Akıllı Ev

iHome Konsepti ile İnternet Evlerine Bir Adım Daha...

Akıllı Ev

Ülkemizde de adı duyulmaya başlayan internetle entegre olmuş bilgisayar kontrollü, yüksek teknoloji ürünü akıllı evler dünyada hızla yayılıyor.Görünüm olarak bilim kurgu filmlerindeki iç ışıklarla, yanıp sönen kontrol cihazlarıyla dolu uzay gemileri benzeri evler bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak.

Bilimkurgu hikayelerde, mekanı tanımlayan, hikayeden bağımsız veya hikaye için gerekli olmayan ama atmosferi tamamlayan ileri teknoloji ürünü tasarımlar vardır.Mesala, kahraman sabah kahvaltısını yaparken evin bilgisayarına deniz manzarası istediğini söyler ve duvarda bir anda deniz görüntüsü ortaya çıkar.

Ardından kahraman haberleri izlemek ister, duvar bir anda dev ekran bir televizyona dönüşür ve kahraman bir yandan kahvaltısını ederken bir yandan da haberleri izler. Bir ara duvarın ya da ekranın bir köşesinde bir pencere açılır ve kahramanımız odasında uyuyan çocuklarına bakar.Adam çocuklara kullanıcının isteğine göre farklı görünümlerde olabiliyor.Dünyanın her yerinden, internet aracılığı ile evin tüm kontrollerine ulaşabilmeyi sağlayan yazılıma yabancı ellerin ulaşmasını engellemek için yüksek seviyede bir güvenlik sistemi de kullanılıyor.

Her ufak detayı her seferinde tek tek ayarlamak isteyen kullanıcılar için arabirimde farklı profiller oluşturulmuş.Örneğin tatile giderken bu arabirimde evinizi "tatil" moduna sokabiliyorsunuz.Veya evinizin haftanın hangi günleri "iş" modunda , hangi günleri "tatil" modunda çalışacağını ayarlayabiliyorsunuz.Böylece işe gittiğiniz günler evde kimse yokken ısıtma sisteminiz boşuboşuna çalışmazken, tatil gününüzde sıcak yatağınızda uykunun tadını çıkartırken birdenbire evin buz kesmesi ile karşılaşmıyorsunuz.
Aynı şekilde, evinizi işten eve dönüş, işe gidiş veya parti verme moduna göre de çalıştırabiliyorsunuz. İşten dönüş saatinizde evi istediğiniz gibi hazırlayan akıllı ev, parti modundayken misafirlerinizin girmesini istemediğiniz kapıları kilitleyip, evin ışıklandırmasını , ses düzenini, hangi odalarda hangi tür müziğin hangi seviyede çalınacağını kontrol ederek parti sırasında işleri düzene koymak için oradan oraya koşmanızın önüne geçiyor. Elbette cebinizdeki küçük el bilgisayarı veya evin içindeki herhangi bir bilgisayar veya kontrol cihazları ile istediğiniz anda tüm ayarları iste diğiniz gibi değiştirmek yine sizin insiyatifinizde...

Şimdilik toplama parça kullanılamıyor.iHome, sadece yazılımı ile değil, donanımı ile de normal evlerden ayrılıyor.Evin içi herhangi bir evde bulunabilecek mobilyalarla kaplı iken evi akıllı yapan ileri teknoloji altyapısı için FujitsuiCompaq gibi donanım firmaları ve pek çok hizmet kuruluşu ile işbirliği yapılıyor.Dolayısı ile henüz seri üretimi yapılmayan bu konsept evleri çalışır durumda tutmak, yüksek bir maliyet gerektiriyor, ancak akıllı evler yaygınlaştıkça akıllı bir eve sahip olmanın maliyetinin düşeceği de aşikar.

iHome'un içinde bildiğimiz sıradan ev eşyalarının yanında, casus filmlerinde veya bilim kurgu hikayelerde rastlayabileceğimiz türden cihazlar da bulunuyor.Bu ürünler aslında evin hayati işlevlerini yerine getirdiklerinden aksesuar olmaktan öte anlam taşıyorlar.Kahvaltının hazır olduğunu söyler ve hala neden uyuduklarını sorar.

Bilim kurgu hikayelerinde sık sık karşılaştığımız bu akıllı evler uzun zamandır ulaşılmak istenen bir hedef hatta bir yarış halini aldı.İnternetin sağladığı imkanları da gözönüne alan pek çok teknoloji şirketi kendi akıllı evlerini tasarlayıp inşa ediyorlar, hatta toplu üretim projelerine başlıyorlar. Ülkemizde de, önde gelen inşaat firmaları ile teknoloji firmalarının ortaklaşa yürüttükleri kimi projelerde, integrasyonu sağlanmış akıllı evlerin örneklerini görmek mümkün.

Cisco Systems'in Londra'da inşa ettiği örnek akıllı evi iHome da, "internet evi" olarak tanımlanabilecek akıllı evlere güzel bir örnek oluşturuyor.Cisco Systems'in akıllı evler hakkındaki teknolojisini sergilemek için inşa ettiği ev; internetin MP3 şarkılar download etmek veya arkadaşlarımızla sohbet etmekten çok daha farklı yollarla hayatımıza dahi olabileceğini gösteriyor.İşten çıkmadan önce evin bilgisayarına bağlanarak evin ısısını istediğiniz dereceye ayarlamak, sabah evden çıkmadan fırına koyduğunuz yemeğin pişmesi ve siz eve ulaştığınızda yemeğin hazır bir şekilde bekliyor olmasını sağlamak için fırını internet üzerinden kontrol etmek, sizden önce eve gelmiş olan çocuklarınızın evdeki durumlarını kontrol etmek, yangın, duman, gaz,hırsız gibi tehlikelere karşı güvenliğinizi sağlamak, buzdolabınızda tükenen gıda maddelerini sizi yormadan markete sipariş etmek, bozulan şofbeniniz için tamirci çağırmak akıllı evlerin internet sayesinde yapabildiklerinden birkaçı...

Evi install etmek;
iHome, sadece inşaat malzemeleri ve telefon kablolarından oluşan bir ev değil.iHome'u akıllı yapan, Cisco Systems ve çözüm ortakları tarafından geliştirilmiş bir yazılımı da var.

Bu yazılımın arabirimi sayesinde evin tüm özelliklerini bir PC veya taşınabilir herhangi bir bilgisayar üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.BlueTooth teknolojisi ile donatılmış evde, bilgisayarlarınızın illa da bir masa üzerinde durması gerekmediğini de tahmin edebilirsiniz.

Elinizde taşıyabileceğiniz minik bir el bilgisayarı veya bir Tablet PC ile üst kattaki yatak odanızda uyurken, aşağıda kapınızı çalan kişinin görüntüsüne ulaşabilir veya gece elektriğin indirimli olduğu saatte alt kattaki mutfakta içi dolu şekilde sizden emir bekleyen bulaşık makinanızı çalıştırabilirsiniz. Ancak elbette tüm bu özelliklerden yararlanabilmek için "ev ile birlikte gelen" kurulum CD'sinden kullanıcı arabirimini install etmek gerekecektir.Yine de endişelenmeyin böyle bir ev satın aldığınızda üretici firma gerekli programları sizin için halihazırda install etmiş olacaktır.Cisco Systems ve ortakları tarafından geliştirilen arabirim daha çok başarılı sonuçlar elde ediyor.

Okuyucu Yorumları