Kapasite tamam, ama performans?

Geniş kapasite ve yüksek performansı bir araya getiren Xtreem X131 testte.

CHIP Online Notu 74
  • Metalik gövde
  • Performans
  • Geniş kapasite
  • Geniş tasarım
  • Yüksek fiyat

USB bellekler bir dönem önce sınıf atlayarak USB 3.0 arayüzüyle karşımıza çıktı ve böylece daha yüksek transfer hızları elde etme imkanı bulduk. Ancak iş bununla bitmedi tabii ki; yüksek transfer hızları daha fazla veri depolama olanağının kapılarını açtığından mütevellit daha fazla kapasite de şart oldu. USB bellekler arasında geniş kapasiteli çok sayıda örnek var. Bugün inceleyeceğimiz model de bunlardan biri. Team Xtreem X131 isimli USB 3.0 arayüzünü kullanan bu USB bellek, yüksek hızda geniş kapasiteli çözüm arayanlara hitap ediyor.

Geniş kapasite

Team Xtreem X131'in elimizdeki modeli 256 GB kapasitesine sahip. Elbette marka için bu tek kapasite seçeneği değil. 64 ve 128 GB'lık kapasiteli modellerini de bulmak mümkün. Team'in distribütörü Akortek tarafından incelememiz için gönderilen USB bellek, Akortek'in sitesinden sipariş edilebileceği gibi diğer satış kanallarında da bulunabiliyor.

Tek renk seçeneği olan kırmızı renkle gelen Team Xtreem X131, metalik bir yapıya sahip. Her ne kadar dış yüzeyiyle daha önce incelediğimiz Mushkin Ventura Ultra kadar kaliteli bir malzemeye sahip olmasa da, metalik yapıda olması onu bir nebze de olsa çekici kılıyor. Malzemeden ziyade tasarımla ilgili asıl problem olabileceğini düşündüğümüz nokta ise, belleğin yayvan yapıda olması. Yani bellek tasarımıyla çok geniş ve bu da özellikle dizüstü bilgisayarlarda birbirine yakın USB yuvalarına takarken sıkıntı yaşayacağınız anlamına geliyor. Misal, Xtreem X131'i bu yazıyı yazdığımız dizüstü bilgisayara bağlamaya çalıştığımızda, belleği taktığımız portun hemen yanındaki USB portunu boşaltmak durumunda kaldık. Bu da Xtreem X131'e eksi puan getiriyor.

Performans notu

Xtreem X131'in 256 GB kapasitesinde olduğunu söylemiştik. Evet, bellek geniş kapasite seçeneği getiriyor. Peki, performansı nasıl? Şimdi hemen bundan bahsedelim.

Xtreem X131'e hem tipik olarak CrystalDiskMark testi uyguladık, hem de gerçek kullanıma uygun olarak pratik test yaptık. Belleğin, CrystalDiskMark raporuyla başarılı sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Zira 1 GB'lık veri paketinde okuma hızıyla 289 MB/s sıralı okuma ve 163 MB/s sıralı yazma performansı gösteren bellek, 500 MB'lık ikinci testimizde ise 288 MB/s sıralı okuma ve 165 MB/s sıralı yazma sonucuna ulaştı.

Pratik testimizde ise totalde 31 GB'lık 63 dosya ve 23 klasörden oluşan bir veri öbeğini Xtreem X131'e kopyaladık. Bu noktada sentetik testteki sonucuyla eşdeğer bir sonuç aldık. Yazma işlemi süresince 162 MB/s civarında bir performans gösteren USB bellek, bu anlamda testten başarıyla geçti.

Son olarak USB belleğin çalışırken en az daha önce incelediğimiz Mushkin Ventura Ultra kadar ısındığını söyleyelim. Kullandıktan sonra USB belleği tuttuğunuzda ısındığını hissediyorsunuz, bu da metalik malzemenin bir sonucu elbette.

Özetle

Team Xtreem X131, performans konusunda kendinden bekleneni veren bir USB bellek. USB 3.0 standardında performansı ve geniş veri kapasitesine sahip olması belleğin artıları arasında. Ancak diğer yandan geniş yapısı sebebiyle iki USB portunu işgal edebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Öte yandan işlem sonrasında da ısındığını tekrar hatırlatalım. Xtreem X131'in diğer bir dikkat çeken yanı ise yüksek fiyatı. Belleği incelediğimiz sırada fiyatı tam 730 TL civarındaydı. Bu da onu erişilmesi bir hayli zor cihazlar kategorisine sokuyor.

Kimler Almalı

Team Xtreem X131, USB 3.0 arayüzünü kullanan bir USB bellek ve yüksek hızda geniş kapasiteli çözüm arayanlara hitap ediyor.

Alternatifleri

Xtreem X131'e alternatif olarak yine yüksek performans bekleyenlere Mushkin Ventura Ultra'yı incelemelerini de tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Team Xtreem X131
Ürün Markası Team
CHIP Online Notu
74
Arayüz USB 3.0
Kapasite 256 GB
Okuma Hızı 299 MB/s
Yazma Hızı 200 MB/s
Boyutlar 78 x 27 x 9.3 mm
Okuyucu Yorumları