AMVA LED panelli monitörünü inceledik.

AMVA LED panelli Philips'in yeni monitörü ofisler için ideal. İnceledik!

CHIP Online Notu 87
  • Renk ve kontrast
  • Ergonomik gövde
  • ErgoSensör
  • 4 adet USB 2.0
  • Görüş açısı
  • Biraz daha parlak olabilir
  • HDMI yok

Her ne kadar TN panelli monitörler tepki süresinde hızlı davransalar da renk derinliği ve daha geniş görüş açısı için tercihler elbette LED ve IPS tabanlı panellere kaymış durumda. Neyse ki son zamanlarda IPS ve VA panelli monitörler sık sık karşımıza çıkmaya başladı da kullanıcılar istedikleri gibi bir monitör bulmakta zorlanmıyorlar.

TN, LCD, LED, IPS paneller derken Philips yeni monitöründe AMVA LED adında bir teknoloji kullanmayı uygun görmüş. Bu panelin avantajı dikey hizalama teknolojisi ile yüksek statik kontrast sunabilmesi ve bunun yanında renk derinliğinde önemli bir artış sağlaması. Özellikle ofisler için tercih edilebilecek yapıda olan ve bunu tasarımıyla da gösteren 241P4'e şimdi daha yakından bakalım. Bakalım monitör daha ne gibi özelliklerin sahibi.

Ergonomik özellikler

241P4, ergonomik özelliklere sahip bir monitör. Kasa tasarımıyla plastik yapıda olmasıyla her ne kadar pek fazla göze hitap etmese de ergonomi yönündeki özellikleriyle bir hayli dikkat çekiyor. Philips tarafından SmartErgoBase olarak adlandırılan monitörün bu yönü, kullanıcıya ekranın yüksekliğini ve yönünü ayarlama fırsatı veriyor. 130 mm'ye kadar yükseklik ayarı yapabildiğiniz monitörde, 90 derece rotasyon, -65 ila 65 dereceler arasında yana çevirme ve -5 ila 20 derecede eğilme gibi imkanlar mevcut.

Monitörün boyutu 24 inç. Ön yüzde bir de sensör bulunuyor. ErgoSensor adındaki bu sensör karşısındaki kullanıcıyı izleyerek, kullanıcının ekran başında olmadığı durumlarda ekranı kapatıp yüzde 80'e varan enerji tasarrufu sağlama amacı güdüyor. Öte yandan, kullanıcıların ekran karşısında ergonomik pozisyonda oturmaları için de yönlendiren bu sensör, Philips'in daha önceki modellerinde de olduğu gibi yine bizim beğenimizi kazandı.

Ekranın bağlantılarına baktığımızda alt kısımda VGA, DVI ve DisplayPort bağlantılarını görüyoruz. Burada HDMI bulunmaması üzücü. Öte yandan ekranın bir kenarında da USB bağlantıları konumlanmış. 4 adet USB bağlantısı fazlasıyla yeterli, ancak bunların 2.0 standardında olduğunu da söyleyelim.

24 inç ekran, derin renkler

241P4'te yer alan ekranın 24 inç olduğunu söylemiştik. Çözünürlük ise 1920x1080 piksel, yani Full HD. AMVA LCD panelin kullanıldığı ekranda arka aydınlatmalar ise W-LED. Böylece renk derinliği yüksek görsellik sağlayan monitörün bu yönünü beğendik. Kontrast oranı da bir hayli yüksek. 3.000:1 tipik kontrast oranının yanında 20.000.000:1 dinamik kontrast da yer alan monitörde 250 kandelalık parlaklık seviyesi var. Biraz daha parlak olabilirdi kanaatindeyiz.

Monitörün tepki süresi 12 ms. Ancak SmartResponse ile griden griye 4 ms tepki süresi almak mümkün. Diğer yandan monitörün görüş açısında sıkıntı olduğunu da sözlerimize ekleyelim. Üstten ve yandan baktığınızda görüş açısı bazı durumlarda sınırlanabiliyor.

Bunların yanında monitör, SmartImage adında bir başka teknoloji daha sunuyor. Ekrandaki görüntüyü analiz eden bu teknoloji, görüntüyü iyileştirerek daha iyi bir görüntü sunmaya çalışıyor. Fotoğraf, Film, Oyun ve Ekonomi gibi çeşitli modlar arasından size en uygun olanı seçmenizi sağlayan bu özellik, Ekonomi moduyla da önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamanıza olanak tanıyor.

Özetle

Daha önce incelediğimiz Philips'in diğer monitörlerinde de olduğu gibi 241P4 de görüntü kalitesiyle memnun edici. Ergonomik özelliklere sahip olması ve ErgoSensor ile kullanıcıyı yönlendirmesi de güzel özellikler olarak dikkat çekici. Monitör, özellikle ofis çalışanları tarafından tercih edilebilir.

Kimler Almalı

Ofiste ergonomik özelliklere sahip bir monitöre ihtiyacı olanlar rahatlıkla Philips 241P4'ü yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Philips 241P4'e alternatif olarak eğer ev için eğlence amaçlı bir monitör arıyorsanız Samsung U28D590D'yi önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips 241P4QRYES
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
87
Ekran 24 inç AMVA LCD (1920x1080)
Tepki Süresi 12 ms (griden griye)
Parlaklık 250 kandela
Kontrast 3000:1 (statik), 20.000.000:1 (dinamik)
Görüş Açısı 178 / 178 derece
Bağlantılar VGA, DVI, DisplayPort, USB 2.0 (4 adet), kulaklık
Dahili Hoparlör Var
Boyutlar 565 x 521 x 220 mm
Ağırlık 5.3 kg
Okuyucu Yorumları