Huawei'nin "Force Touch'lı" cebi testte!

Huawei'nin Force Touch'la dikkat çeken Mate S amirali, test merkezimizde yer aldı. Ancak Force...

CHIP Online Notu 82
  • Etkileyici parmak izi sensörü
  • Arabirim
  • Kamera özellikleri
  • 2.5D ekran
  • Şık tasarım
  • Kutu içeriği
  • Pil ömrü
  • Otomatik odaklama hızı
  • Force Touch yok
  • Fiyat/performans

Huawei, bu yılın büyük çıkış yakalayan markalarından biriydi. Ülkemizde de büyük rağbet gören markanın cep telefonları, geçtiğimiz yıl IFA etkinliğinde yeni katılan Mate S modeliyle dikkatleri bir kez daha üzerine çekmişti; ancak bu defa daha çok tek modele, Mate S'e... Neden mi? Hemen incelememize geçelim...

Force Touch yok mu?!

Force Touch yok mu?!

Mate S, IFA'da tanıtılırken, Force Touch özelliğiyle büyük beğeni toplamıştı. Force Touch ile ekranın üzerine baskı uyguladığınızda telefonun farklı tepkiler vermesi sağlanıyordu. Buna Apple kullanıcıları da aşina zaten... Mate S'te ise, yalnızca 128 GB'lık sürümün sahibi olanlar bu özelliği kullanabiliyorlar. Elimizdeki Mate S'te bu özellik yok. 32 ve 64 GB'lık sürümlerde ne yazık ki bu özellik çıkartılmış durumda. Açıkçası bu fazlasıyla üzücü bir durum, zira Mate S'i rakiplerinden ayırabilecek belki de en önemli özellik Force Touch'ken, bunun yalnızca tek bir modelde bulunmasını büyük kayıp şeklinde yorumluyoruz.

Force Touch'ın dışında hafıza seçeneği gibi bazı teknik noktalar ve renk alternatifiyle farklı modellerin bulunduğu Mate S ailesinde, elimizdeki model ön yüzüyle beyaz, arka yüzüyle ise titanyum gri renkli ve 32 GB'lık olanı. Mate S, Huawei'nin amiral gemisi konumunda bulunuyor. Bununla beraber fiyat etiketi de buna uygun olarak hazırlanmış; telefonu piyasada 2300 TL civarında bulabiliyorsunuz. Ancak incelememiz süresince aldığımız sonuçlarla bu etiketi bir hayli yüksek bulduk. Bunun sebeplerini incelememizin gelecek adımlarında görebileceksiniz.

Tasarım detayları

Tasarım detayları

Mate S'in tasarımına bakalım. Açıkçası telefon, tasarımıyla gayet şık görünüyor. Tamamen metalik arka yüzeyin tercih edildiği telefonda, kenarlar da metalik tasarımla işlenmiş. Hatları kaba değil, gayet kibar bir görünüm sunuyor. Telefonun kalınlığı 7.2 mm, ağırlığı ise 156 gram seviyesinde.

Mate S'in çift hatlı sürümü de bulunuyor, fakat ülkemizde telefonun tek SIM kartlı modeli mevcut. SIM kart ve microSD kart slotunu tek haznede toplayan telefon, buna da sol kenarda yer veriyor. Sağ kenarda güç ve ses butonları, alt kısımda microUSB bağlantısı ve yanlarında hoparlörler, üst kenarda da kulaklık noktasını görebiliyoruz.

Mate S'in arka yüzeyine tekrar dönersek, burada zeminden hafifçe dışarıda duran bir kamera alanı, yanında da çift tonlu LED flaşı görüyoruz. Onun altında ise bir parmak izi okuyucu yer alıyor. Arka yüz bu tasarım biçimiyle bize kısa bir süre önce incelediğimiz Türk Telekom TT175'i hatırlattı. Ancak hemen söyleyelim, Mate S'in parmak izi okuyucusu TT175 gibi değil, çok keskin ve hızlı çalışıyor.

Son olarak Mate S'in kutu içeriğinden de bahsedelim. Açıkçası telefonun kutu içeriğini çok beğendik. özel bir kutu içerisinde güzel bir kulaklık yer alıyor. Ayrıca burada şık bir kapaklı deri kılıf da bulunuyor.

Ekran ve arabirim

Ekran ve arabirim

Mate S'in ekranı 5.5 inç boyutunda. Full HD panelinin tercih edildiği telefonda, ekran kenarlara doğru yuvarlatılmış. 2.5D ekran olarak anılan bu özellik, pek çok telefonda daha önce karşımıza çıkmıştı. Açıkçası Mate S'te de yer alması çok hoş. Zira telefonu elinizde tutarken, elde iyi bir etki bırakıyor. Bunun yanında bu sayede ekran kenar çerçevelerinin de çok ince olduğunu söylemek lazım.

401 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, Gorilla Glass 4'le korunuyor. AMOLED panelin kullanıldığı Mate S'te, AMOLED'in tüm faydalarını görmek mümkün. Canlı ve renkli ekranlardan hoşlananlar, bu ekranı beğeneceklerdir.

Android 5.1 işletim sisteminin yer aldığı telefonda, Marshmallow güncellemesi bekleniyor. Umarız kısa zamanda alır, zira yeni amiral gemileri Marshmallow'la geliyor. Arabirim elbette Huawei tarafından özelleştirilmiş. Emotion UI 3.1 arabirimini görüyoruz telefonda. Arabirim gayet akıcı çalışıyor, öte yandan özelleştirmeler de yer alıyor. Bunlar arasında tema seçenekleri mevcut. Ayrıca kullanımı basitleştirecek eklemeler de karşımıza çıkıyor. Telefona çeşitli kısa yollar atanmış. Ekrana C, E ve M gibi harfler çizerek, ekran, müzik ve kamera gibi uygulamalara hızla erişebiliyorsunuz. Benzer farklı komutlar da mevcut. Biraz kurcalayarak bulabilirsiniz.

Performans notları

Performans notları

Mate S'in teknik detaylarına indiğimizde, işlemci hanesinde Huawei'nin kendi işlemcisini görüyoruz. 4'er çekirdekli 2.2 GHz ve 1.5 GHz frekansında çalışan HiSilicon Kirin 935 ile gelen telefon, yanında grafik için Mali-T624'ü bulunduruyor. İki Cortex-A53'ten oluşan ve 28 nm mimarisinde olan Kirin 935, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ortaya çıkan Kirin 950'nin selefi konumunda.

3 GB RAM ve elimizdeki sürümüyle 32 GB'lık dahili depolama alanının sahibi olan Mate S, 128 GB'lık genişletilebilir alanı destekliyor. Telefonun batarya kapasitesi ise 2700 mAh seviyesinde. Bu bilgiler ışığında aldığımız sentetik test sonuçlarını da sizlerle paylaşalım...

Mate S'in sentetik test sonuçları açıkçası çok parlak görünmüyor. Bu da dolayısı ile telefonun fiyat/performans çizgisini etkiliyor. Gerçek kullanım performansına gelecek olursak eğer, Mate S'in Samsung Galaxy A5 ile Sony Xperia C5 Ultra aralığında çalıştığını söyleyebiliriz.

Gerçek kullanım pil performansı ise, kullanım noktasında 6 saat 7 dakika, konuşma noktasında ise 6 saat 25 dakika olarak karşımıza çıkıyor. Telefon tam kapasiteye 2 saat 23 dakikalık şarj neticesinde erişebilirken, bunun yüzde 50'sini 30 dakika içinde doldurabiliyor.

Kamera değerlendirmesi

Kamera değerlendirmesi

Mate S'in kameraları gayet başarılı iş çıkartıyor. Arkada 13 megapiksel, önde 8 megapiksel kamera bulunduran telefon, arka yüzdeki çift tonlu LED flaşıyla da dikkat çekiyor. Ayrıca arka kameranın özellikleri arasında f/2.0 diyafram açıklığının bulunduğunu söyleyelim. Elbette optik imaj sabitleyiciyi de burada görebiliyoruz. Kamerada yer alan özellikler arasında otofokus, HDR, panorama da yer alıyor. Ancak odaklama hızını seri bulmadığımızı da bu noktada belirtelim.

Telefonun arka kamerasına yönelik arabirimi değerlendirecek olursak, gayet kullanıcı dostu bulduğumuzu söyleyebiliriz. Kolay şekilde kontrol edilebilen arabirim, bize profesyonel mod seçeneği de sunuyor. Bu sayede pozlama süresi, ISO değerlerinde oynama ve odak seçimine ilişkin noktalara tam erişim sağlanabiliyor.

Burada bulunan bir diğer mod ise Işık Resmi kısmı. Burada Arka lamba izleri, ışık grafiti, ipeksi su ve yıldız parçası gibi ilgi çekici çekim modları bulunuyor. Mutlaka göz atılması gerektiğini düşünüyoruz.

Mate S'in ön kamerasına dönelim. Huawei, Mate S'te ön kameraya da bir flaş koymuş. Böylece selfie çekmeyi seven kullanıcıların, yalnızca selfie yetenekleri sebebiyle farklı telefon modellerine yakınlık duymasının önüne geçilmeye çalışılmış. Telefon fena da selfie çekmiyor zaten; değerlendirilebilir.

Kamerayla ilgili son olarak, ön kameranın yanında arka kameranın da Full HD çözünürlükte videoyla yetindiğini ilave edelim. Yani Mate S, 2K ve 4K video çekmek isteyenlere hitap etmiyor.

Özetle

Mate S'i sonuç olarak değerlendirecek olursak, onu tasarımıyla çok sevdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Arabiriminin akıcı çalıştığından, sunulan kısayol özelliklerinin kullanıma işlevsellik kazandırdığından, 2.5D ekranın güzel göründüğünden bahsedebiliriz. Fakat performans noktasında, ondan yüksekte uçan amirallerin olduğu bir gerçek. Fiyatıyla da açıkçası hiç rekabetçi durmuyor. Belki Force Touch özelliği Mate S'lerin tümünde sunulsa, elimizdeki model rakiplerinden ayrışabilirdi; fakat bu haliyle açıkçası işi biraz zor görünüyor.

Kimler Almalı

Tasarımıyla güzel bir akıllı telefon satın almak isteyen ve tercihini Huawei'den yana kullanmak isteyenler Mate S'i satın almayı düşünebilirler.

Alternatifleri

Sony Xperia Z5 Premium'u ve Samsung Galaxy Note 5'i, Mate S'e çok yakın fiyata bulabiliyorsunuz. Alternatif olarak rahatlıkla tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Mate S
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
82
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciHiSilicon Kirin 935
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T624
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar75 x 149 x 7.2 mm
Ağırlık156 gr.
Okuyucu Yorumları