Uzaydan gelen "Demir Adam"

Indiana Jones filmlerini andıran hikayenin başrolünde Nazilerin ele geçirdiği bu tuhaf heykelcik var

Uzaydan gelen "Demir Adam"

Alman araştırmacılara göre, Naziler tarafından Avrupa'ya getirilen Buda heykeli, yaklaşık 10 bin yıl önce Moğolistan-Sibirya sınırına düşen göktaşından yapılmış.

Araştırmacılar tarafından "Demir Adam" olarak bilinen heykelin 8-10. yüzyıllara ait olduğu tahmin ediliyor. Bir Budist tanrısına ait olduğu düşünülen heykel, bağdaş kurmuş vaziyette elinde tanımlanamayan bir şey tutuyor. Göğsünde ise Budizm'de şansın simgesi olan gamalı haç bulunuyor.

Demir Adam, Aryan ırkının kökenini araştırması için Tibet'e gönderilen Alman bilim adamı Ernst Schafer tarafından bulunduktan sonra 1938 yılında Almanya'ya getirilmişti. Heykel daha sonra ismi açıklanmayan bir koleksiyoncu tarafından satın alınmıştı.

Elmar Bucher ve ekibi, sahibinin izniyle heykeli ilk kez 2007 yılında inceleme fırsatı buldu. Heykelden alınan parçalar üzerinden yapılan incelemede, Demir Adam'ın ataksit meteor olarak bilinen ve yeryüzünde bulunmayan bir göktaşından yapıldığı ortaya çıktı. Çoğunlukla demirden oluşan ataksit meteorlar, yüksek oranda nikel içeriyor.

Savaş ve bereket tanrısı

Savaş ve bereket tanrısı

Heykelin daha sonra yapılan geniş çaplı kimyasal analizi, kullanılan taşların Moğolistan-Sibirya sınırına düşen göktaşları ile benzerlikler taşıdığını ortaya çıkardı.

1913'te keşfedilen Chinga meteor bölgesinde, ağırlıkları 10 kiloyu bulan 250 adet göktaşı bulunuyor. Buradaki göktaşlarının 10 veya 20 bin yıl önce düştüğü tahmin ediliyor.

Kimliği tam olarak bilinmemekle beraber, heykelin Jambhala olarak da anılan Budist tanrısı Vaisravana'ya ait olduğu sanılıyor. Bereket ve savaş tanrısı olan Vaisravana, elinde bereketin simgesi olan bir limon veya para kesesiyle tasvir ediliyor. 24 santimetre uzunluğundaki ve 10,6 kilogram ağırlığındaki Demir Adam'ın elinde ise tanımlanamayan bir nesne bulunuyor.

Günümüze kadar birçok toplulukta, meteordan yapılmış bıçak veya süs eşyalarına rastlanmıştır. Ayrıca eski kültürlerde göktaşına tapınmak yaygın bir inanış biçimiydi. Ancak göktaşına oyulmuş ilk insan figürü olması açısından, Demir Adam büyük önem taşıyor.

Okuyucu Yorumları