Test: Casper VIA P1

1000 TL fiyatlı akıllı telefonlar arasında yeni katılan modellerden Casper VIA P1 elimizde.

CHIP Online Notu 73
  • Uygun performans
  • Kamera arayüzü
  • Segmentine uygun kamera performansı
  • Günü çıkartan pil ömrü
  • Parmak izi sensörü
  • Ön kamera flaşı
  • Kalın gövde
  • Ses performansı
  • Fiyatı düşmeli

Bu yıl 1000 TL civarı ve altı fiyata sahip akıllı telefon modellerini çokça gördük. Bunlar arasında son dönemde özellikle ilgi çeken modeller arasında; Lenovo K5 Plus, Casper VIA M1, Kaan N1, General Mobile GM5 Plus ve Alcatel IDOL 4 gibi örnekler bulunuyor. Bugün inceleyeceğimiz Casper VIA P1 de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Şu an halihazırda 1060 TL fiyat etiketiyle raflarda bulunabilecek olan telefon, Lenovo P1 modeliyle de aynı ismi taşıyor. Ancak Casper'ın VIA ailesinde A1 ve M1 gibi modellerin olduğunu da düşününce, P1 ismini de anlayışla karşılamak gerekiyor elbette. Öte yandan P1 modeli, A1 ve M1 modellerinin bazı noktalarda tam arasında yer alırken, işlemci tercihiyle aileye farklı bir alternatif getiriyor. Hepsinden bahsedeceğiz, fakat önce her zamanki gibi tasarımla başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Casper VIA P1, elimizdeki modeliyle altın renkli bir tasarıma sahip. Arka yüzünde altın renkle renklendirilen telefon, ön yüzdeyse beyaz bir zemine sahip. Plastik bir tasarımdan oluşan telefon, 165 gram ağırlığında ve 9.5 mm kalınlığında. Yani telefonun biraz kalın ve muadillerine kıyasla ağır kaldığını söylemek lazım.

Telefonun arka kapağını açmanız mümkün. Telefonun köşesindeki tırnağı kullanarak arka kapağı açabiliyorsunuz. Arka kapağı açmanız bataryayı değiştirebileceğiniz anlamına gelmiyor, batarya sabit. Arka kapak altında microSD ve SIM kart slotlarını görebiliyorsunuz. MicroSD slotunu kullanarak telefonun hafızasını 128 GB daha arttırabiliyorsunuz. Öte yandan SIM kart slotunun micro SIM olduğunu da söyleyelim.

Casper VIA P1'in arka yüzünde üstte kamera, altında tek LED flaşı ve hemen onun da altında Casper logosu mevcut. Ön tarafa döndüğümüzde burada da bir LED flaş yer aldığını görüyoruz. Bu, karanlık selfie'lere önlem olarak güzel bir ayrıntı. Altta ise parmak izi okuyucuyu görüyoruz. Bunlar bu fiyatta yer alan akıllı telefonlar için güzel artılar, fakat bunun tek örneği VIA P1 değil.

Casper VIA P1'in sağ tarafında ses ve güç butonları bulunuyor. Üstte 3.5 mm kulaklık girişi var. Altta ise microUSB portu ve hemen yanında da hoparlör ızgarasını görüyoruz. Portun sağ ve sol tarafına yerleştirilen ızgaralardan yalnızca sağ taraftaki hoparlör. Diğeri tasarım odaklı olarak yerleştirilmiş.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Casper VIA P1'in ekranı 5.2 inç boyutunda. Bu anlamda, son dönemde özellikle 5.0 inç ve üzeri boyutlu ekranlara ilginin büyümesiyle geniş bir kullanıcı kitlesini hedefleyen VIA P1, ekranında bize Full HD çözünürlük sunuyor. Artık telefon ekranlarında HD çözünürlüğe veda etmeye başladık. Son dönemde bu fiyat kategorisinde hemen hemen incelediğimiz tüm modeller Full HD çözünürlükle geliyor. Buna Reeder 10 ve Lenovo K5 gibi modeller istisna oluyor.

Reeder P10 İncelemesi

2.5D olarak adlandırılan hafif kavisli yapıda ekranını Corning Gorilla Glass 3 ile koruyan VIA P1, IPS paneli bizlere sunuyor. Böylece renk doğruluğu iyi seviyede olan telefonun, parlaklık seviyesi de muadilleriyle eşdeğer seyrediyor.

Lenovo Vibe K5 incelemesi

VIA P1, üzerinde Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle geliyor. Menüsüz bir arabirim sahibi olan telefon, stok Android görünümüyle kolay bir kullanım sunuyor. Ancak buna karşın illa menülü bir arabirim istiyorum diyenler, farklı launcher'ları da marketten indirebilirler.

VIA P1'in arayüzünde üstten çektiğinizde gelen barda bildirimlerle kısayolları bir arada görüyorsunuz. Yine ekrana uzun basılı tuttuğunuzda, Temalar, Widget'lar ve Duvar Kağıtları gibi bölümler geliyor. Ayrıca buradan ekran geçiş efektini de ayarlayabiliyorsunuz. Bu arada Temalar'a girdiğinizde halihazırda seçili olan temadan başka bir şey olmadığını gördük. Çevrim içi edinmek istediğimizde ise, mağazada farklı bir temayla karşılaşmadığımızı da bu noktada söylemekte yarar var. Ama elbette az önce de söylediğimiz gibi, farklı launcher'lar ile bu durumu aşabilirsiniz.

Teknik kadro ve sonuçlar

Teknik kadro ve sonuçlar

VIA P1, VIA M1 ve VIA A1 modellerine göre farklı bir yonga setiyle geliyor. Özellikle VIA A1 modeliyle kullanıcıların büyük ilgisini çeken Casper, o modelde Mediatek ile çalışmıştı. Bu defa bu telefonda Qualcomm'u görüyoruz.

Casper VIA A1 incelemesi

Snapdragon 430 işlemciden güç alan VIA P1, burada bize 8 çekirdekli 1.4 GHz frekansta çalışan Cortex-A53 yongasını sunuyor. Geçtiğimiz senenin ürünü olan Snapdragon 430, Cat 4 seviyesinde indirme (150 Mbps), Cat 5 seviyesinde yükleme (75 Mbps) LTE desteği getiriyor. Yine ayrıca işlemciye bağlı olarak telefonun Adreno 505 grafik işlemciye sahip olduğunu da söyleyelim.

Casper VIA M1 incelemesi

Elimizdeki telefonun RAM kapasitesi 4 GB, depolama kapasitesi ise 32 GB. Hafızayı 128 GB daha arttırabileceğinizden daha önce bahsetmiştik.

Telefonun bataryası ise 3000 mAh kapasitesinde. Bu kapasiteyle 500 saate kadar bekleme süresi ve 38 saate kadar da konuşma süresi sunan telefon, 1 günü de rahat şekilde çıkartıyor. Ayrıca telefonda bir pil tasarruf modu ve pil optimizasyonu bölümü bulunduğunu da belirtelim.

Alcatel IDOL 4 incelemesi

VIA P1'in sentetik sonuçlarına baktığımızda, kendisiyle yakın telefonlar arasında arada yer aldığını görüyoruz. Alcatel IDOL 4, Sony Xperia XA ve Lenovo VIBE K5 Plus'la yakın sonuçlar veren telefon, şimdi bakalım test tablolarımıza nasıl yansımış.

Performans

Performans

VIA P1'in işletim sistemi performansı konusunda bir sıkıntı yok. Zaten 4 GB RAM ve Snapdragon 430 işlemci ile herhangi bir sıkıntı yaşamasını da beklememek gerekiyor. Oyun ve uygulamalarda denediğimizde de herhangi bir problemle karşılaşmadığımız telefon, Gear Club oyun testi sırasında da iyi bir performans sergilemeyi başardı. Elbette üst düzey akıllı telefonlarla VIA P1'i yan yana koyarsanız arada görüntü açısından fark bulacaksınız, ancak muadil modellerle benzer sonuçlar sunduğunu söylemek gerek. Bu arada telefonun Epic Citadel testimizden de 58.8 FPS sonucuyla ayrıldığını bu noktada söyleyelim.

Telefonun çağrı ses kalitesiyle ilgili bir problem yok. Ortam gürültü engelleyici destekli mikrofonu sayesinde sesiniz net şekilde karşı tarafa ulaşıyor, öte yandan siz de benzer biçimde duyabiliyorsunuz. Hazır sesten bahsetmişken telefonun hoparlörüne de değinelim. Hoparlörün ses kalitesini beğendiğimizi söylemek zor. Sesler fazlasıyla tiz geliyor. Bu sonuç müzikte olduğu gibi oyun sırasında da aynı şekilde. Kutu içeriğinden çıkan kulaklıklar da günü kurtarmanızı sağlayacak ölçüde. Bu arada kutu içeriğinde silikon koruma kılıfı bulunduğunu da söyleyelim.

Telefonun parmak izi sensörüne gelecek olursak, oldukça hassas bulduğumuzu söyleyebiliriz. Her açıdan yaptığımız parmak izi denemelerinde, sensör isteklerimize başarılı şekilde cevap verebildi.

Kamera

Kamera

Casper VIA P1, kameralarıyla segmentine uygun ölçüde cevap üretebilen bir telefon. Manzara çekimleri sırasında hızlı şekilde odaklanabilen kamera, yakın plan (makro) çekimler sırasındaysa odaklanmakta güç çekebiliyor.

16 MP seviyesinde olan arka kamera, otomatik odaklama ve dokunmatik odaklama isteklerine cevap veriyor. 1080p video kayıt imkanı da sunan telefon, hızlı çekim moduyla da 99 kareye kadar yakalayabiliyor.

Ön kameranın en önemli ayrıntısı kuşkusuz flaş bulundurması. Ancak bunun yanında 8 MP lens fena sonuçlar vermiyor. Burada yine 1080p video kayıt imkanı sunulduğunu da söylemek lazım.

VIA P1'in kamera arayüzü de üzerinde çalışılmış bir nokta. Standart modları koyup geçmemişler. Arayüzde manüel çekim bulunduğu gibi, HDR, panorama, gece çekimi, spor, güzellik gibi işlevsel modlar da yer alıyor. Arayüze ilişkin şu ipucunu da verelim: Kameralar arasında dönüş yapmak için ekranı sağa kaydırdığınızda karşınıza çıkan menüden "Kamera Seç" yerine, ekranı aşağıdan yukarı veya ters yönde sürüklemeniz yetiyor.

Telefon özellikle gün ışığından yararlandığınızda iyi sonuçlar veriyor. Flaşlı çekimlerini de beğendiğimiz telefon, gece çekimi modunu kullandığınızda ise grenleri engelleyemiyor.

Özetle

Casper VIA P1, 1000 TL çizgisinde tercih edilebilecek telefonlar arasında yer alıyor. Kendi içinde değerlendirdiğimizde, elinden geleni iyi şekilde ortaya koymaya çalıştığını görüyoruz. Rekabette olduğu telefonlarla yan yana koyduğumuzdaysa, ondan daha iyi modellerin piyasada olduğu aşikar. Özellikler VIA A1 modeliyle arasında çok az bir fiyat farkı bulunduğunu göz önünde bulundurursak, iki telefon arasında bizi tercihimiz VIA A1 modelinden yana olacaktır. Yine 1000 TL segmentinde daha avantajlı modelleri de görmek mümkün. Burada her zaman olduğu gibi elbette yine seçim sizin.

Kimler Almalı

1000 TL fiyatın çok üzerine çıkamayan kullanıcılar Casper VIA P1 modelini değerlendirebilirler. Telefonun sivrildiği bir nokta ise yok, o nedenle özel bir kitleye hitap ettiğini söylemek zor.

Alternatifleri

VIA P1'e alternatif olarak yakın fiyata VIA A1 modelini veya Alcatel IDOL 4'ü tercih edebilirsiniz. Yine Huawei P9 Lite'ın da düşen fiyatı, onu bu kulvarda daha avantajlı olmaya itiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA P1
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
73
İşletim SistemiAndroid 6.0.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 430
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 505
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi470:00 saat
Konuşma Süresi032:00 saat
Boyutlar72 x 148 x 9.5 mm
Ağırlık165 gr.
SAR Değeri1.22 W/kg
Okuyucu Yorumları