Telefonlara "Dudak ile Şifreleme" Geliyor!

Parmak izi veya göz taramayı unutun... Yakında telefonlarımızın kilidini, "öpücük atarak" açabileceğiz!

"Dudak şifresi" geliyor!

Biometrik şifreleme yöntemleri aslında oldukça köklü bir geçmişe sahip. Çok sayıda ve türde şifreleme yöntemi mevcut, ancak en popüleri bugün artık telefonlarda da kullandığımız gibi parmak izi. Diğer popüler yöntemler arasında ise yine avuç içi okuma, iris tarama, yüz görüntüleme gibi teknolojiler bulunuyor. Her birinin bir diğerine göre avantaj ve dezavantajları mevcut. Ancak şimdi araştırmacılar bunlar arasında bir yenisini daha ekliyor: Dudak hareketleri.

Evet, araştırmacılar şimdilerde dudak hareketleri üzerinden bir şifreleme yöntemi geliştirmekle meşguller. Hong Kong Baptist University yöneticileri tarafından ele alınan bu yöntemle, akıllı telefonlara "öpücük" atarak uyandırmak mümkün olabilecek. Elbette bu işin eğlence kısmı, aslında amaç çok daha farklı.

Araştırmacılara göre bu şifreleme yöntemi yalnızca dudak hareketlerini değil, onunla birlikte ses ve çevresel faktörleri de hesaba katıyor. Dudak şeklini, çıkarttığı sesi ve o anda etraftaki olan gürültünün tek başına eşsiz bir şifre olarak kullanılabileceği yönünde iddiaları olan araştırmacılar, bu yöntemi yalnızca akıllı telefonlara değil, elbette farklı alanlara da konumlandırma düşüncesindeler.

Okuyucu Yorumları