ya da nasıl yıkanır? Fizikçilerin de bir yanıtı var

Tavuk pişirmeden yıkanır mı? Hemen en başta söyleyelim, sağlık açısından tavuk eti pişirmeden önce yıkanmaz. Çünkü, bakteri yayma riski yüksek. Bu konuda fizikçilerin de bir araştırması var. Çalışma, salmonella korkularının ortasında geldi.

Tavuk yıkanır mı? Ya da nasıl yıkanır? Fizikçilerin de bir yanıtı var

Hem İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetleri NHS hem de ABD Tarım Bakanlığı FDA çiğ tavuğun yıkanmamasını öneriyor. ABD Tarım Bakanlığı'nın 2019'daki araştırması tavuk yıkandıktan sonra yüzeyler etkili bir şekilde temizlenmediği ve sterilize edilmediğinde bakterilerin çok kolay yayılabileceğini gösteriyor. Öyle ki çiğ kümes hayvanlarını yıkayan katılımcıların yüzde 60'ında lavabolarında bakteri vardı. Hatta lavaboyu temizlemeye çalıştıktan sonra yüzde 14'ünün lavabolarında hala bakteri bulunuyordu. Ancak son araştırmalar insanların yüzde 25'inin hala tavuk etini yıkadığını gösteriyor. Peki, tavuk eti neden yıkanmaz? Çünkü yıkamak tavuktaki zararlı bakterileri mutfaktaki diğer yiyeceklere veya mutfak eşyalarına bulaştırabiliyor. Daily Mail'e konuşan gıda hijyeni uzmanı Adam Hardgrave, "Pek çok insan çiğ tavuğu yıkaması gerektiğini düşünüyor ama buna gerek yok" dedi. 'İyice pişirirseniz üzerindeki mikroplar ölür" diyor. (Çiğ tavuk neden yıkanmaz başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)

BİLİM İNSANLARININ ARAŞTIRMASI

Ancak hala tavuğu yıkamak isteyenler için bilim insanlarından bir araştırma geldi. Montana Eyalet Üniversitesi'nden fizikçiler, eti sabit bir su akışı altında musluğun yakınında tutmanın bakteri yayma riskini azalttığını söylüyor. Araştırma salmonella korkusunun ortasında gerçekleşti.

Araştırmada, araştırmacılar çiğ tavuğu yıkamanın en güvenli yolunu anlamaya çalıştı. Physics of Fluid'de yayınlanan araştırma için "Gıda ve İlaç Dairesi, gıda kaynaklı tehlikeli patojenlerin sıçrayan su damlaları yoluyla bulaşma riski nedeniyle çiğ tavuğun yıkanmasını önermiyor. Pek çok aşçı bu uyarıya rağmen çiğ tavuğu yıkamaya devam ediyor ve sıçrayan damlacıklarda mikrobiyal bulaşmanın boyutunu değerlendiren bilimsel araştırma eksikliği var" denildi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

  • Araştırmacılar çiğ tavuğu akan muslukların altına yerleştirdi ve yakındaki yüzeylere su ve bakteri serpintilerini izledi.

  • Sonuçlar, tavuk musluğun 40 cm altına yerleştirildiğinde, su damlacıklarının 22 cm sıçradığını gösterdi.

  • Bununla birlikte, tavuk musluğun 15 cm altına yerleştirildiğinde, damlacıklar sadece 5 cm sıçradı.

  • Su akışı da su damlacıklarının yayılmasını etkiledi. Tavuk zaten altındayken musluk açıldığında, ilk su patlaması damlacıkların uçuşmasına neden oldu.

  • Bununla birlikte, su zaten akarken tavuk musluğun altına yerleştirildiğinde, damlacıkların sıçraması azaldı.

  • Genel olarak, bulgular, çiğ tavuğu yıkamakta ısrar ediyorsanız, eti sabit bir su akışı altında musluğun yakınında tutmanız gerektiğini gösteriyor.

  • Yakındaki tüm yüzeyleri iyice temizlemek ve diğer çiğ yiyecekleri lavabodan uzak tutmak da önemli

  • NHS, "Çiğ yiyecekleri ekmek, salata ve meyve gibi yemeye hazır yiyeceklerden uzak tutmaya özellikle dikkat edin. Çünkü, bu yiyecekleri pişirmeyeceksiniz ve bu nedenle de bulaşan mikroplar ölmeyecek" diyor.

TAVUK KAÇ DERECE ISIYI GÖRMELİ?

Peki, tavuktaki bakteriler nasıl ölür? Cleveland Clinic ise bu konuda şu yorumu yapıyor: Kümes hayvanları pişirirken, etin FDA tavsiyelerine göre en az 165 Fahrenhayt (73 C) dereceye kadar pişirildiğinden emin olmak için temiz bir et termometresi kullanın.