Wikipedia yöneticilerinin maaşları sosyal medyada tartışma konusu oldu

Wikipedia yöneticilerinin aldığı maaşların ortaya çıkması, teknoloji sektöründeki maaş dengesizliğini bir kez daha tartışmaların odağına taşıdı.

Wikipedia yöneticilerinin maaşları sosyal medyada tartışma konusu oldu

X üzerinde son günlerde en yaygın tartışmalardan biri, Wikimedia’nın yöneticilerinin maaşları konusunda yaşanıyor. Wikimedia Vakfı, Vikipedi’yi (Wikipedia) barındıran ve destekleyen, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Wikipedia’nın sayfaları gönüllülerden oluşan bir topluluk tarafından oluşturulup düzenlenirken, Wikimedia Vakfı da web sitesinin teknik arka ucunu yönetiyor. Vakıf, IRS dosyaları da dahil olmak üzere mali durumunu her yıl web sitesinde yayınlıyor.

2021 IRS dosyasının Wikimedia yönetici maaşlarına odaklanan bir ekran görüntüsü hafta içinde X’te paylaşıldı. Gönderi o zamandan beri platformda 9 milyonun üzerinde görüntüleme ve 5.000’in üzerinde beğeni topladı ve teknoloji dünyasındaki maaşlar hakkında yeni bir tartışma başlattı.

Bu görüntülere göre, Nisan 2021’de şirketten ayrılan Wikimedia’nın eski CEO’su Katherine Maher, 2021’de 789.495 dolar kazandı. Bu miktarın 600.000 dolardan fazlası kıdem tazminatı olarak ödendi. Haziran 2021’de şirketten ayrılan COO Janeen Uzzell ise 2021’de 503.844 dolar kazandı. Bunun 300.000 dolardan fazlası kıdem tazminatı olarak ödendi.

Bu arada CFO Jaime Villagomez 386.433 dolar, genel danışman Amanda Keton ise 396.514 dolar kazandı. Dosyanın daha alt kısmında ise başkan yardımcıları Carol Dunn ve Margaret Novotny’ye sırasıyla 241.438 dolar ve 242.379 dolar ödendiği görülüyor.

X’te ekran görüntüsünü paylaşan kişi, bu maaş miktarlarını “dolandırıcılık” olarak nitelendirirken, yorumların çoğu, Wikimedia’nın üst düzey yöneticilerinin maaşları ile diğer teknoloji liderlerinin maaşları arasındaki eşitsizlik konusuna dikkat çekiyordu.

4.000’den fazla beğeni alan gönderide bir kişi, Wikipedia girişlerinin Google’ın arama motoru sonuçlarındaki önemi göz önüne alındığında, Wikipedia yöneticilerinin Google CEO’su Sundar Pichai’den daha fazla para kazanması gerektiğini söyledi.

22.000’den fazla beğeni toplayan başka bir gönderide bir başka kişi, “Tarihin en önemli web sitesinin CEO’su 790.000 dolar kazanıyor. SADECE sizin için belgeleri imzalayan bir şirket olan Docusign’ın CEO’su bu yıl 85.940.000 dolar kazandı” diye yazdı.

Google CEO’su Sundar Pichai’nin 2022'de toplam tazminatı 225 milyon dolardı. Tarafların ilgili SEC dosyalarına göre, Docusign CEO’su Allan Thygesen aynı yıl 85 milyon dolar kazandı.

Ancak yapılan karşılaştırmalar sadece teknoloji liderleriyle sınırlı değildi. Başka bir kişi, “Facebook'taki kariyerinin ortasında olan bir yazılım mühendisi bundan daha fazlasını kazanıyor” diye yazdı.

Meta yazılım mühendisi maaşlarına ilişkin tahminler farklılık gösterse de Business Insider, şirketteki giriş seviyesi yazılım mühendislerinin 170.000 dolardan fazla kazanabileceğini bildiriyor. Arıca yayın, Ekim 2022’de şirketteki yazılım mühendisi maaşlarının hisse senedi opsiyonları hariç 308.148 dolara kadar çıkabileceğini bildirdi.

Web analitiği firması SimilarWeb’in bildirdiğine göre Wikipedia, Kasım ayında dünyanın en çok ziyaret edilen yedinci web sitesi oldu.

Ayrıca bu hizmete sadece insanlar güvenmiyor. 2022 itibarıyla Google, Wikipedia’daki önemli miktardaki bilginin yeniden kullanılması için Wikimedia Vakfı’na ödeme yapıyor. Simon Fraser Üniversitesi’nden profesör Nicholas Vincent, The New York Times’a ansiklopedi sitesinin aynı zamanda ChatGPT gibi yapay zeka araçları için en önemli eğitim verisi kaynaklarından biri olduğunu söyledi.