Lityum iyon pil patlarken içerde neler oluyor

Lityum iyon piller nadiren patlayabiliyorlar. Peki bu yaşandığında, pilin içerisinde neler oluyor?

Pil patlarken neler oluyor?

Telefon, laptop gibi pil gücüne ihtiyaç duyan birçok cihazda kullanılan lityum iyon piller aşırı derecede ısındığında, "thermal runaway" (termal kaçak) olarak bilinen kötü bir döngüye girerler. Bu durumda pil, patlayarak alev alabilir. Araştırmacılar, bu olayı yakından izleyerek, tam olarak nasıl gerçekleştiğini ortaya çıkarmayı başardılar.

University College London'dan bir grup araştırmacı, yüksek enerji senkrotronu X-ışınlarından faydalanarak, pillerin aşırı ısınma sırasında nasıl davrandığını analiz etti. Araştırmada termal kaçak gerçekleşene kadar dahili koruma malzemesinin zarar görmediği, ancak belirli bir noktadan sonra dahili bakır yapının erimeye başladığı, yani sıcaklığın 1.000 santigrat derecelere ulaştığı anlaşıldı. Dahili korumaya sahip olmayan pillerde yapılan testlerde çekirdeğin termal kaçaktan hemen önce çöktüğü gözlendi. Bunun ardından pil patlayarak içerisindekileri dışarı atmaya başladı.

Pilin patlaması, etrafında bulunan herhangi bir şey için tehlike oluşturuyor. Ancak araştırmacılardan Dr Paul Shearing'e göre böyle bir patlamanın normal şartlarda gerçekleşme ihtimali çok düşük, çünkü araştırmacılar önerilen güvenli kullanım koşullarının oldukça dışına çıkmışlar. Araştırma sayesinde pillerin güvenliğinin bir miktar daha artırılması umuluyor. Grubun bir sonraki amacıysa, termal kaçak sırasında olup bitenlere daha yakından bakmayı sağlayacak tekniklerini geliştirmek.

Okuyucu Yorumları