ViewSonic'in LED modelini inceledik

Gelişmiş ergonomik tasarımıyla öne çıkan ViewSonic'in LED modelini inceledik!

CHIP Online Notu 81
  • Ergonomik tasarım
  • İyi renk doygunluğu
  • USB bağlantıları
  • Dahili hoparlör
  • Hızlı tepki süresi
  • HDMI yok
  • Görüş açısı dar
  • Menü arabirimi
  • Gri tonları

Başarılı monitör modelleri sunan ViewSonic, yeni modeli VG2732m LED monitörüyle bizlerle. Son dönemde IPS ekranlı modellerin popüler olduğu gerçek, ancak bu defa LED ekranlı bir monitörle test merkezimize konuk olan ViewSonic, elbette IPS ekranlı modellere de monitör ailesinde yer veriyor.

Detaylara geçmeden hemen baştan söyleyelim: Eğer monitör arayışında ergonomi sizin için öncelikli kriterse, bugün inceleyeceğimiz VG2732m kodlu monitör ilk bakmanız gereken örneklerden biri olabilir. Yatay veya dikey olarak kullanabileceğiniz monitör, dönme ve eğilme özellikleri de dahil olmak üzere pek çok şekle girebiliyor. Böylece yalnızca genel kullanımlar için değil, özellikle profesyonel grafik çalışmalarında bulunanlar tarafından da tercih edilebilir. Peki, VG2732m bize bunun için neler sunuyor, şimdi hep birlikte öğrenelim...

Ergonomik tasarım

Elbette ilk önce söze monitörün öne çıkan özelliği olan ergonomik tasarımıyla başlayacağız. VG2732m tasarımıyla çalışma ortamınıza rahatlıkla entegre edebileceğiniz bir model. Üst düzeyde konforlu bir çalışma ortamı düşünülerek tasarlanmış olan monitör, 90 dereceye kadar dönerek pivot olarak kullanılabiliyor. Sadece bu kadar değil tabii. Kendi çevresinde 360 derece de dönebilen monitör, böylece masanızda ekranı istediğiniz yöne çevirebilmenizi sağlıyor. -5 ila +20 dereceleri arasında öne ve arkaya doğru da eğilebilen ekran, 135 cm'ye kadar yükseklik ayarına da müsaade ediyor.

Ergonomik tasarımıyla grafik çalışmaları için uygun yapıda olan monitör, gösterdiği performansla genel kullanıcılar olduğu kadar oyunseverleri de memnun edecek yapıda. Monitörün performansından az sonra bahsedeceğiz. Ancak daha önce üzerinde yer alan bağlantılara bakmak gerekli.

Monitörün arkasında DisplayPort da dahil olmak üzere DVI-D ve VGA portlarını görmek mümkün. Bunun yanında üzerinde dört adet de USB girişi bulunduran monitör, bu yanıyla da beğeni kazanıyor. Eğer sisteminizde USB darlığı yaşıyorsanız dört adete kadar olan çevre birimlerinizi monitöre bağlamanız mümkün. Fakat monitörün bağlantı konusunda en büyük eksikliğini HDMI girişine sahip olmamasıyla yarattığını da bu noktada söyleyelim.

İyi görüntü performansı

LED arka aydınlatmaları kullanan 27 inçlik dev bir ekrana sahip olan monitör, renk doygunluğuyla iyi iş çıkartıyor. 300 kandela parlaklık ve 1200 statik, 20 milyona 1 değerinde de dinamik kontrast oranına sahip olan monitör, 3 ms gibi bir tepki süresi sunmasıyla da iyi görünüyor. Hızlı tepki süresiyle oyuncular tarafından sevileceğini düşünüyoruz. Oyunlardaki renk ve canlılığı net şekilde yansıtabilen monitör, gri tonlama performansında ise açıkçası biraz zayıf kalıyor. Elbette bunu, monitörü IPS panellerle karşılaştırdığımızda söylüyoruz. Performans anlamında ortaya çıkan sonuca baktığımızda ise monitörü gayet iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Geniş ekranı ile Full HD görüntü sunan monitör, sRGB renk düzeltme teknolojisini kullanıyor. Böylece zengin renk desteği sağlayan monitör, görüntü performansıyla özellikle grafik tasarımcıları ve video düzenleme işleriyle uğraşanlara göre olduğunu söyleyelim.

Monitörün görüş açısı hakkında da bir iki söz söyleyelim. 170 derece yatay, 160 derece dikey görüş açısı sunan monitör, kendi kategorisinde her ne kadar bekleneni karşılıyor olsa da artık IPS panellerle birlikte bu açılar daha geniş noktalara uzandı. IPS panellerde 178 dereceye kadar yatay ve dikey düzlemde görüş açısı alabiliyoruz. Arada çok fark gibi durmasa da görüş açısı noktasında monitör IPS panellerin gerisinde kalıyor.

Özetle

Toparlayacak olursak ViewSonic VG2732m başarılı bir monitör. Özellikle ergonomik tasarımıyla dikkat çekecek yapıda olan monitör, LED panele sahip olmasıyla da görüntü performansı ve enerji tasarrufu konusunda kendini gösteriyor.

Kimler Almalı

Ergonomik bir tasarıma sahip monitör arayanlar ViewSonic VG2732m'yi tercih edebilirler. Monitör ergonomik yapısından ötürü özellikle grafik tasarım ve video düzenleme işleriyle uğraşanlara hitap ediyor.

Alternatifleri

Gri performansı ve daha geniş görüş açısı almak için IPS panelli monitörleri inceleyebilirsiniz. ViewSonic'in bu noktada VX70 serisi monitörlerinin oldukça başarılı olduğunu söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ViewSonic VG2732m-LED
Ürün Markası Viewsonic
CHIP Online Notu
81
Ekran 27 inç
Panel Wide Color TFT Active Matrix LED
Çözünürlük Full HD (1920x1080 piksel)
Tepki Süresi 3 ms
Parlaklık 300 kandela
Kontrast 1200:1 (statik), 20M:1 (dinamik)
Görüş Açısı 170 / 160 derece
Bağlantılar mini D-sub, DVI-D, DisplayPort, USB (4 adet)
Dahili Hoparlör Var
Okuyucu Yorumları