NAS sunucusu DS214play'i inceledik.

Synology'nin multimedya merkezi olarak kullanabileceğiniz NAS sunucusunui inceledik!

CHIP Online Notu 86
  • Kişisel bulut
  • Kullanıcı dostu arayüz
  • Güçlü performans
  • Akıllı uygulamalar
  • Yüksek fiyatı
  • Ön yüzde USB 3.0 bağlantısı yok

Daha önce de Synology'nin farklı ürünlerini incelemiştik. Bunlar arasında yer alan DiskStation DS213+ küçük ve orta ölçekli işletmeler için olduğu kadar kişisel kullanımlar için de uygun bir modeldi. Daha sonra da DiskStation DS412+ test merkezimize konuk oldu. Synology'nin bugünkü konuğumuz ise DS214play. İsminde yer alan "play" kelimesinden de anlaşılabileceği gibi multimedya uygulamalarına ağırlık verilmiş olan bu model de, yine DS213+ gibi hem kişisel hem küçük ve orta ölçekli işletmeler için kullanıma hazır.

Medya Merkezi olarak hizmet veren DS214play, çift yuvalı bir NAS sunucu. Optimize edilmiş multimedya işlemi, yüksek kalitede fotoğraf, müzik ve video streaming için uygun bir model olan DS214play, güçlü teknik birimleri, DLNA, USB 3.0 ve elbette Synology'nin başarılı işletim sistemi DiskStation Manager (DSM) ile de dikkat çekici.

Şimdi Synology'nin multimedya uygulamalarını gözeten yeni DS214play NAS sistemine daha yakından bakalım.

Çift disk kapasiteli

Üzerinde iki disk kapasitesi bulunduran DS214play, hem 3.5 inç hem 2.5 inç diskler için kullanılabiliyor. Toplamda 10 TB'a kadar destek veren cihaz, çift çekirdekli bir işlemciyle çalışıyor. 1.6 GHz hızında çalışan bu işlemcinin yanı sıra sistemde 1 GB kapasiteli DDR3 bellek bulunuyor. Böylece iyi bir teknik güce kavuşan cihaz, tasarımıyla oldukça derli toplu bir görünümde.

Ön yüzündeki kapağı kaldırdığınızda disk slotlarını görebiliyorsunuz. Akıllı disk kızakları ile rahat bir şekilde disk yüklemesi yapabiliyorsunuz. Bağlantılarına ön ve arka yüzünde yer veren DS214play, ön yüzünde bir USB 2.0 bağlantısı ve SD kart girişi bulunduruyor. Arka yüzünde ise 2 adet USB 3.0 bağlantısı görüyoruz. Ayrıca burada bir eSATA girişi de bulunuyor. Bu slotları kullanarak harici depolama entegrasyonu sağlamak mümkün.

Cihazın arkasında tek bir fan bulunuyor. Cihazın stabil çalışabilmesi için yeterli soğutmayı yapan fan 19 desibel ses düzeyinde çalışıyor. Rahatsız edici olmadığını söyleyelim. Bekleme modunda 11.5 watt güç tüketen cihaz, erişimde ise yaklaşık 29 watt enerji tüketiyor. Bu değerin nispeten yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak şunu da bu noktada söylemek lazım: NAS sunucular ARM ve Atom işlemcileri kullanıyorlar. Yüksek performans için Atom, enerji sarfiyatı için ARM'li modeller tercih ediliyor. İncelediğimiz DS214play de Atom'lu bir model. Bu nedenle bu enerji tüketimi bu model için kabul edilebilir seviyede.

Kullanışlı işletim sistemi

Ev kullanımı için 2 diskli bir model olan DS214play, oldukça dengeli bir cihaz. Güçlü performansı, sessiz çalışması ve uygun güç tüketimini aynı potada eriten cihazla yapabilecekleriniz arasında çok seçenek bulunuyor. DS214play ile sadece fotoğraflarınızı, müzikleri ve videoları yedeklemiyor, ev ağında tüm bunlara erişim sağlayarak bir multimedya merkezi gibi kullanabiliyorsunuz. Yalnızca ev ağında değil, nerede olursanız olun cihaza ve içindeki verilere erişmeniz de mümkün elbette. Bunun için Synology'nin harika bir arabirimi ve hem tablet hem telefonlar için kullanışlı uygulamaları mevcut.

Synology'nin en önem verdiği nokta kuşkusuz DiskStation Manager (DSM) işletim sistemi. Fazlasıyla kullanışlı bir işletim sistemine sahip olan Synology, şimdilerde DSM 5.0 sürümünü kullanıyor. Gayet sade ve anlaşılır üstelik Türkçe dil desteği göstermesiyle de dikkat çekici duran işletim sistemini kullanarak disklerinize her an her yerden erişebilmeniz mümkün. Sisteminizin ve disklerinizin genel durumunu istediğiniz zaman görebilmenizi sağlayan arabirim, Dosya Yöneticisi, Denetim Masası, Seçenekler, Widget ve daha pek çok kullanışlı birime ev sahipliği yapıyor. Örneğin işletim sistemi üzerinden Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızı ekleyebiliyor ve disklerinizde bulunan fotoğraf ve videoları arkadaşlarınızla hızlı bir şekilde paylaşabiliyorsunuz. Diğer yandan Cloud Station ile kullandığınız bilgisayar, mobil cihaz ve DiskStation ile kullandığınız Google Drive ve Dropbox gibi bulut hizmetlerindeki verilerinizi de senkronize edebiliyorsunuz. Daha bunun gibi pek çok yararlı uygulama işletim sisteminde bulunuyor.

Güçlü performans

Gelelim DS214play'in performansına. Cihazın ev ve küçük işletmeler için uygun yapıda olduğunu daha önce de söylemiştik. RAID-1 işlemi için uygun yapıda olan DS214play, bu işlem sayesinde her dosyayı iki diske birden kaydediyor. Böylece disklerden birinde sorun yaşandığında verileriniz diğer diskte güvenli şekilde kalmayı sürdürüyor. RAID-1 yapılandırmasında saniyede ortalama 110.97 MB okuma ve 100.58 MB yazma hızı sunan DS214play, böylece gayet işlevsel bir çalışma ortamı sunuyor.

5000 dosya transfer testi performansıyla da gayet iyi bir noktada olan DS214play, saniyede ortalama 45 MB yazarken, 65 MB okuyabiliyor. Synology'nin üst modellerinden DS713+'ın da 51 ila 69 MB'ı aralığında olan hızlarına baktığımızda DS214play'in performansı net bir şekilde ortaya çıkıyor zaten.

Veri kopyalama ve yazma noktasına sıkıntı yaşamayacağınız bir cihaz olan DS214play, pratik testlerde de kullandığımız süre boyunca bizi kendinden memnun bıraktı. Son olarak cihazın DLNA desteğiyle de bu teknolojiyi destekleyen televizyonlara kablosuz görüntü ve ses aktarımı yapabildiğini de ekleyelim. Bunun için DSM işletim sisteminden Video Station'ı kullanabilirsiniz.

Özetle

Başarılı bir NAS arıyorsanız multimedya özellikleri de içeren DS214play'ı tercih edebilirsiniz. Özellikle işletim sistemi ve performansıyla beğendiğimiz cihaz, akıllı uygulamaları ve kişisel bulut depolama alanı oluşturabilmeniz açısından oldukça iyi seçenekler sunuyor.

DS214play'in fiyatı 1600 TL civarında. Bu fiyatıyla erişimi biraz zor. Fakat bir kez satın aldıktan sonra NAS sunucu ihtiyacınızı tamamen ortadan kaldıracağını söylemek mümkün.

Kimler Almalı

Başarılı bir NAS sistemi arayanların DS214play'i yakından incelemesini tavsiye ederiz. Multimedya merkezi olarak da kullanabileceğiniz DS214play, disklerinize her an erişim sağlamanız konusunda büyük yardımcı.

Alternatifleri

DS214play güç ve performans modeli. Bunun için üzerinde Atom işlemci bulunduruyor. Eğer enerji verimliliğiyle daha uygun bir model istiyorsanız o halde ARM işlemcili modelleri yakından incelemenizi öneririz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Synology DS214play
Ürün Markası Synology
CHIP Online Notu
86
HDD SATA(III) / SATA(II) x 2
Maks. Kapasite 10 TB (5 x 2 TB)
LAN Bağlantı Noktası Gigabit x 1
Bağlantılar USB 3.0 (2 adet), USB 2.0, SD kart, eSATA
Boyutlar 165 x 108 x 233.2 mm
Ağırlık 1.265 kilogram
Okuyucu Yorumları