Ukrayna'da Starlink fiyatları şoku yaşanıyor: SpaceX, fiyatları büyük oranda yükseltti

Rusya'nın saldırıları ile boğuşmak zorunda kalan Ukrayna, yeni bir şoku da Starlink internet fiyatları konusunda yaşıyor.

Ukrayna'ya Starlink internet şoku

Rus işgali sırasında internete bağlı kalmak için SpaceX'in Starllink'ini kullanmak artık Ukraynalılar için daha da maliyetli. Financial Times, Ukrayna'da bir Starlink uydu terminalinin fiyatının neredeyse ikiye katlanarak 385 dolardan yaklaşık 700 dolara çıktığını bildiriyor. Aylık ücret ise 60 dolardan 75 dolara çıkıyor.

Starlink'i yabancı hükümetlerin desteği ve hatta kitle kaynak kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan alan Ukrayna hükümeti için de fiyatların yükselip yükselmediği bilinmiyor. Bazı Ukraynalıların yerel teslimatlarla ilgili karmaşıkları önlemek için Starlink ekipmanlarını teslim aldıkları Polonya'da da bireysel fiyatlar yükseldi.

Bu fiyat artışları, Ukrayna'nın hücresel ağları, ülkenin elektrik şebekesine yönelik Rus saldırılarının baskısı altında çökerken geldi. Bazı durumlarda, yerel halkın internete erişmesinin tek yolu Starlink olabiliyor. Yakın zamanda kurtarılan bölgelerdeki bazı sakinler de, telefon operatörleri hizmeti eski haline getirmekle meşgulken bu teknolojiyi kullanmak zorunda kalıyor. Daha yüksek fiyatlar, internet erişimini erişilemez hale getirme riski taşıyor ve bağışçıları eskisi kadar çok terminal tedarik etmek için daha fazla ödeme yapmaya zorlayabilir.

SpaceX, Ukrayna'da Starlink erişimi sağlamak için kendi maliyetlerinden şikayet ediyor. Şubat ayında Rus saldırısı başladıktan sonra bağlantıyı hızlı bir şekilde açmış olsa da, terminalleri tedarik etmek için kısmen ABD hükümetinin fonlarına güvendi ve Eylül ayında daha fazla yardım olmadan hizmet vermeye devam edemeyeceğini bildirdi. Ancak bu şikayet kamuoyuna duyurulduktan sonra Elon Musk, SpaceX için para kaybetmek anlamına gelse de Ukrayna için hizmet sunmaya devam edeceğini söyledi.