Akıllı cebinizi daha da akıllı hale getirin!

Yeni bir akıllı cep aldınız ama iş burada bitmiyor. İşte yeni cebinizi daha akıllı yapacak ipuçları.

Daha da akıllı bir cep için

Bir çok akıllı telefon, kutusundan pek de akıllı olarak çıkmıyor. Hatta doğruyu söylemek gerekirse bir çoğu başlangıçta aptal bir halde bulunuyor. Yeni telefonunuzu kullanıma hazır hale getirmek için bir takım sıkıcı adımlardan geçmeniz gerekiyor, ancak endişe etmeyin.

Bu makalemizde bulacağınız ipuçlarını takip ederek, önümüzdeki sene veya belki iki sene sizinle olacak yeni akılı telefonunuzu kolayca çalışmaya hazır hale getirebilirsiniz.

İşte kutusundan yeni çıkardığınız akıllı telefonunuzu gerçekten 'akıllı' hale getirmenin yolları...

Ön-şarj etme ipucu

Ön-şarj etme ipucu
Li-ion pilinizin ömrünü uzatmak için hemen şarj etmeyin

Ön-şarj etme ipucu

Hangi akıllı telefona sahip olursanız olun, en zayıf halka genellikle pilleridir. Li-ion pillerinize iyi davranmanız pilinizin ömrünü uzatacaktır. Palm, Apple ve BlackBerry gibi büyük üreticiler bu konuda yardım sunuyorlar ancak bir konu dışında.

Telefonunuzu hemen şarj etmekten kaçınmalısınız. Yüzde 30-60 oranında kalan pilin tamamen boşalmasını bekleyin ve pil tamamen boşalmadan şarj etmeyin. Bunu yapmazsanız telefonunuz ilerde eskisi kadar etkin bir şekilde şarj olmayabilir.

Verilerinizi taşıma: Kişiler, e-posta ve takvimler

Verilerinizi taşıma: Kişiler, e-posta ve takvimler
Kişileri taşımanın en kolay yolu operatörünüze başvurmak

Verilerinizi taşıma

Kişiler:

- Bunun en kolay yolu bu işi operatörünüze bırakmaktır (özellikle de aynı operatörü kullanacaksanız). Yakınınızdaki bir bayiye gidin. Servis, kişilerinizi birkaç dakikada kopyalayacaktır. Ancak öncesinde bu işlem için ücret talep edilip edilmediğini sorun.

- Kişileri aktarmak için SIM kartınızı da kullanabilirsiniz. Neredeyse tüm telefonlarda 'Tüm kişileri SIM karta kopyala' gibi bir seçenek mevcut. Bunu yaptıktan sonra eski kartınızı çıkartın ve yeni telefonunuza yerleştirin. Ardından eski SIM'den tüm kişileri telefonunuzun hafızasına kopyalayın.

- Google Sync ve SyncML adlı protokolü kullanarak da aktarım yapabilirsiniz. Google Sync, iPhone ve birkaç akıllı telefonu destekliyor.

E-posta:

E-postaları kopyalamak telefonunuza göre zor veya kolay bir işlem olabilir. Apple, Google, Palm ve Microsoft, hızlı kurulum kılavuzları sunuyorlar. Hizmet sağlayıcıya ve telefona göre Exchange ve Gmail kurulumu farklı olabilir.

Okunmuş ve okunmamış durumlarının saklanması için POP yerine IMAP kullanmanız daha iyi olacaktır. Her gelen e-posta için 10KB gibi bir sınırlama ayarlamanız, gelen mesajlarınızın hızını artıracaktır.

Takvimler:

Özellikle bir Android telefonunuz varsa Google Calendar ile takviminizi kolaylıkla aktarabilirsiniz. Varsayılan olarak takvimleriniz otomatik olarak telefonunuzla eşitlenecektir. iPhone'u ise CalDav ile yapılandırmanız gerekiyor.

Medya ve eşitleme

Medya ve eşitleme
Android ve Palm telefonlarda eşitleme için doubleTwist'i kullanabilirsiniz

Medya ve eşitleme

Akıllı telefonlar, yalnız başına çalışacak şekilde tasarlanmamıştır, zaman zaman bir bilgisayara bağlamanız gerekecektir. Bu ise bir takım masaüstü yazılımları ile uğraşacağınız anlamına geliyor. Apple kullanıcıları iTunes'u kullanmak zorundalar. BlackBerry kullanıcıları ise BlackBerry Desktop Manager'ı indirebilirler.

Windows Phone 6.5 ve Windows Phone 7 kullanıcıları ise Windows Device Center'ı deneyebilir. Android ve Palm telefonlar için doubleTwist'i faydalı bulacaksınız.

Video dönüştürme ve uygulamalar

Video dönüştürme ve uygulamalar
Handbrake ile videolarınızı akıllı telefonunuzda oynayabileceğiniz bir biçime dönüştürün

Video dönüştürme: Videolarınızı telefonunuza kopyalamadan önce Handbrake gibi bir yazılımla dönüştürmeniz gerekli. Dosyaları 320x240 h.264 biçimine dönüştürdüğünüzde, birçok yeni akıllı telefon bunları sorunsuz bir biçimde oynatabilecektir.

Uygulamalar

Uygulamalar bir akıllı telefonun en önemli unsurlarından.
iPhone için CHIP Online'ın sizler için bir araya getirdiği Tüm zamanların en iyi iPhone uygulamalarına göz atabilirsiniz. BlackBerry'de ise CrackBerry'nin uygulama mağazasını inceleyebilirsiniz.

Aksesuarlar

Aksesuarlar
Köşelere dikkatÇ Kılıf alırken telefonunuzun köşelerini koruyup korumadığını dikkat edin

Aksesuarlar

Hiçbir akıllı telefon kusursuz değildir. Dolayısıyla aksesuar satın alırken aşırıya kaçmak gibi bir hataya düşmek pek de zor değil. İki veya belkide daha az bir zaman sonra artık kullanmayacağınız bir cihaza daha fazla para harcadığınızı unutmayın. Bununla beraber bazı aksesuarlar, paranızın karşılığını verecektir. İşte bunlardan bazıları:

Kılıf: Gorilla Glass vb. farklı maddelerden oluşan telefonunuz yine de oldukça kırılgandır. Kılıf alırken dikkat etmeniz gereken nokta, telefonuzun köşelerini koruyup korumadığıdır. Telefon camının çatlamasına neden olan etki genellikle kenarlardan gelir.

Kulaklıklar, depolama kartları ve kablolar

Kulaklıklar, depolama kartları ve kablolar
Telefonunuzun hafızası 2GB'dan az ise bir MicroSD satın alarak depolama alanınızı genişletmenizi öneriyoruz

Kulaklıklar: Cep telefonunuzu önceleri müzik çalıcı olarak kullanmadıysanız, artık kullanacaksınız. Akıllı telefonlarla beraber gelen kulaklıkların neredeyse hiçbirisi yeterince iyi değil. Bowers & Wilkins P5 kulaklılar oldukça iyiler ancak daha ekonomik bir alternatif için Shure kulaklıkları deneyebilirsiniz.

Depolama: Akıllı telefonların büyük bir bölümü dahili veya 'genişletilebilir depolama alanı' ile geliyor. Telefonunuz ikinci olan sınıfa giriyorsa muhtemelen bir microSD slotuna sahiptir. Telefonunuzun depolama alanı 2GB'dan az ise en az 8GB'lık bir microSD kart almanızı öneriyoruz.

Kablolar: Telefonunuz için fazladan bir şarj kablosu almak iyi bir fikir olabilir. Birçok telefon basit bir mini/micro USB kablosuyla şarj olabiliyor.

Okuyucu Yorumları