Trump, İklim Anlaşmasından Çıktı, Tepki Çekti!

Tesla, Google, Apple ve birçok Silikon Vadisi firmasının taleplerini gözardı eden Trump, kritik Paris İklim Anlaşması kararını verdi!

Trump, teknoloji dünyasını dinlemedi!

Silikon Vadisinin dev teknoloji firmaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çıkmasını engellemeye çalışsalar da başarılı olamadılar.

Trump, dün yaptığı açıklamada ABD'nin küresel ısınma anlaşmasından ayrılacağını söylemişti. Apple, Google, Facebook, Intel, HP, Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk'un tavsiye ve ricalarına ve hatta Musk'un bazı danışmanlıkları bırakma tehdidine rağmen Trump, kararından vazgeçmedi. ABD, şu an yaklaşık 200 ülkenin dahil olduğu Paris anlaşmasına 2015'te katılmış ve küresel ısınmaya karşı savaşmak için karbon emisyonlarını azaltma sözü vermişti. Bilim adamlarına göre iklim değişikliği, ABD'nin anlaşmadan ayrılması halinde Dünya'yı tehlikeli sıcaklıklara itebilir.

Trump'ın anlaşmadan çıkmasının gerekçesi ise anlaşmanın ABD'ye adil davranmaması ve ülkede iş kaybına neden olması. Trump, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Amerika ve Amerikan vatandaşlarını koruma görevim olarak ABD'nin Paris iklim anlaşmasından geri çekileceğini duyuruyorum. Ancak Paris anlaşmasına tekrar girmek veya ABD'ye adil davranan yepyeni bir anlaşma oluşturmak üzere görüşmeler başlayacaktır."

Trump, kararını savunurken Paris anlaşmasının ABD ekonomisini olumsuz etkilediğini, vergi ödeyenlere ek yükler getirdiğini ve insanları işsiz bıraktığını söyledi. Trump'a göre kömür, kağıt ve çimento, global anlaşmanın kurbanları arasında.

Teknoloji firmaları, ardı ardına hayal kırıklığı mesajlarını yayınlarlarken Amazon, Paris iklim anlaşmasının kurallarına uymaya devam edeceğini söyledi. General Electric CEO'su Jeff Immelt, "iklim değişikliği gerçektir" derken Salesforce CEO'su Marc Benioff, ABD başkanının kararı karşısında "derin bir hayal kırıklığına uğradığını" söyledi ve firmasının iklim değişikliğine karşı savaşmak için iki kat fazla çaba harcayacağını belirtti.

ABD'nin anlaşmadan tamamen çekilmesi dört sene sürecek ve Kasım 2020'de tamamlanacak. Bu sırada Trump için yeniden seçilme zamanı gelmiş olacak.

Okuyucu Yorumları