Müzik Seti Gibi Bir PC

Bilgisayar ve müzik setinin rekabeti.

Multimedya: 8

Yeni nesil PC'Ier hem eğitim, hem de eğlence alanlarında tüm ailenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra, neredeyse müzik setlerinin bile yerlerini almak üzeredirler.

Pek çoğumuz müziği en yüksek kalitede dinlemek için bir müzik setinin hayalini kurarız. Peki ama bütün paranızı gelişmiş bir bilgisayar satın almak için harca-yacaksanız, kaliteli müziğe nasıl ulaşacaksınız?

Intel veya AMD'nin güncel işlemcilerine sahip tüm yeni model bilgisayarlarda, müzik dinlemek için ihtiyacınız olan hemen her türlü donanıma yer verilir. Ses kartı ve hoparlörler de buna dahildir. Ayrıca çok ciddi bir masraf yapmadan eski bilgisayarınızın ses özelliklerini geliştirmeniz bile mümkündür. Örneğin eski bilgisayarınıza yeni çıkan ses kartlarından birini takabilirsiniz. Creative Labs, Guillemot ve benzer ses kartları ile bilgisayarınızın ses performansını kolayca artırmanız mümkün. Belki kaliteli bir radyo kartını ve surround ses sunan üstün bir hoparlör setini de listenize ekleyebilirsiniz.

Ulaşabileceğiniz en üst nokta ise ev sinema sistemi olarak tanımlanan "Home Theatre"dır. Bu tip bir sistem ile TV ya da film izlerken, kendinizi sinema salonundaymış gibi hissedebilirsiniz. Tabii bir de DVD sürücüye ihtiyacınız olacak. Bu bölümde, bir bilgisayarı müzik setine çevirmenin en pratik yöntemlerini öğreneceksiniz.

CD/DVD Sürücüler

CD/DVD Sürücüler

CD/DVD SÜRÜCÜLER

CD/DVD sürücüler, bir multimedya bilgisayarının başlıca aksesuarlarıdır. CD/DVD sürücü sayesinde, sadece 1x hız gerektiren müzik CD'lerini dinleyebilirsiniz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan CD/DVD sürücülerin 52x hızını desteklediklerini düşünürseniz, bu konuda sorun yaşamayacağınızı kolayca anlayabilirsiniz.

Eskiden müzik CD'lerini dinlemek için CD/DVD sürücülerin ön panelindeki tuşları kullanmanız gerekliydi. Ancak artık, CD dinlemek için özel yazılımlar kullanılıyor. Şarkıyı ileri ya da başa sarmak, dilediğinizde durdurup tekrar başlatmak, bu tip yazılımların da yardımıyla son derece kolaylaştırılmıştır.

CD/DVD sürücülerin ön panelinde, kulaklık için bir giriş ve ayrıca ses kontrolü için ek bir düğme yer alır. Ama yeni nesil ses kartları, artık bu özellikleri de kendi bünyelerinde toplamışlardır ve böylece CD/DVD sürücünün ön panelindeki düğmeler gereksiz hale gelmiştir.

Tüm bunları özetlememiz gerekirse; CD /DVD sürücüye sahip olan bir bilgisayar, gelişmiş bir müzik setinden hiç de farklı değildir.

Yeni nesil Windows sürümleri, Windows Media Player, CD çalar ve MP3 çalar gibi yazılımları içermektedir. Bu yazılımlar, evinizdeki müzik CD'lerini bilgisayarda dinlemenize olanak verir. Bir müzik CD'sini bilgisayarınızın CD/DVD sürücüsüne yerleştirdiğinizde, yazılım onu otomatik olarak tanıyacak ve çalıştıracaktır.

Tüm bu özelliklerin yanı sıra, bazı programlar şarkıları bilgisayarınıza kaydetmenize bile olanak tanırlar. Bu konularla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi, İngilizce içerikli "www.download.com" adresinden; "MP3 & Audio Player" başlığı altında bulabilirsiniz.

Radyo ve Televizyon

Radyo ve Televizyon

RADYO VE TELEVİZYON

Pek çok kullanıcı, bilgisayarından radyo dinleyebileceğini bilmez. Belki internet üzerinden radyo yayınlarına ulaşabiliyorsunuz... Ancak burada bahsettiğimiz normal radyo yayınlarıdır. Başka bir deyişle bilgisayarlar, standart bir radyonun yapabildiği hemen her şeyi yapabilirler. Üstelik bunun için karmaşık işlemlerle boğuşmak zorunda da değilsiniz.

Bilgisayardan radyo dinlemek için, öncelikle FM frekansındaki yayınları almanızı sağlayacak bir radyo kartına sahip olmanız gerekli. Bu tip kartlarda otomatik frekans uyumu ve kanalları hafızaya alabilme gibi bir çok önemli özellikle karşılaşacaksınız. Hatta bazı kartlarda, RDS (Radio Data System) adı verilen özel bir sistemle iletilen kanal adı ve program tipi bilgilerini bile görmeniz mümkündür.

Bu tarz kartların bir kısmı, FM yayınlarının yanı sıra televizyon yayınlarının da izlenmesine olanak sağlarlar. Hatta oldukça pahalı olan yeni modeller, dijital uydu yayınlarını bile gösterebilir. Aver, Pinnacle Systems, Ha-uppage, Guillemot, Typhoon ve Terratec, önemli TV/Radyo kartı üreticilerinden sadece birkaçıdır.

Üçüncü bir seçenek ise, hem ekran kartı hem de TV kartı olarak görev yapabilen özel kombo kartlardır. Matrox veya ATI imzasını taşıyan bazı ürünler, bu iki fonksiyonu bir araya getirmeleri ile haklı bir ün kazanmışlardır.

Son olarak bilmeniz gereken, TV ve radyo kartları ile yayınları sabit diske kopyalayabileceğiniz. Yani böyle bir karta sahipseniz, standart bir videoda olduğu gibi, istediğiniz bir filmi ya da diziyi sabit diskinize aktarabilir ve dilediğiniz zaman izleyebilirsiniz. Ancak bunun için, sabit diskinizde yeterli boş alana sahip olmanız gerektiğini de hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

İpucu: Ses Kalitesi

İpucu: Ses Kalitesi

İPUCU: SES KALİTESİ

Gelişmiş ses sistemleri, kaliteli müzik dinlemek isteyenler için son derece büyük bir öneme sahiptir. Eğer kalitesiz bir ses sistemi kullanıyorsanız, dinlediğiniz müzikten zevk almanız da oldukça zordur. Böyle bir durumda kulaklık kullanmak iyi bir çözüm olabilir. Kulaklıklar, çoğu zaman kalitesiz hoparlöre göre daha iyi bir ses kalitesi sunarlar.

Bilgi:Hoparlör Setleri

BİLGİ: HOPARLÖR SETLERİ

Bilgisayarınızı müzik seti gibi kullanmak istiyorsanız, en iyi ses kartlarının bile çok zayıf amplifikatörlere (2x2 KW) sahip olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden, aktif hoparlör olarak adlandırılan ve 5-50 KW'lık İç amplifikatörlere sahip olan hoparlör setlerine ihtiyacınız var. Eğer çok güçlü bir bilgisayara ve ses kartına sahipseniz, küçük ve ucuz hoparlörlerle bile kaliteli müzik keyfini yaşamanız mümkündür. Ancak bu tip sistemler, üç boyutlu ses özelliklerini yansıtmayı başaramazlar.

Küçük bir harcama ile, ikiden fazla hoparlörden oluşan özel setlerden birisine sahip olabilirsiniz. Bu tip hoparlör setlerinde, öne ve arkaya ikişer adet hoparlör yerleştirilir. Bazı setlerde ise beşinci ve altıncı hoparlöre rastlamanız bile mümkün olabilir. Değişmeyen tek şey, ses düzeneğinin tam ortasına yerleştirilmesi gereken büyük subwoofer'dır. Subwoofer, bas seslerin çok daha kaliteli bir şekilde kullanıcıya yansıtılmasını sağlar.

Okuyucu Yorumları