Asus Zenfone 4 İnceleme

"Orta sınıf amiral gemisi" diyebileceğimiz Zenfone 4 elimizde. Peki, neler sunuyor? Fiyatı ne kadar?

CHIP Online Notu 80
  • Şık tasarım
  • Fotoğraf kalitesi
  • Uzun pil ömrü
  • Android 8 güncellemesi
  • Mükemmel işçilik
  • Stereo hoparlörler
  • Bluetooth 5.0
  • CPU selefe kıyasla pek fark yaratmıyor
  • Kablosuz şarj yok
  • NFC yok
  • Su geçirmez değil
  • Pahalı

Asus'un orta sınıfta yer verdiği yeni akıllı telefon modeli Zenfone 4, her ne kadar geçtiğimiz ağustos ayında tanıtılmış olsa da, 2017'nin son çeyreğinde raflardaki yerini almıştı. Ülkemizde de kullanıcılara sunulan telefon, elbette yükselen akıllı telefon fiyatlarına bağlı olarak yine ve ne yazık ki 2000 TL'nin bir hayli üzerinde bir fiyatla satışta bulunabiliyor. Geçtiğimiz sene incelediğimiz Zenfone 3'ün 32 GB'lık sürümünü 1799 TL fiyatla bulabiliyorken, elimizdeki modelin fiyatı şu an piyasada 2699 TL civarında. Ancak kullandığımız modelin 64 GB'lık sürüm olduğunu belirtelim. Zira telefonun 32 GB'lık modeli yok; tek hafıza seçeneği olarak 64 GB sunuluyor. Peki, telefon kullanıcılara, yani sizlere neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım ve önce tasarımla sözü açalım.

Tasarım

Tasarım

Asus Zenfone 4, önceki modelin temel hatlarını göz önünde bulunduran bir tasarımı benimsiyor. Kalın kasa yapılarını Zenfone 2'lerde bırakan Asus, yine 7.7 mm inceliğinde bir telefonla karşımıza çıkıyor. Telefonun uzunluğu da yine 155 mm. Yine ön ve arka yüzde tamamen cam malzeme kullanılmış. Telefonun ekran – gövde oranı da önceki modelle hemen hemen aynı; yüzde 71 seviyesinde. Ekranın üst ve altındaki çerçeveler, trendi takip etmese de, telefonun tasarımsal olarak şık görünmesine engel olmuyor.

Zenfone 3'e farklılık olarak, arka yüzdeki parmak izi sensörü ekranın altına getirilmiş, ayrıca arka tarafta tek kamera yerine çift kamera dizilimine geçilmiş.

Boyutları ve yuvarlatılmış kenarlarıyla kavraması oldukça rahat olan Zenfone 4, arka yüzeyin cam olması sebebiyle elde biraz kayabiliyor. Yani aman dikkat, telefonu korumasız kullanmayın diyelim. Her ne kadar Asus, cam malzeme yapısını Corning Gorilla Glass 3 ile koruduğunu ile söylese de, yine de bu korumaların da bir sınırı var ve o sınır da biliyorsunuz ki pek yüksek değil. Ne kadar dikkatli olursanız olun, Gorilla Glass çatlamaya ve çizilmeye karşı çok güvenilir değil. Özellikle telefonu anahtar veya bozuk paralarınızla aynı cebinizde taşırsanız, kısa zamanda çizildiğini göreceksiniz.

Telefonun çevresine de hızlıca bakarsak, sağ tarafta güç ve ses butonlarını, sol tarafta SIM kart ile microSD kart çekmecesini, alt tarafta da USB-C ve kulaklık girişi olduğunu görüyoruz.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Zenfone 4'ün ekranı nitelik ve nicelik olarak selef modelin izlerini büyük ölçüde taşıyor. Yine karşımıza 5.5 inç büyüklüğünde bir ekran çıkıyor ve çözünürlük yine Full HD olarak geliyor. Panel ise değişmiş. Bu defa karşımızda IPS LCD panel yer alıyor. Bunun dışında 401 ppi piksel yoğunluğu da aynı, 16:9 görüntüleme oranı da.

Genel olarak görüntü seviyesinin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Full HD çözünürlük seviyesinde LCD ekran görüntü netliği açısından iyi puan alıyor. Aynı zamanda metrakare başına 495 kandela civarında parlaklık oranıyla da ekran, dış kullanımlarda ekranı görme zorluğu yaratmıyor.

Telefon ilk açıldığında ekran herkese uygun renkler üretmeyebilir. Bazı kullanıcılar renkleri çok canlı, kimileri de soluk bulabilir. Neyse ki bunu ayarlayabiliyorsunuz. Ekran ayarları kısmından erişebileceğiniz Asus Splendid ekranından renk sıcaklığını, mavi ışık ayarlarını ve fazlasını ayarlayabilirsiniz.

Bu vesileyle gelelim telefonun işletim sistemi ayağına. Zenfone 4'te Android 7.1.1 Nougat işletim sistemini görüyoruz. Ancak Oreo güncellemesi alıyor. Bu konuda bir sorun yok. Arayüz olarak ise, selef modellerde de gördüğümüz Zen arabirimi bizlere eşlik ediyor.

Zenfone 4'te de yine çok sayıda uygulama mevcut. WebStorage gibi depolama yazılımının yanı sıra az önce de bahsettiğimiz Asus Splendid ekran yazılımı gibi yazılımların bazıları işe yarayabiliyor. Bazılarını ise hiç kullanmayabilirsiniz. Burada seçim sizin tabii ki fakat bu telefonu satın almayı düşünenler bizce mutlaka AudioWizard ses yönetimi yazılımını kullanmalı. Zira telefonun ses özellikleri bu yazılımla birlikte etkileyici duruyor. DTS desteği ve stereo hoparlörlerin kullanılmış olması, Zenfone 4'ü ses deneyimi noktasında film ve müzikseverler için iyi bir yere taşıyor.

Telefonun bunun dışında arayüz ve kullanımı selef modellerden fark getirmiyor. Üst bara birtakım yeni kısayollar ekleyen Asus, ekranı alttan çektiğinizde yine farklı bir ekran menüsü olan Girişi Yönet kısmına giriş yapmanızı sağlıyor. Buradan telefonun tasarımını değiştirebiliyor ve kişiselleştirme seçeneklerine göz atabiliyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Zenfone 4, orta segmente uygun bir telefon. Bu kategoriye uygun özellikleri getiriyor, fakat yenilikçi davranıyor. İşlemci olarak Qualcomm Snapdragon 630'u taşıyan telefon, Adreno 508 grafik biriminin sahibi. 4 GB RAM, 64 GB depolama alanı ve 256 GB'a kadar bu alanı arttırma imkanı veren telefon, selef modele göre biraz daha geniş bir batarya alanına sahip. 3300 mAh kapasitesine ulaşan batarya, nasıl bir performans veriyor, az sonra ona ve diğer performans sonuçlarına bakacağız.

Asus, Zenfone 4'ü temel olarak teknik kadrosuyla selef modelden pek ayıran bir özellik getirmemiş olsa da, birtakım yeniliklerden de esirgememiş. Bunlar arasında bağlantılara gelen yeniliklerden biri Bluetooth 5 desteğinin olması. Öte yandan yine selef modeldeki gibi 802.11ac Wi-Fi desteği de telefonda mevcut. Ancak NFC ise elimizdeki modelde yine yok. Bir diğer yenilik ise, kamera adımında bahsedeceğimiz çift kamera desteği pek tabii.

Oraya geçene kadar telefonun performansından bahsedelim ve sonuçlara değinelim. Açıkçası Asus Zenfone 4, zorlu 3D oyunları için veya üst seviye performans bekleyenler için bir telefon değil. Zaten telefon orta segmente hitap ediyor. Bu noktada da nispeten düşük grafikli oyunlar ve orta halli bir işlem performansı vadediliyor. Telefonun genel kullanım verileri ve test sonuçları da bu ışıkta karşımıza çıkıyor.

Şimdi sizlerle Zenfone 4 ile aldığımız sonuçları ve karşılaştırma tablolarını paylaşalım.

Asus Zenfone 4 ile aldığımız test sonuçlarını ve karşılaştırma tablolarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Pil performansı

Pil performansı

Zenfone 4'ün pil performansına ayrı bir parantez açmak gerekirse, Zenfone 4'ün batarya performansının iyi olduğunu söylemek lazım. Zira telefonda LTE bağlantısı üzerinden yaptığımız çevrimiçi çalışma testi neticesinde 11 saat 3 dakikalık sonuç aldığını söyleyebiliriz.

Karışık kullanım senaryosunda, bir günü rahat çıkartıyorsunuz. Bu senaryoda sık sık WhatsApp ve benzeri sosyal medya uygulamalarını kullandık, e-posta üzerinden mail cevapladık ve tabii ki internet dolaşımları ve telefon görüşmeleri de pek tabii bu senaryo içinde yer aldı. Daha zorlu kullanımlarda ise, pil üzerinde tabii ki etkili oluyor. Parlaklığı yüzde 50'ye ayarladığımız senaryoda bir Full HD video oynattığımızda, saatte yüzde 10 civarında pil oranı kaybettik. Eğer videoyu oyunla değiştirirseniz, o halde saat başında yüzde 20 ortalamayla kayıp yaşayacağınızı da söyleyelim.

Zenfone 4, gece şarja takmadığınızda yaklaşık yüzde 1 ila yüzde 4 arasında bir kayıp yaşıyor. Telefonun bataryasının dolma süresi ise yaklaşık olarak 2 saat 28 dakika kadar sürüyor. Bu arada telefonda hızlı şarj var, ancak kablosuz şarj desteği yok.

Kamera

Kamera

Asus Zenfone 4 de çift kameralı akıllı telefonlar kervanına katılan bir model oluyor. Arka tarafta 12 MP ve 8 MP kameralarıyla iyi bir performans sağlayan telefon, fotoğraf performansıyla bizden iyi not aldı. Çift lensli sistem sayesinde geniş açılı fotoğraflar da çekebildiğiniz telefonda, arka kamerada Sony IMX362 imaj sensörü kullanılıyor.

Asus, her Zenfone modelinde olduğu gibi yine kameralarının düşük ışıkta çok başarılı fotoğraflar çektiği iddiasını sürdürüyor, ancak biz yaptığımız çekimlerde bunun karşılanmadığını net şekilde gördük. Selef modellerde de benzer senaryoyla karşılaşıyorduk zaten, o nedenle bu konuda şaşırmadık. Özel setup ve senaryolarda, evet, kamera gece çekimlerinde parlak sonuçlar üretebilir, fakat otomatik modda çekim yetenekleri konusunda, telefon bu beklentiyi karşılamıyor. Buna ilave olarak HDR performansını da ekleyelim. Fakat bu ikisinin dışında, iyi ışık şartlarında, gündüz çekimlerinde herhangi bir problem yaşamadık.

Telefonda profesyonel mod ve pek çok farklı mod seçeneği sunuluyor. Bunları kullanarak daha iyi fotoğraflar üretebilirsiniz elbette. Ayrıca video konusunda da 4K yeteneği sunuyor olması iyi haber, zira kısa zaman önce incelediğimiz Samsung Galaxy A8'de bu özellik ne yazık ki sunulmamıştı hatırlarsanız.

Kameralarda, optik imaj sabitleyicinin yanı sıra faz algılamalı otofokus sistemi de yer alıyor. Ayrıca arka kamerada çift tonlu çift LED flaş yer aldığını da söylelim. Son olarak ön kamerada da 8 MP lens yer aldığını ve her ne kadar fiziksel bir flaş olmasa da, telefonun flaş olarak ekran aydınlatmasını kullandığını da belirtelim ve artık sonuç bölümüne geçelim.

Asus Zenfone 4 ile çektiğimiz fotoğrafları, hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Asus Zenfone 4, orta sınıf bir akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor ve kendi alanındaki son dönem karşımıza çıkan telefonlar arasında iyi bir konuma yerleşiyor. Ortalamanın üzerinde kamerası, oldukça iyi bir pil ömrü sağlaması ve cazip tasarımıyla, bu sınıfta bir telefon satın almak isteyenlerin ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu karşılıyor. İşlemci ve grafik noktasında büyük yenilikler sunmaması, herhangi bir suya karşı dayanıklılık göstermemesi ve NFC ile kablosuz şarj desteği getirmemesi de eksiklikler hanesine giriyor. Telefonun fiyatı ise ayrı bir muamma. Şu an Zenfone 4'ü piyasada 2699 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bizce bu fiyat bir hayli yüksek.

Kimler Almalı

Samsung Galaxy A8, orta – orta sınıf bandında, premium akılı telefon beklentisi içinde olanlara yönelik hazırlanan ve çift ön kamerasıyla dikkat çeken bir model. Böylesi bir telefon arayan ve bütçesi geniş olan kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Alternatifleri

Asus Zenfone 4'e alternatif olarak çok daha uygun fiyatlı olarak Xiaomi Mi 6 ve Huawei Mate 10 Lite modellerini tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Zenfone 4
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
80
ModelZE554KL
İşletim SistemiAndroid 7.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 630
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 508
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar75 x 155 x 7.7 mm
Ağırlık165 gr.
Okuyucu Yorumları