Test: Uygun fiyata Üst-Seviye grafik kartları

En sonunda DirectX dünyasına uygun fiyatlı ekran kartı seçenekleri geldi...

8800 GT vs HD 3850

En sonunda DirectX 10 gücü ödenebilir bir fiyat indi: AMD'nin ve Nvidia'nın iki yeni grafik kartı üst seviye modeller gibi yüksek performans sunuyor ve HD-Video oynatımı için optimize ediyor - hem de bunların hepsi uygun bir fiyata.

Yeni "bunu kesin almalıyım" ekran kartlarının ismi AMD Radeon HD 3850 (256 MB) ve Nvidia GeForce 8800 GT (512 MB). Yeni üretim süreçleri ve DirectX 10.1, PCI-Express 2.0 ve HD hızlandırma gibi yenilikler sayesinde üreticiler, oyuncuların kolay kolay geri çeviremeyeceği bir fırsat sunuyor.

Teknoloji zıplaması
Kartlardaki en önemli değişiklikler arasında daha da küçülmüş grafik yongası yapıları var: Nvidia 65 nm (daha önce 90 nm idi), AMD ise 55 nm (daha önce 80 nm idi) ile geliyor. Daha ince yapılar atıl kapasiteyi azaltıyor: yeni modeller daha düşük maliyetlerle soğutulacak ve daha referans tasarımında bile sessiz çalışıyorlar.

PCI Express 2.0 desteği prensipte iki katı veri transferi anlamına geliyor. Böylece çift yönlü bant genişliği 16 GB/s (brüt) değerine ulaşabiliyor. Uygulamada ise yükseltilmiş bant genişliği ancak büyük veri transferi oranlarında bir anlam kazanıyor. Bu tip oranlar ise geniş kapsamlı dokularda ortaya çıkıyor.

Shader Model 4.1 destekleyen en güncel DirectX sürümü (10.1) sadece Radeon 3850 tarafından uygulamaya yansıtılabiliyor. Fakat bu yeni standardı destekleyeceği duyurulan çok az oyun var.

İşin en pratik kısmı artık kimsenin üst-seviye-oyun performansı veya uygun multimedya desteği arasında seçim yapmak zorunda kalmayacak olması. Teste katılan yarışmacılarımızın ikisi de, şu ana kadar sadece orta-sınıf kartlarda olan yüksek tanımlı videoların grafik işlemcisi tarafından işlenmesi özelliğine sahipler. Aynı zamanda şimdiye kadar sadece pahalı kartların ulaşacağı 3D performans değerlerine de ulaşabiliyorsunuz.

Test: Uygun fiyata Üst-Seviye grafik kartlarıBenchmark ve sonuçlar
İki grafik kartımda da, 8800 GTX veya HD 2900 XT yelpazesine yakın performans değerleri elde ettik. Test için sadece 3DMark06 gibi DirectX 10 benchmarklarının yanında Intel'in Core 2 Extreme QX9650 işlemcisini kullandık.

Doğrudan karşılaştırmada GeForce 8800 GT test birincisi oluyor, özellikle de Crysis'te Nvidia tipik bir şekilde rakibini eziyor. Geri kalan performans değerleri birbirine yakın, mesela Lost Planet'te. Geri kalanlarda da HD3850 cesurca savaşıyor - Call of Juarez'de 8800 GT'yi köşeye bile sıkıştırıyor. Bunun dışında yeni nesil kartlar, öncekilere göre daha az güç tüketiyorlar. Üreticiler sadece hiç de stabil olmayan Beta sürücülerini en kısa zamanda optimize etmeliler.

Okuyucu Yorumları