Huawei P Smart Pro İnceleme

Huawei P Smart Pro'yu tüm detaylarıyla inceledik. P Smart Pro satın alınır mı? İşte cevabı!

CHIP Online Notu 77
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • microSD kart desteği
  • Güzel tasarım
  • Başarılı görüntü üreten geniş ekran
  • Google servislerini destekliyor
  • İyi pil ömrü
  • Sınıfına uygun kamera performansı
  • Yavaş şarj
  • NFC, 802.11ac, BT 5 yok
  • Yüz tanıma yok
  • Ağır
  • Fiyat/performans noktasında önemli rakipleri var

Huawei'nin orta sınıf akıllı telefon ailesi olan P serisi, daha önce P smart 2018 ve P smart 2019 modelleriyle kullanıcılara sunulmuştu. Her iki telefonu da daha önce incelemiştik. Bu defa ise P Smart Pro modeliyle, benzer bir deneyimi daha büyük ekran ve güncellenen bazı özelliklerle sunan Huawei, bu yeni modeliyle orta segmente konumlanan güzel bir modele imza atmış.

Daha önce ön incelemesini gerçekleştirdiğimiz P Smart Pro'ya bu incelememizde daha detaylı olarak bakacak ve bizlere neler sunduğunu hep beraber keşfedeceğiz. Önce söze P Smart Pro'nun tasarımıyla başlayalım, ardından da yavaş yavaş merak edilen diğer noktalarına değinelim.

Huawei P Smart Pro Tasarımı Nasıl?

Huawei P Smart Pro Tasarımı Nasıl?

P Smart Pro, büyük telefonlardan biri oluyor. 6.59 inç büyüklüğündeki ekranı ve 163 mm uzunluğundaki gövdesiyle, büyük telefonları tercih eden kullanıcılara hitap eden P Smart Pro, öte yandan biraz ağır bir telefon oluyor. P Smart Pro'nun ağırlığı 206 gram olurken, yine 8.8 mm kalınlığı ile benzer büyük ekranlı telefonlar arasında arka sıralara yerleştiğini söylemeliyiz. Ancak telefonun gerek arka yüz tasarımıyla, gerek ince çerçeveli ekranıyla güzel göründüğünü de söylemek lazım.

Elimizde kristal beyaz renkli modeliyle bulunan P Smart Pro, ayrıca siyah renkli modeliyle daha klasik görünümü tercih edenlere de uygun.

P Smart Pro'da Çentiksiz Ekran Özelliği

P Smart Pro, çentiksiz bir ekrana sahip. Genellikle çentik içinde yer alan kamera, bu telefonda motorize pop-up şeklinde telefonun üstüne yerleştirilmiş. Böylece daha geniş ve kesintisiz bir görüntü deneyimin de önüne geçilmiş.

Telefonun çevresine baktığımızda, üst kenarda ayrıca SIM kart slotu ile microSD kart çekmecesinin bir arada bulunduğunu görüyoruz. Hibrit yapıyı gözeten P Smart Pro, ikinci SIM kartı takmadığınız durumlarda size microSD kartını kullanmanıza izin veriyor.

Kutu İçeriğinde Kulaklık Var Mı?

P Smart Pro'nun alt kenarında yine USB-C portu ve hoparlör mazgalı yer alırken, burada ayrıca 3.5 mm kulaklık girişi de var. Ayrıca kutu içeriğinde kendi kulaklığı da bulunuyor telefonun. Telefonun hoparlörü ise tek taraflı ve ortalama ses ürettiği bilgisini de verelim.

P Smart Pro'un sağ tarafına baktığımızda ise, burada ses butonları ile güç tuşunun parmak izi sensörüyle birleştirilerek kullanıma sunulduğunu görüyoruz. Oldukça hızlı çalışan bu parmak izi sensörü, yeri itibariyle de gayet erişimi kolay bir çözüm olmuş. Bu arada bu telefonda herhangi bir yüz tanıma sistemi ise tercih edilmemiş.

Huawei P Smart Pro Ekran Özellikleri

Huawei P Smart Pro Ekran Özellikleri

Huawei P Smart Pro'nun ekranı 6.59 inç boyutunda. IPS LCD panelin kullanıldığı ekran Full HD+ olarak da isimlendirdiğimiz 2340x1080 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiyor. 19.5:9 görüntü en – boy oranı sunan ekranın piksel yoğunluğu ise 391 ppi seviyesinde.

Huawei P Smart Pro Ekran Parlaklığı Nasıl?

Ekranıyla oldukça iyi görüntü üreten Huawei P Smart Pro, parlaklık konusunda da gayet iyi iş çıkartıyor. Renk sunumunu da geleneksel bulduğumu telefonun ekranı gayet doğal görünüyor. Genel anlamda kullanıcıların bu ekranı beğeneceğini düşünüyoruz.

Öte yandan ekranın görüş açıları da oldukça geniş. Diyagonal görüntülemede çok az bir kontrast kaybı yaşıyorsunuz. Ekran sıcaklığını yine kendiniz farklı modlar altında belirleyebiliyorsunuz.

Günlük kullanım açısından yeteri kadar uygun bulduğumuz ekran, videolar, filmler, oyunlar ve genel dolaşım görüntüleme deneyimiyle iyi bir performans sağlıyor. Fiyat segmenti için yüksek çözünürlük sağlaması ve geniş görüntü alanı sunmasıyla da ideal.

Huawei P Smart Pro Teknik Özellikleri Neler?

Huawei P Smart Pro Teknik Özellikleri Neler?

Huawei P Smart Pro'nun teknik kadrosuna baktığımızda, telefonun Kirin 710F işlemciyi kullandığını görüyoruz. 8 çekirdekli bu işlemci, P smart (2019) modelinde kullanılan Kirin 710'un özel bir sürümü. 2.2 GHz frekansında çalışan 4 Cortex-A73 çekirdeğinin yanı sıra 4 adet 1.7 GHz frekanslı verimlilik odaklı Cortex-A53 çekirdeği bulunuran bu işlemcisiyle hem performans hem verimlilik altında selef model Kirin 659 işlemciye göre önemli kazanımlar sağlanıyor.

Depolama Kapasitesi

Telefonda grafik işlemci Mali-G51 olurken, kullanılan RAM kapasitesi 6 GB, depolama alanı ise 128 GB olarak karşımıza çıkıyor.

Telefonun batarya kapasitesi 4000 mAh olurken, teknik kadroya ilişkin olarak telefonda 802.11n standardında Wi-Fi, 4.2 standardında da Bluetooth'un yer aldığını söyleyelim. Bu segmentte artık daha fazlasını görüyoruz. Hatta daha ucuz bir model olan realme 5 Pro'da 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 5.0'ın bulunduğunu görüyoruz. Öte yandan P Smart Pro'da NFC desteği de yer almıyor.

İşletim Sistemi

Huawei P Smart Pro, Android 9 işletim sistemiyle geliyor ve telefonda Google desteği yer alıyor. Yani P Smart Pro ile Google servis ve Google uygulamalarını kullanabiliyorsunuz. Bu konuda herhangi bir sıkıntınız yok. Öte yandan telefonun arayüzünün de EMUI 9.1 olarak karşımıza çıktığını söyleyelim.

Peki, Huawei P Smart Pro'nun performansı nasıl? Şimdi biraz P Smart Pro'nun gösterdiği performanstan ve rakip modellerle karşılaştırmalarından bahsedelim.

Huawei P Smart Pro Performansı Nasıl?

Huawei P Smart Pro Performansı Nasıl?
Fotoğrafın büyük hali için tıklayın.

P Smart Pro, genel kullanım performansıyla segmentine uygun yapıda bir telefon. Genel kullanımıyla performans konusunda sıkıntı yaşamayacağınız telefonda, arabirim de akıcı olarak çalışıyor, uygulamalar arası geçişlerde de probleminiz yok. Özellikle telefonu performans modunda çalıştırdığınızda uygulama ve oyunlarda daha akıcı bir deneyim sağlayabiliyorsunuz. Ancak bu modda pilin daha hızlı tükeneceğini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Huawei P Smart Pro Test Sonuçları

P Smart Pro'ya uyguladığımız sentetik testlerden Geekbench'te tek çekirdek skoruyla 317 puan toplayan P Smart Pro, çoklu çekirdek sonucuyla da 1314 puan alıyor. Özellikle çoklu çekirdek sonucuyla Samsung Galaxy A51'den bir adım önde duran P Smart Pro, öte yandan realme 5 Pro'nun karşısında ise hem tek çekirdek hem çoklu çekirdek sonuçlarında geri kalıyor ki, bu telefonun genel fiyat/performans puanına olumsuz yansıyor.

P Smart Pro'nun AnTuTu Benchmark testine geldiğimizde ise, telefonun 182 bin 747 puan aldığını görüyoruz. Bu puan segmenti için ortalama bir sonuç anlamına geliyor. Öyle ki, P Smart Pro'yu diğer modellerle listeye yerleştirdiğimizde Samsung Galaxy A70'ten daha iyi sonuç ürettiğini görürken, öte yandan Xiaomi Redmi Note 8 Pro'nun ise gerisinde kaldığını görüyoruz. Redmi Note 8 Pro, P Smart Pro'dan fiyat olarak da daha uygun olurken, öte yandan realme 5 Pro da kağıt üstünde P Smart Pro'dan daha iyi sonuç sağlıyor. Bu listede P Smart Pro, daha çok Galaxy A51 ile aynı ayarda görünüyor.

Evet, sonuçlar bu şekilde. Peki, P Smart Pro'nun oyun performansı nasıl?

Huawei P Smart Pro Oyun Performansı

Huawei P Smart Pro'yu kullandığımız süre içinde hem PUBG hem Call of Duty'de değerlendirdik. Her iki oyunla da epey vakit geçirdik. Bu bağlamda özet olarak söyleyebiliriz ki, PUBG'de HD çözünürlükte akıcı bir oyun deneyimi sağlayan telefon, Call of Duty'de ise daha ılımlı bir kullanım gözetiyor. Bu oyunda orta kalite grafiklerde akıcı oyun sağlarken, grafiği yükseğe çektiğinizde daha düşük FPS sağlıyorsunuz.

Huawei P Smart Pro Pil Testi

Huawei P Smart Pro Pil Testi

Huawei P Smart Pro için yaptığımız kapsamlı test aşamalarında elbette merak ettiğiniz pil ömrü sorularına da yanıt aldık. Telefonda 4000 mAh kapasitesinde batarya yer aldığını söylemiştik. Bu batarya oranı, günlük kullanım için gayet yeterli olurken, normal kullanım senaryosunda 1,5 günü kolayca devirebiliyorsunuz.

Ekran Açık Kalma Süresi

Telefonun ekran açık kalma süresi ise 7 saatten fazla oluyor. Maksimum ekran parlaklığında PCMark 2.0 testinde 6 saat 50 dakikalık bir sonuç alabilen P Smart Pro, klasikleşmiş video testimizde de segmenti için ideal bir sonuç üretti.

Full HD çözünürlüğünde bir videoyu bu telefonda 90 dakika süre ile tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi'ya bağlı konumda oynattığımızda, bu süre sonunda yüzde 15'lik bir kayıp gözlemlediğimiz telefon, bu testten Xiaomi Redmi Note 8 Pro ve Samsung Galaxy A51'den daha iyi bir sonuçla çıktı. Daha önce incelediğimiz Redmi Note 8 Pro ve Samsung Galaxy A51 ile aynı testte yüzde 17'lik kayıp görmüştük.

Huawei P Smart Pro'nun Oyunlarda Pil Performansı

Oyunlarda da pil performansını deneyimledik elbette. PUBG'de 30 dakikalık oyun sonucunda yüzde 9 şarj kaybı yaşayan P Smart Pro, Call of Duty'de ise yine 30 dakika sonunda yüzde 10 kayıp yaşadı. Bu sonuçlar da yine gayet ideal duruyor.

Peki, P Smart Pro ne kadar sürede şarj oluyor?

Huawei P Smart Pro, 10 W'lık şarj aleti ile beraber geliyor. Telefonu bu şarj cihazı ile şarj ettiğinizde, ilk 30 dakika içinde yüzde 30'u şarj olabiliyor. 1 saat süre sonunda ise yüzde 57'si dolan telefon, tam kapasite doluluk oranına ise 2 saat 10 dakikada ulaşıyor. Bu anlamda P Smart Pro'nun yavaş şarj olan bir telefon olduğunu söylemek mümkün.

  • Yüzde 10: 10 dakika
  • Yüzde 20: 20 dakika
  • Yüzde 30: 30 dakika
  • Yüzde 39: 40 dakika
  • Yüzde 47: 50 dakika
  • Yüzde 57: 1 saat
  • Yüzde 64: 1 saat 10 dakika
  • Yüzde 73: 1 saat 20 dakika
  • Yüzde 82: 1 saat 30 dakika
  • Yüzde 88: 1 saat 40 dakika
  • Yüzde 92: 1 saat 50 dakika
  • Yüzde 96: 2 saat
  • Yüzde 100: 2 saat 10 dakika

Huawei P Smart Pro Kamera Özellikleri Neler?

Huawei P Smart Pro Kamera Özellikleri Neler?

Huawei P Smart Pro'da ana kamera kurulumu 3'lü dizilimden oluşuyor. Yani Huawei P Smart Pro'da arka tarafta 3 kamera yer alıyor. Bunlardan ana kamera 48 MP ölçüsünde olurken, f/1.8 diyaframa sahip. Geniş açılı çekimler yapabilen bu kamera, lazer otofokus sahibi. Ancak bir optik imaj sabitleyici yer almıyor.

İkinci kamera, ultra geniş açılı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kamera da 8 MP olarak yer alırken, diyafram değeri daha düşük olarak f/2.4 şeklinde karşımıza çıkıyor.

Telefondaki 3'üncü kamera ise 2 MP ölçüsünde derinlik ölçümlemesi için yer alıyor. Yani fotoğraflarınıza alan derinliği katıyor.

Telefonun arka kameraları LED flaş ile desteklenmiş ve Full HD çözünürlüğünde 60 kare kayıt yapabiliyor.

Ön kameraya baktığımızda ise burada da 16 MP ölçüsünde, üstten açılabilir bir kameranın yer aldığını görüyoruz. Bu kamera da f/2.2 diyaframa sahip ve Full HD çözünürlüğünde 30 kare video kaydı yapabiliyor.

Huawei P Smart Pro Kamera Performansı Nasıl?

Huawei P Smart Pro Kamera Performansı Nasıl?

Peki, Huawei P Smart Pro kamera performansı nasıl?

Öncelikle şunu söyleyelim. Telefonda ana kamera varsayılan olarak 12 MP çekimler yapıyor. Eğer daha fazla detay içermesini istediğiniz fotoğraflar çekecekseniz, ayarlardan 48 MP'e geçiş yapmanız gerekiyor. Yine yapay zekayı açtığınızda da otomatik olarak 12 MP'e geniş yapıldığını da belirtelim.

Huawei P Smart Pro'nun ana kamerası özellikle iyi ışık koşullarında gayet sağlam sonuçlar üretiyor. Detay zenginliği olsun, renk doğallığı olsun bir bütün olarak baktığınızda gayet iyi bir fotoğraf görüyorsunuz. Ancak ışık koşulları düştüğünde de grenler belirginleşiyor. Bu noktada da telefonun gece moduna başvuruyorsunuz.

Huawei P Smart Pro Ultra Geniş Açılı Kamera

Ultra geniş açılı kamera ise, pek çok telefondan da aşina olduğumuz kusurları içeriyor. Farklı bir beyaz dengesi, yine otomatik odak eksikliği telefonda hissedilirken, gerek iç mekan gerek düşük ışıkta ulta geniş açılı kamera düşük performans gösteriyor. İyi ışık koşullarında ise aksine çok memnun edici sonuçlar üretiyor.

Huawei P Smart Pro'nun ön kamerası ise yine güzel sonuçlar üretiyor. Portre çekimiyle beraber alan derinliğini ayarlayabilir, yüz güzelliğini derecelendirebilir ve sosyal medya paylaşımlarınız için yeterli seviyede güzel fotoğraf edinebilirsiniz.

Huawei P Smart Pro ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek Huawei P Smart Pro, orta segment modeller arasında büyük iddiaları olmayan bir telefon oluyor. P smart (2019) modeline göre RAM konusuna kazanımı olan ve bunu performans sonuçlarına da yansıtan telefon, ayrıca ek olarak 8 MP ultra geniş açılı kamera kazanmış durumda, ancak buna karşın 802.11ac ile NFC desteğini de karşılığında kaybediyor.

Huawei P Smart Pro Fiyatı Ne Kadar?

Öte yandan rakipler karşısında da fiyat/performans anlamında kendini pek parlatamayan bir model oluyor diyebiliriz. Şu an P Smart Pro'yu 2659 TL fiyatla bulabiliyorsunuz, fakat bu alanda daha güçlü modeller olduğu aşikar.

Bu anlamda eğer fiyat aralığınız 2000 TL – 3500 TL arasındaysa, daha önce yayınladığımız 2000 TL - 3500 TL Arası Satın Alınabilecek En İyi 10 Telefon rehberimize bakmanız işinize yarayabilir.

Kimler Almalı

Büyük ekranlı bir telefon satın almak isteyenler, zengin multimedya deneyimi sağlaması açısından Huawei P Smart Pro'yu tercih edebilirler.

Alternatifleri

Huawei P Smart Pro'ya alternatif olarak Xiaomi Redmi Note 8 Pro ve realme 5 Pro modelleri de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei P Smart Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
77
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciHisilicon Kirin 710F
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiLTPS IPS LCD
Ekran Boyutu6.59 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G51 MP4
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaYok
Boyutlar77 x 163 x 8.8 mm
Ağırlık206 gr.
Okuyucu Yorumları