Dokunmatik ekranda devrim!

Bilim adamlarının keşfettiği bu yöntem sayesinde, artık güçlü bataryalara ihtiyacımız kalmayacak...

Dokunmatik ekranda devrim!

Amerikalı bilim adamları, iki farklı plastik maddesinin birbirine sürtünmesi sonucu elektrik yükü elde edilmesinin mümkün olduğunu keşfetti. Yeni keşfedilen bu enerji depolama yöntemi sayesinde, dokunmatik ekranlar kendi enerjilerini üretebilir.

Sürtünme ile oluşan bu elektriklenme üreteci aynı zamanda yürüme gibi eylemlere bağlı olarak kendi elektrik akımını da sağlayabilir. Ayrıca neredeyse saydam üretilebildikleri için, dokunmaya duyarlı cihazlarda kullanmak üzere aktif sensör üretimine dair yeni bir yöntem sunabilirler.

Konuyla ilgili açıklama yapan Georgia Üniversitesi'nden Zhong Lin Wang, aslında bu yöntemle elektrik akımı üretme biçiminin bilinen bir şey olduğunu söyledi. "Bizim sunduğumuz bu teknik voltajın düşmesine, bu da açığa çıkan yükü kullanmak üzere bir elektrik akımı oluşturuyor. Bu üreteç, aynı zamanda mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirebiliyor."

Bu sürtünme üreteci, polyester parçasıyla polidimetilsiloksan (PDMS) parçasının birbirine sürtünmesi üzerine kurulu. Polyesterin oluşturduğu elektronları PDMS kabul ediyor. Polimer yüzeyler de birbirine sürtünür sürtünmez ayrılıp hava boşluğu yaratıyor. Bu da PDMS üzerindeki yükü izole ederek dipol momenti oluşturuyor.

Eğer elektrik yükü iki yüzey arasındaysa, ufak bir akım olası yükü dengeliyor. İki yüzeyi durmadan birbirine sürtüp hemen ayırdığınız vakit, üreteç ufak bir alternatif akım sağlıyor.

Peki bu yöntem nerelerde, nasıl kullanılabilir? Haberimizin ikinci sayfasında...

Nerelerde kullanılacak?

Nerelerde kullanılacak?

Ekibe göre geliştirilen bu teknik, kendi gücünü sağlayan çok hassas bir basınç sensörü yaratmak için kullanılabilir. Bir tüyün dokunuşu bile ufak bir akım üretimi için yeterli olacaktır.

Cihazlar yüzde 75 saydam üretilebildikleri için, aynı zamanda hali hazırdaki sensörleri değiştirerek dokunmatik ekranlarda da yararlanılabilir.

Wang, saydam üreteçlerin herhangi bir yüzeyde üretilebildiğinin altını çizdi. "Oldukça hassas ve saydam sensörlerin üretimini sağlayan bu teknik sayesinde, güç elde etmek için artık herhangi bir cihazın bataryasına ihtiyaç kalmayacak."

Üretim sürecinin oldukça basit ve düşük maliyetli olduğuna dikkat çeken Wang, üreteçlerin de bir hayli kuvvetli olduğunu söyledi. Ekibin bir sonraki adımı ise bir tür enerji depolama sistemi geliştirmek. "Sürtünme her yerde. Dolayısıyla bu yöntem, birçok alternatif uygulama için kullanılabilir."

Okuyucu Yorumları