Rekabet Kızışıyor

ATI bekledi bekledi ve sonunda ev kullanıcıları için harika bir grafik işlemcisi üretti. ATI Rodeon işlemcisini taşıyan kartlar nihayet piyasada.

Ati Radeon 64 DDR İnceleme
CHIP Online Notu 82

Dünyadaki toplam satış bazında ATI liderse de nVidia OEM sistem entegratörlerine çoktan gözünü dikti bile. Matrox gittikçe kan kaybediyor ve kurtulması için ciddi anlamda bir yeniliğe ihtiyaç duymakta fakat ufukta böyle bir haber yok. 3dfx çoktan tarih olmuşken ve güçlü nVidia işlemcileri ev kullanıcılarının aklını çelerken şu an için sadece ATI Radeon işlemcisi ciddi bir alternatif olarak dikkat çekiyor.

ATI Radeon ile 3D grafiklerde yeni bir dönem
Ev kullanıcıları ve oyun bazında GPU (Graphics Processing Unit), olgusunu ilk olarak nVidia ortaya atmıştı. GPU ile (gerekli yazılım desteği olması şartıyla) 3D sahnelerdeki poligonal ve ışıklandırma hesaplamaları önemli ölçüde CPU’nun üzerinden alınarak grafik işlemcisi tarafından yerine getiriliyor. Nvidia GeForce işlemcisiyle gündeme gelen GPU ünitesi ATI Radeon işlemcisinde de mevcut. Radeon işlemcisinin sahip olduğu Charisma Engine sadece T&L (Transform&Lighting-Dönüşüm&Işıklandırma) işlemlerinden değil aynı zamanda karakterlerin gerçekçi hareketlerinden de sorumlu. Bu birimin sunduğu Keyframe Interpolation özelliği sayesinde animasyon karelerinin daha akıcı bir şekilde görüntülenmesi sağlanıyor. Her bir pixel için 3 ayrı doku kaplama olanağı sunan Pixel Tapestry Architecture ise Radeon’a özgü yeni bir mimari. Bu yapı sayesinde 3D sahnelerde gerçekçi gölgeler ve yansımalar elde edilebiliyor. Ayrıca 3D doku desteği, mesafe tabanlı sis ve farklı bump mapping algoritmalarına destek veren Pixel Tapestry Architecture, tüm bu işlemleri yüksek bir kare/sn oranı çerçevesinde gerçekleştirme iddiasında.

Radeon’dan 3D sahnelere “derin“ bir yaklaşım
Hyper Z ise Radeon işlemcisinin desteklediği bir diğer yeni özellik. Hyper Z basitçe ekran kartlarındaki bellek darboğazının önüne geçmeyi amaçlıyor. 3D bir sahnede hangi objenin izleyici tarafından görülüp hangisinin görüş mesafesi dışında kalacağına ait bilgi Z buffer içinde saklanır. Sahnedeki 3D hissini sağlayan en önemli bileşenlerden biri olan Z buffer grafik kartı üzerindeki belleğin önemli bir kısmını kullanır. Hyper Z algoritması,sahip olduğu Hierarchical Z, Z Compression ve Fast Z Clear gibi bileşenlerle Z buffer kullanımı optimize ederek özellikle yüksek çözünürlük ve renk derinliklerinde ortaya çıkan grafik belleği darboğazını önemli oranda elimine ediyor.

Video görüntülerinde hız ve kalite bir arada
Henüz yaygın bir şekilde desteklenmeyen HDTV (High Definition TV) yayınlarının sunduğu yüksek görüntü ve ses kalitesi kulağa hoş geliyor ama gerekli dekoder ek bir masraf oluşturuyor. Tıpkı yeni nVidia işlemcileri gibi ATI Radeon da HDTV desteğine sahip henüz erken ama nedense grafik işlemcisi üreticileri HDTV konusunu oldukça ciddiye alıyorlar.
Kuşkusuz Radeon’u nVidia işlemcilerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de sahip olduğu IDCT DVD hızlandırması. Bu sayede Motion Compansation kullanan grafik işlemcilerine nazaran daha akıcı ve pürüzsüz DVD oynatımı sözkonusu olabiliyor çünkü IDCT Motion Compansation’a oranla CPU’ya daha az yükleniyor. S-Video ve kompozit video çıkışını destekleyen ATI Radeon 64MB DDR, video girişi olarak kompozit arabirimi kullanıyor.

CHIP’in yorumu
CHIP Test Merkezi olarak gerçekleştirdiğimiz testlerde gördük ki yukarıdaki özellikler bir yana ATI Radeon 64MB DDR, performans olarak 32bit renk derinliği ve yüksek çözünürlüklerde nVidia GeForce2 GTS işlemcili kartlara bile kök söktürdü. Düşük çözünürlüklerde GeForce2 işlemcili kartlara geçilse de kartın sahip olduğu video girişi sayesinde elde edeceğiniz donanımsal MPEG-1 ve MPEG-2 video yakalama olanakları tek kelimeyle olağanüstü. Ürünün kutusundan Ulead Media Studio4 programının tam versiyonunun çıktığını da belirtelim. Tabii video yakalama için gereken tüm kablo ve fişler de kutudan çıkıyor. Hele hele ATI’ın son fiyat indirimleri dikkate alınırsa yüksek performansı ve zengin özellikleriyle bu kart, ekran kartından çok şey isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan. Unutmadan ekleyelim kartın sürücü ayarları Türkçe. Evet yanlış duymadınız Türkçe. ATI’ın bu hoş jesti oldukça hoşumuza gitti doğrusu.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Ati Radeon 64 DDR
Ürün Markası ATI
CHIP Online Notu
82
Okuyucu Yorumları