Bayer'den Holografik Saklama Devrimi

Dünyanın ilk CD'sini üreten Bayer şimdi de holografik saklama devrimine hazırlanıyor.

Holografik veri kaydı

Dünyanın ilk CD'sini 25 yıl önce üreten Bayer MaterialScience (BMS), şimdi de kendi gibi bir dünya devi olan "Maxell" ile birlikte holografik veri saklama ortamları üzerinde çalışmalara başladı. Geliştirilmiş bir kompak disk tipi olan TapestryTM'de; geleneksel CD ve DVD'lerin aksine veriler artık "byte"ler halinde değil, hologram adı verilen veri blokları halinde saklanacak. Böylece, disklerin okuma ve yazma süreci birkaç misli hızlanabilecek.

Bundan 25 yıl önce dünyanın ilk CD'sini üreten Bayer MaterialScience, şimdi de Maxell ile birlikte holografik saklama ortamları üzerinde çalışmalara başladı. Bayer MaterialScience, yüksek mühendislik plastiği olan Makrolon® hammaddesi ile üretilen ilk pop CD'si ABBA'nın "The Visitors" albümünün üzerinden 25 yıl geçtikten sonra, şimdi de Maxell ile gelecek müzik dünyasına damga vurmaya hazırlanıyor. Makrolon® ile üretilen 300 gigabayt hafıza kapasiteli TpastryTM ve gelecek jenerasyon disklerin; dijital veri disklerindeki devrimi sürdürmesi planlanıyor.

Edison'un 1877 yılında insan sesini 2-3 dakika kapasiteli teneke silindir üzerine kayıt etmesinden günümüze dünya; kayıt ve müzik sektöründe büyük gelişmelere tanık oldu. 1887 yılında Gramafon'un bulunmasından sonra kayıt ve müzik sektörü yolcuğuna plaklar, uzun çalarlar, kasetler ve kaset kullanımını tahtından ederek veri saklamada devrim yaratan kompak diskler aracılığıyla devam etti. Günümüzde artık dünyanın en ünlü sanatçılarını oturma odamıza kadar getiren dijital teknolojiyle saatlerce yüksek kalitede müzik dinleyebiliyoruz.

Audio CD: Optik veri saklamayı başlatan ilk kıvılcım…

Makrolon® hammaddesi zorlu uğraşlar sonucunda her geçen gün kayıt ve müzik sektörünün yeni isteklerini karşılıyabilmek üzere geliştirildi. Bu sayede olası en yüksek optik kalite ve şeffaflık elde edilerek; laser kafayla CD'nin dijital kodunun hatasız okunabilmesini mümkün kılındı. Yeni audio CD'nin olağanüstü ses kalitesi ve mükemmel dayanıklılığı, müziğin teknik kaydında bir paradigma değişikliğinin belirtisi oldu. Piyasada bomba etkisi yaratan audio CD, ses ve müziğin yüksek kaliteli dijitalizasyonuyla evlerimize kusursuz müzik keyfini getirdi.

Optik veri kaydı teknolojileri geçtiğimiz 25 yıl boyunca sürekli olarak büyüme gösterdi. BMS, Sony ile birlikte yürüttüğü projeler sonucunda ilk CD ROM'u (ROM = read only memory) 1992'de piyasaya sürdü. Saklama kapasitesi 450 diskete eşit olan CD ROM'lar referans eserlerin tamamını kaydedebilmeyi ve gerektiği zaman kolaylıkla tekrar kullanılmasını mümkün kıldı. Bu tarihten sadece 2 yıl sonra "yazılabilir" CD'ler artık piyasadaydı. Bir sonraki adım olan DVD ve yazılabilir DVD 'ler sinema, konser gibi tüm görsel medyayı sadece bir kaç yıl içerisinde evlerimize taşımaya hazırlardı.

Günümüzde artık geliştirilmiş teknolojiler ile diskler üzerinde daha da yüksek veri yoğunluğu elde etmek, daha kaliteli, daha yüksek-çözünürlüklü dijital veri koşullarını sağlamak mümkün. Gelecekte neler olabileceği ise sadece hayal gücümüzle sınırlı.

Bayer Grubu'nun en çok satan ürünlerinden biri olan Makrolon® birçok değişik özelliklere sahip tipleri ile CD üretimi dışında aynı zamanda ektronik, inşaat ve otomotiv endüstrilerinde, spor ve tıp mühendisliğinde de kullanılıyor.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları