BSA'dan yaptırımlar

BSA geçtiğimiz günlerde uluslararası bir medya kuruluşuna 2.5 milyon Euro tazminat ödetti.

BSA'dan yaptırımlar

Not: Firma basın bülteninden derlenmiştir.

BSA geçtiğimiz günlerde bir rekora imza atarak, yazılım lisansları konusunda ciddi boyutlarda eksiklikleri tespit edilen uluslararası bir medya kuruluşu ile 2.5 milyon € tazminat karşılığında anlaşmayı kabul etti. Adobe, Autodesk, Avid ve Microsoft adına BSA'nın suç duyurusunda bulunmasının ardından, kuruluş lisanssız yazılım kullanması nedeniyle oldukça yüksek olan bu cezayı ödemek zorunda kalacak.

BSA'nın suç duyurusunun ardından kuruluşun merkez binasına polis baskını yapıldı ve tüm aktif varlıkları donduruldu. Geçen sene gerçekleşen polis baskınında, yasal nedenlerden ötürü ismi açıklanamayan kuruluşun bilgisayarlarında lisanssız yazılımlar arandı. BSA, soruşturma dahilinde kuruluşun uluslararası operasyonları kapsamında da lisans konusunda eksiklikler olduğunu tespit etti. Bu vakanın yasal sonucu olarak, kuruluşun tüm lisanssız yazılımları silmesi ve gelecekte bu yazılımları kullanabilmesi için de lisanslı yazılımları satın alması zorunlu kılındı. Yasa dışı kullanım süresi gözönüne alınarak kuruluşun yüksek miktarda para cezası ödemesine karar verildi.

Kuruluşta çalışmakta olan ve ismi açıklanamayan bir kaynak, konuyla ilgili olarak: "Bu olanlar uzun bir süre boyunca yasal uyumluluk kontrolü ve yazılım varlıklarımızın yönetimi konusunda tek bir kişiye güvenmemizden kaynaklanıyor. Yönetim, olayın boyutu karşısında şok olmuştur ve yazılım yönetimi süreçleri ve araçlarına sahip olmuş olsaydı böylesi bir olayı önleyebileceğini de anlamış durumdadır." dedi.

Bu uluslararası yaptırımla, BSA, kuruluşla global bir anlaşmaya vardı ve gelecekte lisans konusunda işbirliği yapma ve denetleme prosedürleri konusunda da sözleşme imzaladı.

BSA Başkanı ve CEO'su Robert Holleyman, " Bu olay, BSA'nın global etkinliğinin ve dünya çapında yürüttüğü lisans uyumluluk kampanyaları konusundaki çabalarının bir göstergesidir. BSA üyesi şirketlerin yazılımları sözkonusu kuruluşun çalışabilmesi için çok önemlidir, ancak bu durumda bu yazılımları lisanssız kullanması da kuruluşun hayati varlıklarını etkilemiştir. Bu yasal işlem sonunda kuruluş, telif hakları konusunda kanunlara uygun biçimde lisanslı yazılım kullanmaya başlayacaktır. Ancak en başında yazılım varlıkları yönetimi süreçlerine sahip olmuş olsaydı, bu yazılım lisansları için bu kadar yüksek bir bedel ödemek durumunda kalmayacaktı." dedi.

Holleyman ayrıca, "Maalesef BSA olarak sıkça karşılaştığımız bir konu da hızla büyümekte olan kuruluşların yazılım lisansları konusunu gözden kaçırabildikleridir. Bu kuruluş için yazılım konusu büyük önem taşımaktadır.Bu nedenle de müşterilerinin ve çalışanlarının menfaatleri açısından orijinal lisanslı yazılımlar kullanması çok önemlidir. Bu vaka bizlere lisanssız yazılım kullanmanın önüne geçmenin sonradan çare bulmaktan çok daha etkili olacağını göstermiştir." dedi.

BSA HakkındaBSA dünya çapında 75 ülkede korsanlığa karşı yaptırımlar, eğitimler ve politikalar geliştirme konusunda faaliyet göstermektedir. Her sene BSA ve üyeleri, şirketleri yazılım varlıkları yönetiminin faydaları ve lisanssız yazılım kullanmanın riskleri konusunda bilgilendirmek için milyonlarca dolarlık yatırım yapmaktadır. Geçtiğimiz sene, lisanssız yazılım kullandıkları için birçok kuruluş yüksek meblağlarda cezalar ödemek zorunda kalmıştır. BSA geçtiğimiz günlerde 2006 İnceleme Raporu'nu açıklamıştır. Bu raporda BSA'nın dünya çapında yürüttüğü korsanlığa karşı bilinçlendirme programlarının detayları yer almaktadır. Bu detaylar arasında, yasal yaptırımlar, politikalar ve eğitimler yer almaktadır. Ayrıntılı bilgiye www.bsa.org adresinden ulaşılabilir.

Okuyucu Yorumları