Windows update nedir? Nasıl açılır?

Windows update nedir ve nasıl açılır sorusuna yanıt arıyorsanız, aşağıdaki yazımızdan merak ettiğiniz soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz. Kullanıcılar, Windows Update sayesinde tüm bu sorunlar ve güvenlik açığı gibi problemlerden cihazlarının saldırı almasını, çökmesini ve hata almasını önlüyor.

Windows update nedir? Nasıl açılır?

Windows update nedir? Günümüzün en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Windows, ilk olarak 1985 yılında ortaya çıktı. Birçok alanda kullanılan Windows, ilerleyen teknoloji ile birlikte gelişmeye devam ediyor. Zengin özellikleri ve donanımıyla içinde bulunan programlar ve uygulamalar ile kullanıcıların gündelik hayatını kolaylaştıran Windows, iş, ev ve okul gibi zengin kullanım alanına sahip ve kendini sürekli yeniliyor.

Mobil cihazlar ve bilgisayarlar, gelişen teknoloji ile birlikte devamlı olarak yazılım güncellemesi alıyor. İşletim sistemleri bu güncellemeleri otomatik veya manuel olarak yapmanızı talep ediyor. İnsanlar bile hiçbir zaman kusursuz ve eksiksiz olamazken işletim sistemlerinden de bu beklenmiyor. Windows hemen hemen her yeni gelen güncellemeyle birlikte eksiklerini ve hatalarını düzeltip yenilikler ekliyor.

Windows Update ise tüm bu güncelleme işlemlerine verilen isim. Kullanıcılar, Windows Update sayesinde tüm bu sorunlar ve güvenlik açığı gibi problemlerden cihazlarının saldırı almasını, çökmesini ve hata almasını önleyebiliyor.

Windows Update Nasıl Açılır?

windows

Gündelik hayatımızın önemli bir parçası haline gelen telefon, bilgisayar ve tablet gibi elektronik cihazlar çoğu kullanıcının hayatında etkin bir rol oynuyor. İş, kişisel kullanım ve okul gibi yerlerde kullanılan Windows da, kullanıcılar için birçok şeyi kolaylaştırıyor.

Önemli döküman, belge ve fotoğraf gibi veriler bulunabilen cihazlarda kullanıcılar bu verilerini üçüncü bir tehlikeden dolayı kaybetmemek için Windows Update ile güvenliklerini sağlama alabiliyor. Bir diğer merak edilen konu da Windows Update’in nasıl açılacağı. Bu güncellemeleri aktif hale getirmek istiyorsanız sırasıyla şu adımları izlemeniz gerekiyor:

  • İlk olarak ‘’Başlat’’ menüsüne giriş yapın.

  • Buradan ‘’Denetim Masası’’ bölümüne tıklayıp ‘’Windows Update’’ bölümüne girin.

  • ‘’Ayarları Değiştir’’ kısmına tıklayınca ‘’Önemli Güncellemeler’’ kısmında bir pencere açılacak.

  • Bu pencerede 4 adet seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden ilki ‘’Güncelleştirmeleri otomatik olarak yükle’’, ikincisi ‘’Güncelleştirmeleri karşıdan yükle ancak kurma konusunda kararı bana bırak’’, üçüncüsü ‘’Güncelleştirmeleri denetle, ancak karşıdan yükleme ve kurma konusunda kararı bana bırak’’, dördüncü ve son olan ise ‘’Güncellemeleri hiçbir zaman denetleme’.’

  • Son seçenek kapatma kısmı olduğundan dolayı diğer üç seçenekten kendimize uygun olanı seçmemiz gerekli. Böylelikle Windows Update’i aktif konuma getirebiliyorsunuz.

Güncelleştirmeler için alternatif bir seçenek olan yine Windows Update bölümünde yer alan ‘’Ayrıca…önemli güncelleştirme var’’ kısmından cihazınızın sistemi ile ilgili gereken güncelleştirmeleri manuel yani el yardımı ile yapmanız mümkün. Kullanıcılar bu yöntem ile birlikte ihtiyaçları olan güncelleştirmeleri teker teker seçerek sistemlerini daha güvenli hale getirebiliyor.

Eğer otomatik olarak Windows cihazınıza güncelleştirme alıyorsanız bu güncelleştirmelerden istemediklerinizi geri almanız mümkün. Kullanıcılar bunun için ‘’Sistem Geri Yükleme’’ seçeneğini kullanıp güncelleştirmeden önceki bir tarihe cihazlarını geri döndürebiliyor. Ancak bu işleme başlamadan önce önemli verilerin yedeklenmesi gerekiyor. Aksi halde bu veriler kaybedilebiliyor.

Harici depolama aygıtlarından birine verilerinizi yedeklemeniz ilk kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Kullanıcılar, bir diğer yöntem olarak sistem geri yüklemeyi başlatmadan önce Windows tarafından yapılan yedekleme önerisini kabul edebiliyor. Güncelleştirmeleri geri almak için ‘’Sistem Geri Yükleme’’ işlemi şu sırayla yapılıyor:

  • ‘’Başlat’’ menüsünde yer alan arama çubuğuna ‘’Çalıştır’’ yazdıktan sonra açılan arama sekmesine ‘’msconfig’’ yazın.

  • Önümüze açılan yapılandırma ekranından ‘’Araçlar’’ sekmesinde yer alan ‘’Sistem Geri Yükleme’’ kısmını seçip sağ altta yer alan ‘’Başlatma’’ seçeneğine tıklayın.

  • Kullanıcılar dilerlerse ‘’Önerilen Sistem Geri Yükleme’’ tıklayıp çıkan kısımlarından birini ya da ‘’Diğer geri yükleme noktalarını göster’’ seçeneğini seçebiliyor.

  • Seçim yapıldıktan sonra sağ altta bulunan ‘’Son’’ butonuna bastığımızda sistem geri yüklemeyi başlatmış olacaksınız.

Bu işlemin süresi kullanıcıların kullandıkları Windows cihazına veya cihazlarının performans duruma göre değişiklik gösteriyor. Bu işlem başladıktan sonra bitene kadar cihazınızı hiçbir şekilde kapatmamalı ya da fişini çekmemelisiniz. Aksi halde güncelleştirmeleri geri alamadığınız gibi başka sorunlara da yol açılabilir.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: