XP'nizi özelleştirin

Bilgisayar yaşantımızda git gide vazgeçilmez bir hal aldıkça anlıyoruz ki, Windows XP gerçekten de hayatımızda diğer Windows versiyonlarına göre daha fazla iz bırakacak gibi görünüyor.

XP'nizi özelleştirin

Denetim Masası’ndan Yönetimsel Araçlar’a, oradan da Hizmetler’e tıklayalım. Gör düğünüz üzere çok sayıda servis var,Windows 98’den beri köprünün altından çok sular aktığını görmek için aslında bu bile yeterli.Y ukarıdaki Durum başlığını iki defa tıklarsak, sadece Çalışan servisleri arka arkaya, üst sıralarda görürüz, bu da bizim işimizi kolaylaştıracaktır.

Şimdi incelediğimiz kadarıyla, şu sıraya bakalım.Dur durmak istediğimiz servisi, çift tıklayınca karşımıza gelen pencerede Hizmet Durumu bölümünden Durdur butonuna tıklayarak durdurabilirsiniz. Başlangıç türünü de Devre Dışı veya daha sonra manuel olarak çalıştırabileceğiniz bir servis ise, Elle olarak belirlerseniz, bilgisayarın bir dahaki açılışında servisin otomatik olarak çalışmasını engelleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim bazılarımız için gereksiz olan servislere :

- DHCP İstemcisi: Eğer bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu kapatabilirsiniz.

- DNS İstemcisi: Yerel ağınızda DNS Sunucusu yoksa bu servisi de durdurabilirsiniz.

- Nvidia Driver Help Service: Eğer Ge-Force veya TNT gibi ekran kartlarını üreten nVidia firmasının bir ekran kartını kullanıyorsanız, bu servisi durdurabilirsiniz, çünkü bilgisayarın kapanmasını yavaşlatmaktan başka bir şeye yaramıyor. F akat eğer ekran kartının yardım dosyalarının sizin için çok önemli olduğu kanaatindeyseniz, bırakın öyle kalsın.

- Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı (ICS): Eğer firewall kullanmıyor ve internet paylaşımı yapmıyorsanız, bunu da iptal edin.

- Görev Zamanlayıcı: Eğer siz de birçok kullanıcı gibi görev zamanlayıcısını kullanmıyorsanız (ne olduğunu bilmiyorsanız zaten kullanmıyorsunuz demektir) bunu kapatmanızda bir sakınca yok.

- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa bunu da durdurun.

- Taşınabilir ortam seri no: Bu servis portatif müzik çalarınızın seri numarasını alıyor.Sık kullanmıyorsanız durdurun.( N e olduğunu bilmiyorsanız hemen durdurun)

- Terminal Hizmetleri: Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa, ve siz de bunu kullanmayacak gibi görünüyorsanız, durdurun.İler ide kullanırsanız zaten diğer tüm servisler gibi bunu da elle açabilirsiniz.

- Hata Bildirim Hizmeti: Herhangi bir programın hata vererek kapanmasından sonra hatayı Microsoft’a bildiren servis.Yararlı olduğuna inanmıyorsanız durdurun.

- Otomatik Güncelleştirme: Windows’un otomatik güncelleştirilmesiniistemiyorsanız, ki modemle bağlanıyorsanız internet bağlantınızı da meşgul edebilir, bu servisi de durdurun.

- Messenger: Eğer bir Windows2000 domain'ine bağlı değilseniz, bu servisi durdurun.

Böylece tam 11 adet servisin sistem kaynaklarını gereksiz yere işgal etmesinden kurtulmuş oluyoruz.

Outlook Express’in daha kısa sürede açılması

Çok da önemli bir nokta gibi gözükmeyebilir belki, ancak Outlook Express logosunun gözükmesini engelleyerek bu popüler e-posta istemcisinin daha seri bir şekilde açılmasını sağlamak, böylelikle gereksiz ön yüklemenin önüne geçmek mümkün.Eğer sık sık e-posta kontrolü yapıyorsanız bu ipucu gerçekten de işe yarıyor.

Regedit’i çalıştırıp aşağıdaki yolu bulalım:

[HKEY_CURRENT_USER\Identities\{** Kimlik No **}\Software\Microsoft\ Outlook Express\5.0

Buradaki kimlik no, mesela bizde, {02A086C3-8554-4479-AFD2- C1E848CD314E} olmakla beraber, sizin bilgisayarınızda değişik olacaktır. Buna dikkat ederseniz, yanlış yerde olmadığınızdan emin olabilirsiniz.

Burayı bulduktan sonra ilgili resimde de gördüğünüz gibi, sağ pencereden Yeni / DWORD tanımlayıp ismini "NoSplash" yapın, değer olarak da "1"girin. Böylec e Outlook Express'in açılışı hızlanacak, açılış logosu da bir daha ekrana gelmeyecektir.

“Ağ kablosu takılı değil” uyarısından kurtulun

Görev çubuğunda görünen “Ağ kablosu takılı değil” baloncuğunu veya diğer uyarıların baloncuklarını kapatıp durmaktan nefret etmeye mi başladınız? Yoksa bazı simgelerin görev çubuğunda hiçbir zaman görünmemesini mi istiyorsunuz? Bunlardan sonsuza dek kurtulmak işten bile değil.

Başlat butonuna farenin sağ tuşuyla tıklayın.Sır asıyla, Özelllikler / Görev Çubuğu / Etkin olmayan Simgeleri Gizle / Özelleştir seçeneklerini seçin.Çıkan pencerede gördüğünüz üzere tüm simgelerin ve uyarıların görünme / gizlenme özelliklerini ayarlayabilirsiniz.

Alper İleri
[email protected]

Masaüstünü ayrı bir denetimde çalıştırmak

Bu ipucu, tıpkı Explorer pencerelerinin ayrı ayrı çalıştırılma prosedürü gibi, masaüstünün Explorer hatalarından veya diğer masaüstü programlarının hatalarından etkilenmemesini, ayrı bir program gibi çalıştırılmasını sağlar. Böylelikle, Explorer pencerelerini ayrı ayrı çalıştırmıyor olsanız da, masaüstü Explorer’dan tamamen ayrılır.B u da ekstra güvenlik ve sağlamlık demektir.

Tek yapmamız gereken şey, yeniden Regedit’e girip şu yolu takip etmek : HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer

Bulduktan sonra, sağ pencerede muhtemelen DesktopProcess adında bir özellik göremeyeceksiniz.B unu da, farenin sağ tuşuyla tıklayıp Yeni / DWORD komutuyla "DesktopProcess" adında bir özellik tanımlayarak halledebilirsiniz. Değer olarak da 1 verirseniz, işlem tamamlanmış oluyor.T abii bu özelliğin devreye girmesi için bilgisayarınızın yeniden başlatılması gerektiğini hatırlatalım.

Bellek yeterli ise XP’nizi sunucuya çevirin

Eğer bilgisayarınızı ağ üzerinde sunucu gibi paylaştırıp üzerinden bazı programları kullandırıyorsanız veya zaten Windows XP’yi sunucu pozisyonunda kullanmaya niyetli iseniz, sizin için güzel bir ipucumuz var.S unucuların sistem önbelleği (Cache), diğer bilgisayarların farklı isteklerine daha seri bir şekilde cevap verebilmeleri için, normal iş istasyonlarına göre çok daha fazladır. Siz de bu özelliği ucuz olmasından dolayı kullandığınız Windows XP'de aktif hale getirmek isterseniz Regedit’i çalıştırın ve şu yolu izleyin:

H K E Y _ LO C A L _ M A C H I - NE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ Session Manager\Memory Management

Burada LargeSystemCache adında bir seçenek göreceksiniz.S unucu pozisyonundaki bilgisayarınıza son ayarı, bu seçeneği çift tıkladıktan sonra 0’dan 1’e çevirerek yapın.B ilgisayara diğer bilgisayarların erişiminin yoğun olduğu zamanlarda farkı gözlerinizle göreceksiniz. Eğer bilgisayarınızın hafızası 512 MB veya üzeri ise, hafıza miktarınızdan da anlaşılacağı gibi aynı anda fazlaca programla çalışıyorsanız, bu ayarı aktif hale getirmek mantıken sizin yoğunluğunuzda da işe yarayacaktır.

Programcılar: Windows tuşunu devre dışı bırakabilirsiniz

Eğer siz de uygulama geliştirmek için C ve benzeri programlama dillerini kullanıyorsanız veya menülerin ALT tuşu kombinasyonlarından sıkça faydalanan biriyseniz, seri halde klavye kullanırken (örneğin program yazım esnasında CTRL + yön tuşlarıyla kelimeler arasında gidip gelirken) Windows tuşunun araya karışmasıyla tüm dikkatiniz dağılıyordur. Bazılarımız o "ne kadar ger ekli olduğu şüpheli" tuşu yerinden sökerek olaya yeni bir boyut kazandırmıştır fakat şimdi daha kolay bir yöntem var.R egedit’i çalıştırın.

Yolumuz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout

Hemen sağdaki pencereden Scancode Map özelliğini bulun, eğer yoksa farenin sağ tuşuyla tıklayıp Yeni / İkili Değer yolunu izleyerek ismini "Scancode Map" olarak belirleyin ve bu özelliği yaratın. Değer olarak da aşağıdakileri teker teker girin.

00 00 00 00 00 00 00 00
03 00 00 00 00 00 5B E0
00 00 5C E0 00 00 00 00

Bilgisayarı yeniden başlattığınızda Windows tuşu artık çalışmayacaktır.

Internet Explorer’ın açılışını hızlandırın

Internet Explorer veya Explorer’ı her açtığınızda nedendir bilinmez, Windows Zamanlanmış Görevler’i arar, ondan sonra Explorer’ı açar.B unu engellemek için, yeniden Regedit’i çalıştırın ve aşağıdaki yolu bulun:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer\RemoteComputer\NameSpace

Daha sonra, orada bulunan {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} satırını silin.B ilgisayarınızı kullandıkça Internet Explorer ve normal Explorer’ı açarken farkı hissedeceksiniz.

Gereksiz servislerden kurtularak performansı artırın

Windows 98’deki servislerin sayısı azdı ve Regedit yardımıyla kayıt dosyasının RunServices bölümünden hangisinin kaldırılabileceğini bilebiliyorduk.Böylece hem bilgisayarın daha hızlı açılması mümkün oluyordu hem de hafızayı boşu boşuna doldurmuyorduk.O ysa şu an Windows XP’de tabiri caizse "yığınla" servis var ve çoğunun ne anlama geldiğini, neden çalıştığını ortalama kullanıcının büyük kısmı bilmiyor.Z aten servislerin yanındaki açıklamalar da bunların gerekli olup olmadıklarına dair en ufak bir ipucu vermiyor.B unların gereksiz olanlarının çalışması engellenirse sistemde performans artışının gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılabilir, zira servislerin tümü de belli bir başlangıç zamanı, hafıza ve işlemci gücü çalar. Şimdi servisleri açalım ve gereksiz olanların çalışmasını durdurup bir daha siz istemeden çalışmamasını sağlayarak ince ayar yapalım.

Wındows 95 çıktığında 3.1’e göre farklı bir görünüm ve çok görevlilik sunmuştu, ancak çok fazla problemi vardı.W indows 98, geliştirilmiş bir Windows 95 idi, onun da sorunları az değildi, bu yüzden çok stabil ve sağlam bir işletim sistemi sayılmazdı. W indows NT sağlam olmasına sağlamdı ama multimedya özellikleri çok sınırlıydı, dolayısıyla sadece bir sunucu işletim sistemi olarak kaldı.W indows Millenium, Windows 98'in makyajlanmış bir haliydi.W indows 2000’de ise her şey var gibi görünmesine rağmen işletim sistemi hantaldı ve gerek dış görünüş olarak gerekse de fonksiyonellik açısından eksik gibiydi.A ma en sonunda beklenen oldu ve Windows XP doğdu. Gerçekten de eksiksiz işletim sistemini sanırız sonunda bulduk.Sağlam, şık, fazlasıyla özelleştirilebilir, bol özellikli ve en hızlısı.B ununla beraber herhalde en çok karıştırılan ve özelleştirilen işletim sistemi olmasının da etkisiyle, fazla bilinmeyen özellikleri giderek su yüzüne çıkmaya devam ediyor.B u yazımızda çok faydalı Windows XP püf noktalarından bazılarına değineceğiz.

Bir Explorer hatasında tüm Explorer'ları kaybetmeyin

Windows XP ile beraber azalsa da, Explorer hataları mutlaka sizin de başınıza gelmiştir veya geliyordur.Di yelim ki birkaç adet Bilgisayarım penceresi açtınız, birinde Başlat menüsünü düzenliyorsunuz, diğerinde CD-ROM’dan resimlere bakıyorsunuz, bir diğerinde ise Denetim Masası açık, kısacası bir çalışma düzeniniz var ve diğer açık programlarla beraber masaüstünüz bayağı dolu bir görüntüde. H erhangi bir programdan, sistemin zorlanmasından ya da bir sebepten dolayı Explorer hata verip kapandığı zaman Explorer'la ilgili tüm pencereler de aynı anda kapanır, masaüstü yok olur, görev çubuğundaki simgeler açılış pozisyonuna gelir ve güncel durumu yansıtmazlar. Eğer Windows XP kullandığınız bilgisayarda 128 MB gibi nispeten yeterli sayılabilecek miktarda belleğiniz varsa, sadece deyim yerindeyse "göçen" Explorer penceresinin kapanmasını ve diğerlerini etkilememesini sağlayabilirsiniz. Eğer hafıza miktarı düşükse buna kalkışmayın, zaten zayıf olan bilgisayarınız daha da zorlanacaktır.

Bilgisayarım’a girin, Araçlar menüsünden Klasör Seçenekleri’ne tıklayın, Görünüm sekmesine tıkladığınıza aşağı tarafta çıkan Gelişmiş Ayarlar’ın içinden Klasör pencerelerini ayrı bir işlemde başlat seçeneğini aktif hale getirin. Böylece bilgisayarınız daha stabil bir hale gelecek, Explorer kapanacaksa bile pencerelerden sadece biri gidecektir. Bunun sonucunda az da olsa hafızadan ödün vermeniz gerekebilir ama bilgisayarınızın hızına ve hafıza miktarına göre bunu kendiniz test edebilir, kullanıp kullanmamaya karar verebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz kullanmanız yönünde.

Okuyucu Yorumları