Token nedir? Nasıl çalışır? Token ile Coin farkı nedir?

Son dönemde popülerleşen terimler arasında token kavramı da var. Peki, token nedir? Nasıl çalışıyor? Token ile coin arasındaki fark nedir? Kripto Para Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde token nedir? sorusunun yanıtına bakıyoruz.

Token nedir? Token ile Coin farkı nedir?

Kripto para sektörünün en yaygın türlerinden birisi olan token’lar, günümüzde oldukça büyük bir piyasa hacmi ve kullanım alanına sahiptir. Bu makalede token nedir sorusunun yanıtlarına bakıyoruz.

TOKEN NEDİR? COIN İLE TOKEN FARKI NEDİR?

Token'lar kripto para sektörünün en yaygın türlerinden . Günümüzde oldukça büyük bir piyasa hacmi ve kullanım alanına sahipler. Futbol kulüplerinin de fan tokenları piyasaya sürmesi token kavramına olan ilgiyi artırdı. Peki, token nedir?

Özetle 'kripto token'ları bir varlığı veya belirli bir kullanımı temsil eden bir tür kripto para birimidir. Altcoinler ve 'kripto token'ar farklı işlevlere sahip kripto varlıklardır.

Bir kripto para birimi, kendi blok zinciri için yerel kripto para birimi olup olmamasına bağlı olarak bir coin veya token olabilir. Kripto paraların kendi temel blok zincirleri vardır; 'token'ların yoktur.

Örnek olarak Ethereum'u ( CRYPTO :ETH ) ele alalım. Ethereum bir blok zinciridir ve bu blok zincirinin yerel kripto para birimine Ether denir. Ether kendi blok zincirine sahip olduğundan, bir kripto coin olarak kabul edilir. Programlanabilir olduğu için geliştiriciler bunu kendi kripto para birimlerini başlatmak için kullanabilirler. Bu kripto para birimleri, kendi blok zincirleri yerine Ethereum'un blok zincirinde çalışır, bu da onları token yapar.

Kendi kripto varlığını yapmak isteyen geliştiriciler için blok zinciri geliştirme ciddi bir teknik girişimdir. Bu nedenle sıfırdan bir blok zinciri oluşturmak yerine token üretmek daha pratik bir yöntemdir.

TOKEN SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Blockchain tabanlı olan bu varlıklar, kullanıcıların şifrelenmiş adreslerine tanımlanır ve böylece varlığın güvenliği garanti edilmiş olur. Kendi Blockchain ağına sahip olmayan token’lar, bu noktada Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) ve Avalanche (AVAX) gibi coin’lerden farklılık gösterir.

Genel olarak ERC20 standardına sahip olan bu token’lar, kendi içerisinde de bazı alt kavramlara ayrılmaktadır. Bunlar borsa token’ları, protokol token’ları, oyun token’ları veya meme token olabilir.

Her ne kadar ufak farkları olsa da, bütün kripto varlıklar gibi token’lar da aynı mantık üzerinden çalışmaktadırlar. Ancak çoğu token’ın işlem ücreti ve işlem hızı, coin’lere göre daha hızlıdır. Bu yüzden şirketlerin de son dönemde meme token’lar başta olmak üzere ödeme seçenekleri arasına sık sık token eklediklerine şahit olmaktayız.

En popüler token’lar arasında DogeCoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Tether USD USDT), The SandBox (SAND) ve UniSwap (UNI) örnek olarak verilebilir.

Daha detaylı bilgi için CoinBilgi.Net adresini ziyaret edebilirsiniz.