General Mobile GM 6 İncelemesi

General Mobile'ın Android One programının yeni modeli GM 6'yı enine boyuna inceledik.

CHIP Online Notu 85
  • Güncel Android
  • Fiyat
  • IPS ekran
  • Uygun fiyat
  • FM radyo
  • Parmak izi okuyucu
  • 3 GB RAM
  • Ön kamera + flaş
  • Ekran HD
  • Yüksek performans isteyenlere göre değil

General Mobile, özellikle GM 5 ve GM 5 Plus modelleriyle ülkemizde büyük rağbet görmüştü. Özellikle Android One programının ülkemizdeki önemli temsilcisi olması ve uygun fiyatlı akıllı telefonlar üretmesiyle kullanıcılarını memnun eden General Mobile, öte yandan teknik servis konusunda başarılı işler yapmasıyla da kullanıcı sadakati kazanmayı biliyor.

GM 6 modeliyle Android One programının yeni mahsulünü piyasaya sunan General Mobile, yine uygun fiyattan vazgeçmemiş ve telefonu 1099 TL olarak fiyatlandırmıştı. Hatta şimdilerde çeşitli online satış kanallarında telefonu 1000 TL'ye edinebilmeniz de mümkün. Bu anlamda GM 6, özellikle son dönemde artan telefon fiyatları göz önünde bulundurulduğunda hesaplı çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Tasarım

Tasarım

General Mobile GM 6, tasarımıyla pek çok kullanıcının beğeneceği bir model. Uzay grisi ve altın renkli olarak 2 farklı renk seçeneğiyle gelen telefon, elimizde uzay grisi rengiyle bulunuyor.

Ön yüzden bakıldığında pek çok telefon modeliyle benzerlik gösteren GM 6, arka yüzde ise plastik bir malzeme kullanmış. Ancak bu plastik malzeme elde iyi bir his bırakıyor, onu söyleyelim. Öte yandan metalik ve cam modellerde olduğu gibi elde kaymıyor; bu da tutuşu kuvvetlendiriyor.

150 gram ağırlığında olan telefon, 8.6 mm kalınlığında. Ancak telefonda, 2.5D ekran kullanılması ve yuvarlatılmış metalik çerçevenin bulunması onu daha ince bir profile sokuyor.

GM 6'nın arka kapağını açabiliyor ve bataryayı değiştirebiliyorsunuz. Bu da yedek batarya almak isteyenler için güzel haber.

Bataryanın altında microSD kart yuvasını bulabiliyorsunuz. Ayrıca elimizdeki modelin çift SIM kartlı olduğunu da bu noktada söyleyelim. Böylece bu telefonda aynı anda iki SIM kartınızı da kullanabiliyorsunuz.

Telefonun çevresine baktığımızda sol tarafta ses butonlarını, sağ kenarda güç butonunu görüyoruz. Alt kenarda microUSB yuvası, üst tarafta kulaklık girişi yer alıyor. Ayrıca yine alt bölümde tek taraflı hoparlör kullanılmış.

Kısaca hoparlörün ses kalitesinden de bu adımda bahsedersek, gayet güzel bir ses profili sunduğunu söyleyebiliriz. Evet, her ne kadar tek kanal olsa da, Dolby Audio ile 5+1 ses efekti uygulanmış olması güzel sonuç veriyor. Ayrıca kutu içeriğinde sunulan metalik görünümlü kulaklıkların da bunu desteklediğini söyleyelim.

Ekran ve teknik kadro

Ekran ve teknik kadro

GM 6'da 5 inç boyutunda bir ekran yer alıyor. 5 inçlik ekranıyla bize 1280x720 piksel çözünürlüğünde görüntü sunan GM 6, elbette Full HD seçeneğini aratıyor. Fakat ekranın güzel görüntü sunduğunu söyleyelim. 400 nit parlaklık değerine sahip olan ekran, IPS panel olmasıyla da görüntü açısı konusunda sıkıntı yaşatmıyor. Ayrıca Gorilla Glass koruma da sunan ekran, halihazırda üzerinde bir koruma filmi de bulunduruyor.

Ekranın hemen altında bir parmak izi sensörü yer alıyor. GM 6'nın 0.2 ms okuma hızı iddiasında bulunduğu sensör, gerçekten de oldukça hızlı şekilde çalışıyor. Tuşa basmanıza gerek yok, yalnızca parmağınızı üzerine getirmeniz yeterli. Farklı açılardan da denediğimiz sensör, hızlı bir şekilde telefonu uyandırmayı başarıyor.

Telefonun teknik kadrosuna baktığımızda, özellikle dikkat çeken noktaları 3 GB RAM kapasitesi ve 32 GB dahili hafızası oluşturuyor diyebiliriz. Böylece kendiyle yakın fiyatlarda bulunan 2 GB ve 16 GB'lık pek çok telefona iyi bir alternatif olan GM 6, ayrıca 128 GB'lık microSD kart desteği de sağlıyor. Bu sayede geniş bir depolama alanı sahibi oluyorsunuz.

Telefonun işlemcisi ise MediaTek MT6737T. 64-bit mimariyi benimseyen işlemci, 4 çekirdekli yapıda. ARM Cortex-A53 çekirdeklerden güç alan yonga seti, bize 1.5 GHz frekansında güç sunuyor. Beraberinde getirdiği grafik işlemci ise, pek çok muadilde karşılaştığımız gibi Mali-T720.

3000 mAh kapasitesinde bir bataryayla gelen telefon, yaklaşık 1.5 günü görüyor. Telefonu şarj etmek istediğinizde ise yaklaşık 1,5 saatlik bir zaman gerekiyor. Pil ve batarya dolum süresiyle beğendiğimiz telefon, sentetik sonuçlarda da benzerleriyle yakın sonuçlar alıyor.

Yaptığımız GeekBench ve AnTuTu Benchmark testlerinde TP-Link Neffos C5 Max, Asus Zenfone Selfie, Reeder P11SE Art ve Lenovo Vibe K5 Plus ile yakın sonuçlar üreten GM 6, AnTuTu Benchmark'tan 36234 puan alırken, GeekBench'te de 645 tek çekirdek skoru, 1686 çoklu çekirdek skoru aldı. Bunun karşılığını telefonun genel kullanımında alıyorsunuz. Akıcı bir işletim sistemi kullanımı sunan telefon, uygulamalar arası geçişlerde tatmin ediyor.

Telefonun oyun noktasındaki genel izlenimi ise, basit ve orta seviyeli oyunlarda iyi bir performans sunduğu yönde. PES 2017 gibi oyunlarda ise ekran atlamalarına şahit oluyorsunuz. O anlamda telefonun çok da güçlü olmadığını söylemek gerek.

İşletim sistemi

İşletim sistemi

GM 6'nın en önemli özelliği Android One programında yer alması. Google işbirliği kapsamında gelecek Android güncellemelerini alacak olan telefon, şu an Android 7 Nougat işletim sistemini kullanıyor. General Mobile Android 8 için ise şimdiden kolları sıvamış durumda. Böylece GM 6, Android 8.0'i alacak ilk telefonlardan biri olacak. O anlamda bu telefonu tercih edecek kullanıcıların güncel işletim sistemi kullanmaya devam edeceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Basit ve sade arabirim kullanan telefon, Google'ın uygulamalarını yerleşik olarak sunuyor. Bunlar arasında Fotoğraflar uygulaması yoluyla, fotoğraflarınızı tek yerde tutan telefon, yine bu yolla fotoğraflarınızı bulut üzerinde sınırsız olarak depolayabiliyor. Böylece çektiğiniz fotoğraflar hafızayı doldurmuyor.

Arayüzde GM Asistan adında kullanışlı bir araç da mevcut. Bu araç, telefonunuzun durumu hakkında size bilgi verirken, kişisel servis uygulamaları da sunuyor. Burada telefonu tek noktadan temizleyebiliyor, güç tasarrufu sağlayabiliyor, hızlandırıcı ve soğutucu uygulamalarına erişebiliyorsunuz. Öte yandan sizi aramasını istemediğiniz kişileri yine buradan engelleyebiliyor, veri yedekleme ve hırsızlık engelleme gibi özelliklere ulaşabiliyorsunuz.

Eğer telefonunuzla ilgili herhangi donanım veya yazılımsal sorun yaşarsanız, bunu ekran görüntüsüyle birlikte General Mobile ekibine direkt iletmeniz de mümkün. Bu fazlasıyla kullanışlı bir seçenek. Ancak elbette bunu kullanabilmeniz için sisteme üye olmanız gerekiyor.

Kameralar

Kameralar

GM 6'nın kameraları kategorisine uygun olarak yerleştirilmiş. Arka kameraya baktığımızda, burada 13 MP'lik bir sensör görüyoruz. Ayrıca burada çift flaşa yer verilmiş olması önemli. 4x dijital yakınlaştırma ve otofokus da arka kamerada dikkat çeken diğer detaylar oluyor. Ön kamerada ise 8 MP görüyoruz. Burada da düşük ışıkta nispeten daha iyi selfieler için flaşa yer verilmiş.

GM 6'nın çektiği fotoğrafları beğendik. Özellikle sınıfı dahilinde diğer pek çok modelle kıyaslandığında otofokusun bulunması ve çekilen fotoğrafların renk doğruluğunun sağlanması hoşumuza gitti. Elbette bu segmentte yer alan her telefon modeli için söylediğimiz gibi, ışık koşulları düştüğünde, grenler ve renk doğruluğu şaşmaya başlıyor. Ancak özellikle gün ışığında iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.

Kamera arabirimi ise oldukça sade olarak karşımıza çıkıyor. Belki biraz daha özelleştirilebilirdi. Ancak yine de burada PIP, panorama çekim, HDR gibi özellikleri görebiliyoruz. Yine telefonla Full HD video kaydı yapabildiğinizi de söyleyelim.

Özetle

General Mobile GM 6, sonuç olarak segmenti için fazlasıyla başarılı bir telefon modeli oluyor. Özellikle 1000 TL çizgisindeki fiyatı ve Android One programı dahilinde olması önemli ve onu pek çok rakibinden ayıran avantajları. O sebeple rahatlıkla diyebiliriz ki, güncel Android işletim sistemi istiyor ve uygun fiyat arıyorsanız, bu telefon tam size göre.

Diğer özellikleriyle değerlendirecek olursak, ondan daha iyi modeller elbette var, ondan daha kötü modeller de var. Ancak bizce fiyatı dahilinde her yönüyle gayet dengeli bir telefon modeli olmuş. O nedenle şu sıralar bir telefon arayışı içindeyseniz, mutlaka değerlendirmenizi öneririz.

Kimler Almalı

Özellikle güncel Android işletim sistemi ve 1000 TL çizgisinde bir akıllı telefon arayanlar General Mobile GM 6'yı mutlaka değerlendirmeli.

Alternatifleri

General Mobile GM 6'dan daha uygun fiyatlı bir telefon arıyorsanız, Lenovo Vibe K5 veya TP-Link Neffos C5 Max gibi modelleri de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli General Mobile GM 6
Ürün Markası General Mobile
CHIP Online Notu
85
ModelGM 6 d
İşletim Sistemi
İşlemciMediaTek MT6737T
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali T-720
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar71 x 144 x 8.6 mm
Ağırlık150 gr.
SAR Değeri0.962 W/kg
Okuyucu Yorumları