Yeni 3G ihalesi Kasım'da yapılabilir

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: Vatandaşınız temel ses iletişiminden mahrumsa, 3G getirmenin anlamı yok.

3G ihalesi Kasım'da mı?

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kasım ayına kadar Türkiye'nin 500 ve daha fazla nüfusa sahip yerleşim birimlerinin mobil erişim kapsamına alınmasının hemen ardından 3G ihalesine aynı ayda çıkabileceklerini söyledi.

Üçüncü nesil olarak bilinen ve cep telefonu üzerinden yüksek hızda veri ve video iletişimi sağlayacak 3G sistemi için geçen yıl açılan ihaleye Turkcell dışında katılan olmamış, daha sonra bu ihale iptal edilmişti.

Numara taşınabilirliği
Yıldırım, Türkiye Bilişim Vakfı, Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi (CEPS) ile Turkcell desteğinde gerçekleştirilen "Telekomünikasyon: Bilgi Toplumunun Kaldıracı Konferansı" sonrasında gazetecilerin sorularına verdiği cevapta, "Mevcut operatörlerin kapsama alanı altyapısını geliştirme çalışmalarının kasım ayına kadar bitmesi bekleniyor. Ayrıca 3G için başka bir şart olan numara taşınabilirliği de kasım ayında GSM operatörleri için ticari olarak devreye alınacak. Bu konuda da sorun yok. Böylece 3G için şartlar yerine gelmiş olacak" dedi.

Sabit hatta rekabet olsun

Yıldırım, Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi Regülasyon Direktörü Andrea Renda'nın konferansta Türkiye'nin 3G konusunda geç kaldığı eleştirisine katılmadığını belirterek, "İhtiyaçlarınızdaki önceliklerinizi sıralamanız lazım. Sizin vatandaşınız hálá temel ses iletişiminden mahrumsa, 3G getirmenin hiçbir anlamı yok. Yaptığınız hizmet nüfusun yüzde 5-10'u için bir hizmetse, bu hizmet olmaz" dedi.

Yıldırım, dünyada 1.5 milyardan fazla mobil telefon abonesi olmasına karşın 3G abone sayısının 60 milyon olmasının bu sistemlerle ilgili talebin düşüklüğünü ve altyapı olmadan 3G'ye geçilmesinin yanlış olduğunu gösterdiğini söyledi ve "Bizim temel ihtiyacımız asgari erişilebilirliğin tüm vatandaşlar için sağlanması" dedi.

Sabit hatta rekabet olsun
CEPS Regülasyon Bölümü Direktörü Andrea Renda, son derece canlı ve büyük bir ekonomiye sahip olan Türkiye'nin, genç nüfusuyla Avrupa'nın gelecek vaat eden ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de belli ihtiyaç alanları bulunduğunu belirten Renda, "CEPS özellikle sabit hatta rekabetin teşvik edilmesini ve bu konudaki tekelin giderilmesi gerektiğini düşünüyor. Mobil perakende tarifelerinin geliştirilmesi de Türkiye'de geliştirilmesini düşündüğünüz alanlardan bir tanesi" diye konuştu.

Okuyucu Yorumları