Sony SRS-XB10 İncelemesi

Müziğe ekstra bass katmak isteyen müzikseverlere özel Sony XB10 kablosuz hoparlörü inceledik.

CHIP Online Notu 82
  • NFC ile tek dokunuşla eşleşme
  • Yüksek bas
  • Geniş renk seçeneği
  • Uzun pil ömrü
  • Birbirine bağlanabiliyor
  • Çabuk kirleniyor
  • Fiyatı yüksek

Evet, Sony, bunu kısa bir süre önce bir kez daha yapmıştı. Extra Bass ürün ailesinde yer alan XB3 ve XB7 kablosuz hoparlörlerini incelememiz için gönderen Sony, bu defa da yeni ürün grubunu bize ulaştırdı. Elimizde küçükten büyüğe doğru XB10, XB20, XB30 ve XB40 modelleri bulunuyor; ancak ilk olarak en küçükten söze başlayacağız ve bu incelememizde XB10'a odaklanacağız. Diğer modelleri ise önümüzdeki zamanlarda değerlendirecek ve edindiğimiz bilgileri yine sizlere aktaracağız.

Sony'nin Extra Bass ürün grubu, ekstra bass sunmasının yanında kablosuz çalışma prensibiyle de dikkat çekiyor. Böylece mobil ortamlarda rahatlıkla kullanılabilen bu hoparlörler, eğlenceyi dilediğiniz yere taşımanıza olanak tanıyor. Biz de XB10'u aldık ve tatile çıktık. Bakalım hakkında neler söyleyeceğiz?..

Tasarım

Tasarım

Öncelikle XB10, oldukça kompakt ve güzel bir cihaz. Tasarımıyla tek ele oturan hoparlör, elimizde her ne kadar siyah renkli olarak bulunsa da, renk konusunda zengin seçenekler var. Kırmızı, sarı, yeşil, mavi ve beyaz gibi renklerin de sahibi olan hoparlör, renge göre ayrı fiyatlarla bulunuyor. Bunlardan mavi renkli olanı en pahalısı, 251 TL. Sarı, kırmızı, beyaz ve yeşil olanlar 229 TL; elimizdeki siyah ise 219 TL'ye satın alınabiliyor. Evet, bu tip hoparlörlere kıyasla fiyatının biraz pahalı olduğunu kabul etmek lazım. Bu tip hoparlörleri farklı markalarda daha ucuza bulabiliyorsunuz, ancak tabii ki bu noktada seçim sizin.

Hoparlörün tasarımından bahsetmeye devam edelim: Yüzeyi gayet hoş; burada, elde tutumu kolaylaştıran sert, fakat pürüzsüz plastik bir malzeme kullanılmış. Ayrıca suya karşı da korumalı olarak hazırlanmış. Ancak su geçirmez değil, suya karşı korumalı. Bu önemli, zira onu alıp denize dalmaya kalkmayın. Ancak deniz veya havuz kenarında üzerine su sıçrarsa, herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız.

XB10'un üzerinde bir taşıma askısı bulunuyor. Böylece onu bisikletinize veya çantanıza takabiliyor, müziği yanınızda götürebiliyorsunuz. Biz de XB10'u kullanırken yaptığımız uzun sahil yürüyüşlerinde bunu değerlendirdik.

Hoparlör, telefonunuza Bluetooth üzerinden bağlandığı için kullanırken telefona ihtiyacınız olmuyor. Üzerinde play / pause tuşları, ses kontrol düğmeleri yer alıyor. Play tuşuna iki kez bastığınızda da sonraki şarkıya geçebiliyorsunuz.

Performans

Performans

XB10, Sony'nin Extra Bass ailesinin bir üyesi demiştik. Evet, bu nedenle bu küçük hoparlörden oldukça doygun bir bass performansı alıyorsunuz. O nedenle özellikle elektronik müzik türevlerinden hoşlananlar bu hoparlörden fazlasıyla istifade edebilirler.

Evet, yüksek bass iyi ve bu nedenle bazı şarkılarda genel müzik ritmini boğacağını düşünebilirsiniz; fakat hoparlörün genel hitap ettiği kitle zaten yüksek bass ses severler olduğu için bu bir eksi değil.

Öte yandan hoparlör vokal sesler ve enstrümantal seviyede de fena iş yapmıyor doğrusu. Biz bir haftalık yaz tatilinde gayet memnun şekilde kullandık açıkçası. Öte yandan pil ömrüyle de memnuniyet sağladığını söyleyelim.

16 saate kadar pil ömrü sunan cihaz, hızlı şekilde şarj olmasıyla da müziğe kısa süreli duraklar veriyor. Ancak pil ömrüne ilişkin şöyle bir olumsuz eleştirimiz olabilir: Keşke müzik dinlerken pil ömrü azaldığında bunu bildirse; böylece olur olmadık yerlerde şarjsız kalmazdık. Neyse ki mobil şarj cihazlarıyla bu sorunu da aşmayı bildik.

Son olarak, cihazı telefonunuza bağladığınız için telefon görüşmelerinizi de kablosuz olarak XB10 üzerinden yapabileceğinizi de belirtelim.

Özetle

Sony'nin SRS-XB10 Bluetooth hoparlörü, taşınabilir, kompakt ve iyi bas ses veren bir hoparlör arayanların fazlasıyla beğeneceği bir model oluyor. Özellikle tatil ve gezilerde, olmadı pazar piknik ve oturmalarında değerlendirilebilecek olan XB10, şu an piyasada 219 TL fiyatla bulunabiliyor. Evet, fiyatı benzer cihazlara nispeten biraz yüksek, ancak bu noktada her zaman olduğu gibi yine seçim sizin.

Kimler Almalı

Özellikle mobil ortamda rahat kullanılabilecek ve yoğun bass seven kullanıcılar bu mobil hoparlörü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Sony SRS-XB10'ae alternatif olarak Tp-Lınk Groovi Ripple de uygun fiyatıyla tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony SRS-XB10
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
82
Tip Kablosuz Hoparlör
Bağlantı Bluetooth 4.2, USB, 3.5 mm
Menzil 10 metre
Hoparlör Boyutu 46 mm
Frekans Tepkisi 20 – 20000 Hz
Su Koruması IPX5
Pil Ömrü 16 saat
NFC Var
Ağırlık 260 gr.
Okuyucu Yorumları