Web kamerası kullanımı

Web kameraları, özellikle tanıdıklarıyla, dostlarıyla internet üzerinden görüşmek isteyenler tarafından rağbet görüyor. Uzak ülkelerde yakınları olanlar birer web kamerası edinerek görüntülü ve sesli sohbet edebiliyorlar.

Web kamerası kullanımı

Güvenlik konusunda uzman özellikler sunan bir diğer yazılım ise Capturix VideoSpy. Programı www.capturix.com adresinden edinebilirsiniz. VideoSpy 2005, USB web kameralar dışında TV kartlarına bağlanan web kameraları, ağ kameralarını veya video sunucularını da destekliyor. Bu yazılımla, belirleyeceğiniz bir zaman çizelgesinde tüm video etkinliğini kaydedebilirsiniz. Bu yayının üzerine belirli bir tarih veya logo gibi yazı ve grafikler yerleştirilebilir. “Motion Detect” işlevi e-posta ile uyarı yapabiliyor.

Yazılımın benzerlerine göre yarattığı en önemli fark, motora sahip cihazların da kontrolünü sağlaması. Standart bir joystick arabirimiyle bu kameraları yönetebilirsiniz. Uzaktan yönetim ise, kamera güvenlik sisteminizin bir web tarayıcı üzerinden kontrol edilmesini mümkün kılıyor. Bir yönetici şifresi ile bağlı cihazların çalışma durumu değiştirilebiliyor. Tüm yapılan değişiklikleri bir log dosyasına kaydederek kendi sisteminin güvenliğini de sağlayan VideoSpy, ortak kullanım için ekran görüntüsü de alıp kaydedebiliyor. Çok işlemcili sistemler için hazır olan programın mobil telefon üzerinden kontrol edilebilmesi de beğenimizi kazanan bir özellik oldu.

MSN Messenger’da web kamerası

İlk adımda, ses ve görüntü ile ilgili yazılımları kapatın. Daha sonra, MSN Messenger ana penceresinden Araçlar sekmesine tıklayın. Buradaki Ses / Görüntü Ayarlama Sihirbazı'nı çalıştırın. Karşınıza gelen sihirbaz önce web kameranızı, daha sonra mikrofonu ve hoparlörü seçmenizi isteyecektir. Daha sonra görüntü, hoparlör ve mikrofon sesi ayarlanabilir.

Web kameranızla ilgili ayarlar için Araçlar sekmesinde yer alan Web Kamerası Ayarları'na tıklayın. Kamera kaynağı kutusunda web kameranızın seçili olduğundan emin olun. Sağda parlaklık, kontrast, beyaz dengesi gibi ayarlar yer alıyor. Bazı ayarlar etkin durumda değilse, web kameranızla bu ayarları değiştiremezsiniz. Gelişmiş seçeneği altında bazı otomatik ayarlanan değerlerin değiştirilebilmesi mümkün.

Sohbete başlamak istediğiniz kişinin mesaj penceresini açtıktan sonra üstteki Webcam seçeneğine tıklayın. Web kamerası başlatma işlemini Eylemler sekmesi altındaki Web kameramı gönder seçeneğine tıklayarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Aytun Çelebi
[email protected]

Eskiden kullandığımız yavaş internet bağlantılarında birkaç saniyede bir değişen görüntüler yerine, artık ADSL bağlantısının sağladığı hız avantajı ile neredeyse kanlı canlı bir sohbet mümkün oluyor.Hatta 256 Kbit kapasitesindeki bir ADSL bağlantısıyla yapılan sesli sohbetin, görüntüyü etkileyecek kadar yavaşlatmadığını tecrübe ettik.

MSN Messenger rakipsiz

Görüntülü sohbet için eskiden en popüler yazılım NetMeeting'di. Ancak Windows'un içerisindeki Messenger yazılımının popülerleşmesiyle NetMeeting'in adı unutuldu. Windows Messenger kullanıcı listesindeki insanlarla konuşabilmenin yanında, görüntülü ve sesli konferans yapılmasına da izin veriyordu. Microsoft daha sonra Windows Messenger’ı çeşitli eklentilerle güçlendirip zenginleştirerek MSN Messenger’ı piyasaya çıkarttı. Windows Messenger'ın yerini alarak popüler bir anında mesajlaşma yazılımı haline gelen MSN Messenger'ın öne çıkmasında, diğer anında mesajlaşma yazılımlarının görüntülü sohbet konseptine gereken önemi vermemesinin de payı var. Elbette Messenger'ın ardındaki Microsoft Windows desteğini yadsıyamayız, ancak ICQ bu konsepte ağırlık verseydi, belki de popülerliğini kaptırmamış olurdu. Yahoo Messenger da görüntülü sohbeti sunduğu özellikler arasına ekledi, fakat bu konuda biraz geç kaldığı ve bunun da yaygınlaşmasının gecikmesinde önemli bir rol oynadığı söylenebilir.

Sadece fotoğraf/video kaydı yapmak istiyorsanız ve kameranızın bu işi gerçekleştirebilecek kendine ait bir yazılımı bulunmuyorsa, yapmanız gereken şey çok basit. Fotoğraf için ACDSee, PhotoShop, PaintShop vb. herhangi bir fotoğraf düzenleme yazılımından faydalanabilirsiniz. Bunun için Acquire seçeneğinden kamerayı işaretleyip Acquire Now'ı seçmeniz yeterli. Video içinse www.virtualdub.org adresinden edinebileceğiniz VirtualDub yazılımını kullanabilirsiniz. Daha sonra kaydedilen videoların bu ücretsiz yazılım ile montajlanabilmesi de cabası.

Ses ve görüntü bir arada

Web kameralarından görüntülü sohbet dışında farklı amaçlarla faydalanmak mümkün. Bunların arasından en basiti örnek, kamerada varsa mikrofon ile ses kaydı yapabilmek. Web kameranızı bir güvenlik kamerası gibi kullanarak, işyerinizin veya evinizin güvenliğini de sağlayabilirsiniz. Bu elbette ayrı bir yazılım vasıtasıyla yapılıyor.

Bu özelliğin çeşitli yazılımlara eklenmesinin veya güvenlik kamerası yönetim yazılımlarının yapılma sebebi, web kameralarının IP kameralarına kıyasla çok daha ekonomik olması. Bu yazılımlar farklı işlevlere sahip: Örneğin sisteme takılı birden fazla web kamerasını tanıyabiliyor ve hepsinden aynı anda görüntü alabiliyorlar. Bu görüntüleri sabit diske kaydedebiliyorsunuz. Ancak uzun süreli kullanımda bu kayıt büyük bir disk alanı kaplayabileceğinden, sadece hareket olduğunda kayıt yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu da yazılımlardaki “Motion Detect” adlı işlev aracılığıyla gerçekleşiyor. Belirteceğiniz bir zaman aralığında alınan görüntüyü son görüntüyle karşılaştıran yazılım, görüntüler arasında herhangi bir fark olup olmadığını kontrol ediyor; farklı bir görüntü geldiğinde ise kayıt yapmaya başlıyor. Her kameraya farklı kontrol hassasiyeti atanabildiği gibi, sistemin bir hareket olduğunda çeşitli şekillerde alarm durumuna geçmesi ve gerekirse yazılımın belirtilen bir adrese e-posta göndermesi, bir web sayfasını çalıştırması, video kaydetmesi veya harici bir dosya çalıştırması sağlanıyor.

Güvenlik amacıyla da kullanılıyor

WebcamXP, bahsettiğimiz bütün özellikleri bünyesinde barındıran bir yazılım. Ancak yeni sürümünde farklı kategorilerde yazılımlara dönüştürüldüğünü gördüğümüz için yazımızda fazla yer ayırmadık. www.webcamxp.com adresinden deneme sürümleri edinilebilen yazılımın PRO sürümü, 4 kamerayı aynı anda çalıştırabiliyor, bunları kendi içerisindeki web sitesi üzerinden veya belirleyeceğiniz bir adrese HTTP ve FTP ile gönderebiliyor ve bu web sitesinde bir sohbet odası oluşturarak, bağlananların iletişim kurmasını sağlıyor. Kameranıza güvenlik özellikleri kazandırmak isterseniz yazılımın Security sürümüne göz atabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları