4400 TL fiyatlı POCO C40 satın alınır mı? POCO C40 İncelemesi

4400 TL fiyatlı POCO C40 satın alınır mı? POCO C40’ın özellikleri neler ve performansı nasıl? İşte Poco C40 incelemesi.

CHIP Online Notu 75
  • Geniş ekran
  • Uzun pil ömrü
  • Su sıçramalarına karşı dayanıklı
  • Gün ışığında güzel fotoğraf çekiyor
  • Fiyat/performans
  • Kutusunda kulaklık yok

Xiaomi, geçtiğimiz haziran ayında tanıttığı POCO C40 modelini sonunda Avrupa’da satışa sunmaya başladı. POCO serisinin giriş seviye modeli C40, ülkemizde de satışa çıktı ki bu model Türkiye’de üretilen ilk POCO akıllı telefon oluyor aynı zamanda. Şu anda 2 bellek konfigürasyonu ile mevcut olan POCO C40, Mercan Yeşili, POCO Sarısı ve Güç Siyahı gibi 3 farklı renk seçeneğiyle bulunabiliyor. Fiyatı ise şu an 4400 TL civarında. Peki, 4000 TL - 5000 TL fiyat bandında bir telefon arıyorsanız, bu bütçeyi POCO C40’a ayırmaya değer mi? Bu bölümde bu sorunun yanıtını arayacağız ve POCO C40’ı tüm özellikleriyle değerlendireceğiz.

POCO C40, giriş seviyesi bir telefon, ilk başta bunu söyleyerek başlayalım. Bunu tasarımından teknik özelliklerine kadar görebiliyorsunuz. Yani özelliklerini buna göre değerlendirmekte fayda var.

POCO C40 Tasarımı Nasıl?

POCO C40, tasarımıyla plastik bir model. Arka yüzerinde pütürlü bir malzeme kullanılmış, fena bir his vermiyor ve parmak izlerini de göstermiyor. Telefonun arka yüzeyinde kamera alanı ise dikkat çekici duruyor. Kamera bloğu, POCO logosu ve parmak izi sensörüyle burada büyük bir alan ayrılmış; janjanlı duruyor. Kameralardan az sonra bahsedeceğiz. Buradaki parmak izi sensörünün yerleşimini ise pek beğenmedik, çok yukarıda. Telefon zaten fazlasıyla uzun, parmak izi sensörü de tepeye yerleştirilince erişim zor olmuş. Sensörün çalışmasında ise bir sıkıntı yok, gayet hızlı bir şekilde parmak tanılaması yapabiliyor. Bu arada telefonda yüz tanıma sistemi yok. Yani ya parmak izi sensörünü kullanacaksınız, ya da pin veya parola ile kilit açacaksınız.

Telefonun sol tarafında SIM kart ve microSD kart çekmecesi var. Sağ tarafta da güç ve ses butonları bulunuyor. Üst kenarda 3.5 mm kulaklık girişi, alt kenarda mikrofon, USB-C portu ve hoparlör mazgalı mevcut. Stereo ses bu modelde tabii ki yok, hoparlörün ses perfomansını da çok beğendiğimiz söylenemez. Ayrıca telefonun su koruması da bulunmuyor, ancak su sıçramalarına karşı dayanıklı. Yine de çok suyla temas ettirmeseniz iyi olur.

POCO C40 Ekran Özellikleri

POCO C40, oldukça büyük bir telefon. Ekranı tam 6.71 inç boyutunda. Yani oyun, film gibi multimedya kullanımları için gayet geniş bir ekran var elinizin altında. Ancak ekranın çözünürlüğü giriş seviyesi bir model olduğu için çok yüksek değil; 720x1650 piksel oranında. Ekran yine de fena görünmüyor. IPS LCD panelin kullanıldığı ekran, 400 nit parlaklık seviyesine ulaşabiliyor. Bu sınıf bir telefon için fena değil, fakat parlak güneş ışığı altında ekranı görmekte zaman zaman zorlanabiliyorsunuz.

Android 11 işletim sisteminin kullanıldığı telefonda arayüz ise MIUI 13. 60Hz ekranlı telefonda arayüz dolaşımlarının akıcı olduğunu söyleyebiliriz. Sade bir temayla geliyor ve kullanımına alışmakta güçlük çekmiyorsunuz.

POCO C40 Performansı Nasıl?

POCO C40’ta bu sınıf telefonlarda görmeye alıştığımız MediaTek imzalı işlemci yerine farklı bir tercihte bulunulmuş. Yatırımcıları arasında Qualcomm’un da bulunduğu Çin merkezli bir şirket olan JLQ’nun 11 nm mimarisine sahip bir işlemcisi bulunuyor bu telefonda. JLQ JR510 isimli bu işlemci, çok güçlü değil. 8 çekirdekli yapıda olan bu işlemci, 2.0 GHz ve 1.5 GHz frekanslı 4’er Cortex-A55 çekirdeğinden oluşuyor. Günlük uygulamalar için yeterli, fakat çok sayıda uygulamayı aynı anda çalıştırmak ya da yorucu uygulamaları açmak için pek uygun olduğunu söyleyemeyiz. Sosyal medya takibi, internet dolaşımı için ise yeterli.

Oyun tarafındaysa PUBG ve türevlerini çalıştırsa da çok detaylı grafikler beklemeyin. Düşük grafik ayarlarında oyun oynamakta ise bir sakınca yok, bu şekilde akıcı çalışabiliyor. Telefonun grafik birimi Mali-G52’den oluşuyor.

4 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahip olan POCO C40’ın teknik kadrosunda en göze çarpan kısım ise bataryası. Telefonda tam 6000 mAh kapasitesinde batarya kullanılmış. Düşük güç tüketen teknik bileşenlerin ve yüksek kapasiteli bataryanın bir araya gelmesi iyi bir sentez yaratıyor. Telefonu yoğun kullansanız da günü rahat çıkartıyorsunuz; daha ılımlı kullanımlardaysa 2 gün şarj etmenize gerek yok.

Telefonun 18W şarj desteği var, ancak kutusundan 10W gücünde şarj aleti çıkıyor. Bu şarj aletiyle şarj ederek telefonun bataryasını yaklaşık 2 saat içinde tam kapasite doldurabiliyorsunuz.

Bu arada telefonda Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 desteğinin olduğunu ve FM radyo’nun bulunduğunu da söyleyelim. FM radyoyu kullanmak için ise bir kulaklığa ihtiyacınız olacak, zira telefonun kutusunda kulaklık bulunmuyor.

POCO C40 Kameraları

POCO C40’ın arka tarafındaki kamera bloğu göze hoş gelse de çok geniş özellikler beklememek gerekiyor. Telefonda faz algılamalı otofokus içeren ve LED flaşla desteklenmiş 13 MP ana kamera bulunuyor. Altında ise portre çekimleri için kullanılan 2 MP derinlik kamerası yer alıyor. FUll HD video kaydı yapabilen telefon, gün ışığında sosyal medya paylaşımları için güzel fotoğraflar çekse de ışık şartları düştüğünde kalite kaybı da görülüyor.

Ekrana damla çentik ile yerleştirilen ön kamera ise 5 MP şeklinde. Yine gün içinde bu kamera yeterli fotoğraflar çekebiliyor, ancak düşük ışıklı çekimlerde grenler kendini belli ediyor. Ön kamerada da yine Full HD video kayıt imkanı var.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde POCO C40, giriş seviyesinde alternatiflerden biri oluyor. Çok çekici bir telefon olduğunu söylemesi açıkçası zor. Ortalama özelliklere sahip, buna karşın fiyat avantajı da yaratmıyor. Bu fiyat çizgisinde daha iyi modeller bulmanız zor olmayacaktır diyebiliriz. Ancak kendi içinde değerlendirdiğimizde, geniş ekranı ve uzun pil ömrüyle öne çıkan bir model olduğunu da söyleyebiliriz. Fiyatı düşerse o zaman değerlendirilebilir, ancak bu haliyle rekabette zorlanacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli POCO C40
Ürün Markası POCO
CHIP Online Notu
75
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciJLQ JR510
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.5 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1650 px
Grafik İşlemciMali-G57
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Ön Kamera5 MP
Arka Kamera13 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 169 x 9.2 mm
Ağırlık204 gr.