Kaan A1 İncelemesi

Kaan N1'den sonra bu defa Başarı Ticaret'in yeni telefonu Kaan A1'i değerlendiriyoruz.

CHIP Online Notu 75
  • Şık tasarım
  • Renk seçenekleri
  • Güncel işletim sistemi
  • Uygun performans
  • Uygun ödeme koşulları
  • Ekran Full HD değil
  • Ön kamera performansı
  • Fiyatı düşmeli

Geçtiğimiz sene eylül ayında Başarı Ticaret'in "telefonun akılcısı" sloganıyla kullanıcılara sunduğu Kaan N1 modelini incelemiştik hatırlarsanız. O dönem, özellikle Casper'ın VIA A1 modeliyle birlikte en çok ilgi duyulan telefon olan Kaan N1, özellikle fiyat/performans dengesiyle dikkat çekiyordu. 1000 TL fiyat bandında çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen Kaan N1, halen daha satın alınabiliyor.

Başarı Ticaret, çok geçmeden Kaan N1 modelinin yanına farklı bir modeli daha yerleştirdi. Bugün inceleceğimiz model olan Kaan A1, yine uygun fiyatlı bir telefon modeli oluyor. Bütçeyi yormayacak telefonlar arasında yer edinen Kaan A1, şu an 949 TL fiyatla satın alınabiliyor. Kaan A1'in ayrıca, Turkcell'le tarifeye ek ödeme koşullarıyla satın alınabildiğini de belirtelim. Peki, Kaan A1 tüketicilere neler sunuyor, avantajları ve dezavantajları neler? Şimdi yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Kaan A1, tasarımıyla metalik telefonlardan biri oluyor. Metalik sırt yüzeyiyle, güzel görünümlü telefonlar arasına giren Kaan A1, 129 gram ağırlığı ve 7.6 mm kalınlığıyla da elde iyi bir denge sağlıyor. Buna ek olarak ekranın 2.5D kesimle işlenmesi, telefonun önden bakıldığında da güzel bir görünüm kazanmasını sağlamış. Yani kısaca Kaan A1 için, kategorinin şık telefonlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Alternatif açısından telefonun renk seçeneklerinin de önemi büyük. Telefonda altın sarısı rengin yanı sıra gümüş renk seçeneği de yer alıyor. Elimizde altın sarısı rengiyle yer alan telefon, ön panelde de iki renk seçeneğine farklı renk getiriyor. Arkası altın sarısı renkli elimizdeki modelin ön paneli beyaz, diğer seçenek olan gümüş modelde de ön paneli siyah olarak görüyoruz. Burada seçim sizin tabii ki, ancak Kaan A1'in bir modeli daha var ve bizce en güzel seçenek de o olmuş.

Kaan A1'i toz pembe renk seçeneğiyle de bulabiliyorsunuz. Toz pembe renkli model özellikle hanımlar tarafından tercih edilecektir elbette, ancak bu fiyat kategorisinde fark yaratmak isteyenler pembe renkli seçimle bunu gerçekleştirebilirler.

Telefonun arka yüzeyinde parmak izi sensörü yer alıyor. Hemen üzerinde çift tonlu çift LED flaş da önemli bir ayrıntı. Yine onun üzerinde de tek olarak kamera bulunuyor.

Kaan A1'in ön yüzüne dönecek olursak, burada çok fazla detay yok; alt kısımda kapasitif Android butonları bulunuyor. Ekranın üzerinde de ön kamera var elbette. Ha, burada bildirim ışığının yer aldığını da söyleyelim. Biliyorsunuz, pek çok kullanıcı için önemli olan bildirim ışığı bazı telefonlarda bulunmuyor, ancak Kaan A1'de var.

Kaan A1'in sağ kenarında yine standart olarak güç ve ses butonları, sol kenarda microSD kart ile SIM kart çekmecesi, üst kısımda kulaklık ve alt bölümde de microUSB bağlantısı ile hoparlörü görüyoruz.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Kaan A1'in ekranı 5.0 inç boyutunda. Bu ekran boyutuyla, standart akıllı telefonlardan biri olan Kaan A1, ekranında bize 720p görüntü sunuyor. Evet, ekran Full HD değil. Bunu telefonun eksi hanesine yazalım.

Çözünürlük HD olabilir, ancak telefonun sağladığı görüntü gayet güzel onu da söylemek gerek. Bunda tabii ki panelin IPS LCD tercih edilmiş olmasının da önemi büyük. Böylece geniş görüş açısı sunan telefon, renk yelpazesiyle de geniş. 293 dpi ekran yoğunluğunun sahibi olan telefon, koruma olarak yine Turkcell T80'de de karşımıza çıkan DragonTrail'i kullanıyor.

Kaan A1 de son dönem akıllı telefonlardan biri olarak Android 7.0 Nougat işletim sistemini kullanıyor. Bununla güncel telefonlardan biri olan Kaan A1, bir sonraki güncellemeyi de alacaktır. Bilindiği gibi Kaan N1 de Android 6 ile gelmesine karşın, Android 7 güncellemesini almıştı. Yani, telefonla ilgili güncelleme konusu kafanızda soru işareti yaratıyorsa, yaratmasın.

Telefonun arabirimine bakacak olursak, kısmen özelleştirilmiş bir arabirim görüyoruz. Bu özelleştirme de telefonun simgelerine özel zaten; stok kullanımdan pek bir fark yaratılmamış. Bu anlamda arabirimin kafa karışıklığı yaşatmadığını söyleyebiliriz.

Arayüzde Turkcell uygulamalarının yanı sıra Kaan'ın kendi uygulama marketini de görüyoruz. Dilerseniz bunları da kullanabilirsiniz veya tamamen farklı bir launcher yükleyebilirsiniz.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Kaan A1, teknik kadrosu bakımından fiyat/performans çizgisinde Kaan N1 kadar dikkat çekici bir model olmuyor. Bunun sebeplerini sonuç bölümünde açıklayacağız.

Telefonun teknik altyapısına baktığımızda, 4 çekirdekli MediaTek MT6735 bulunduğunu görüyoruz. Bunun yanında grafik yongası olarak da Mali-T720 bulunuyor. Mali-T720 kendini kanıtlamış bir grafik işlemci. Yani bu oyunla rahatlıkla Real Racing 3 ve türevi oyunları oynayabiliyorsunuz.

Telefonda yer alan RAM kapasitesi 2 GB, dahili hafıza olarak da 16 GB alan görüyoruz. Bu alanı genişletmek isterseniz, microSD kart seçeneği ile 32 GB daha alana erişebiliyorsunuz. Bu teknik kadro ışığına Kaan A1'den aldığımız sentetik test sonuçlarını da sizinle paylaşalım.

Kaan A1, AnTuTu Benchmark'tan 28658 puan toplarken, Geekbench 4'ten de tek çekirdekte 558, çoklu çekirdekte ise 1442 puan almayı başarıyor. Bu sonuçlarla telefonu birkaç kıyaslamaya tabi tutarsak, Kaan A1'in Reeder P11SE ve Türk Telekom K8 modelleriyle yan yana durduğunu söyleyebiliriz.

Evet, Kaan A1, üst gömlek performans bekleyeceğiniz bir telefon değil. Yani demek istediğimiz, uygulamaları üst üste açar ve hepsinin arka planda çalışmasını beklerseniz, evet, Kaan A1 tökezliyor. Örneğin oyun oynarken, onu kapatmadan farklı bir uygulamaya geçtiğinizde bunu görebiliyorsunuz. Ancak eğer onu, düzenli kullanırsanız, rahat edebilirsiniz.

Bu anlamda telefonu, satın alım noktası için kategorileyecek olursak, "Annem / babam için bir telefon arıyorum," diyenler veya çocuğu için uygun bir model isteyenler için rahat bir tercih olabileceğini söyleyebiliriz. Öte yandan yine dar bütçeli gençler için de uygun bir seçenek olabilir.

Peki, Kaan A1'in pil performansı nasıl? Kaan A1'in üzerinde 2300 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Bu bataryasıyla kabaca 210 saat bekleme süresi, 12 saate kadar da konuşma süresi sunan telefon, gerçek kullanım senaryosunda da akşamı görebiliyor. Elbette telefonu maksimum parlaklıkta kullanır, sıkça oyun oynar ve video izlerseniz -pek çok modelde de olacağı gibi- onu daha erken şarj etmeniz gerekecek.

Kamera

Kamera

Kaan A1, arka kamerasıyla bize 13 MP boyutunda bir lens sunuyor. Otomatik odaklama ve çift tonlu çift LED flaşın kullanıldığı telefonda HD video kaydı da mümkün. Ayrıca burada panorama ve HDR seçenekleri de sunuluyor. Telefonun ön kamerasında ise 5 MP lens görüyoruz.

Telefonun kameralarının çekimleri fena değil. Uygun ışık koşullarında yeterli sonuçlar alabiliyorsunuz. Elbette kameralardan yüksek beklenti içine girmemek gerekiyor. Ön kamerada özellikle. Arka kamera ise düşük ışık koşullarında tökezliyor, fakat çift LED flaşın avantajından da faydalanıyorsunuz çoğu zaman.

Kamera arayüzüne de değinecek olursak, burada herhangi bir özelleştirilmeden kaçınıldığını söylemek lazım. Basit ve sade bir kamera arayüzü isteyenler için yeterli, fakat güzellik, HDR ve panorama dışında farklı modlar arayanların beklediğini vermiyor. Ha, farklı seçeneklere erişmek isterseniz, ayarlarda pozlama ve beyaz dengesi gibi seçenekleri görebiliyorsunuz; ancak hepsi bu kadar.

Özetle

Kaan A1, 1000 TL altı fiyat kategorisi için uygun bir telefon modeli oluyor, ancak Kaan N1 gibi fark yaratmıyor; sıradan bir model oluyor. İki telefon arasındaki kıyaslamayı, sayfanın hemen yukarısındaki "Karşılaştır" sekmesinden sizler de yapabilirsiniz elbette.

Peki, biz neden böyle düşünüyoruz? Zira Kaan N1, daha geniş seçeneklerle piyasaya 1099 TL fiyatla çıkmıştı. Kaan A1 ise 949 TL fiyatla şu an satışta bulunuyor. Rakiplerine baktığımızda, evet, belki de çok parlak modeller yok; fakat aralarında teknik seçenek olarak daha fazlasını daha uygun fiyata veren istisnalar da görebiliyoruz. Bu anlamda bizce Kaan A1'in fiyatı 750 TL civarına çekilirse, daha ikna edici bir model olabilir.

Sonuç olarak ise Kaan A1 için şöyle diyebiliriz: 1000 TL altında fiyatla satın alınabilecek bir telefon arayan, tarifeye ek uygun ödeme koşullarını tercih eden, tasarımıyla güzel bir model isteyen ve güncel işletim sistemi beklentisi olanlar Kaan A1'i satın almak isteyebilirler.

Kimler Almalı

1000 TL altı fiyat kategorisinde ve uygun ödeme koşulları sunan bir akıllı telefon arayanlar, Kaan A1'i yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Kaan A1'e alternatif olarak Vestel Venüs V3 5580'i de yakından değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Kaan A1
Ürün Markası Kaan
CHIP Online Notu
75
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciMediaTek MT6735
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T720
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi210:00 saat
Konuşma Süresi012:00 saat
Boyutlar70 x 143 x 7.6 mm
Ağırlık129 gr.
Okuyucu Yorumları