XPG Lancer Blade RGB İnceleme

Eğer şu sıralar yeni bir sistem topluyor veya mevcut sisteminizi güncelliyorsanız, DDR5 bellek arayanlara XPG’nin bir önerisi var. XPG Lancer Blade RGB, 6000 Mhz hızı, 16 GB kapasiteli çift modülü ve daha pek çok özelliğiyle oyuncular için cazip bir teklif sunuyor: XPG Lancer Blade RGB DDR5 inceleme

CHIP Online Notu 90
  • Çeşitli RGB efektleri
  • AMD EXPO ve Intel XMP desteği
  • PMIC
  • ECC
  • 6000 Mhz yüksek çalışma hızı
  • Yüksek fiyat

Bilgisayarlarımızın olmazsa olmaz bileşenleri RAM’lerde yeni bir devir başlıyor. Zira DDR5 belleklerin standart haline geldiği günler geldi çattı. Öyle ki yeni piyasaya sürülen çoğu dizüstü bilgisayarlarda bile artık DDR4 belleklerin yerini DDR5’lerin aldığını görüyoruz. Hazır Intel de 14. Nesil işlemcilerini piyasaya sürmüşken, artık yeni bir kasa toplamanın veya bazıları için parçaları yükseltmenin tam zamanı. DDR6’lar ne zaman gelecek derseniz, o konuda çalışmalar halen sürüyor. Muhtemelen ilk örneklerini 2026 yılında görmeye başlayacağız, ancak pek tabii ki fiyatları ilk başlarda kuvvetle muhtemel el yakacak.

Bugün masamızda RAM dediğimizde aklımıza ilk gelen markalardan biri olan ADATA’nın çatısı altındaki XPG’nin üst düzey bellek kiti var. Lancer Blade RGB adındaki bu bellek, daha önce incelediğimiz XPG Lancer RGB DDR5 6000 ile oldukça benzer yapıda. Tasarım olarak İlk bakışta aynı gibi gözükseler de Lancer Blade RGB’nin en büyük farkı düşük profilli olması. Yani hem ufak kasalar için ideal hem de daha az ısı üretirken, daha az güce ihtiyaç duyuyor. Üstelik performans noktasında da hiçbir kaybı yok. Yaptığımız testlere daha sonra değineceğiz, ancak gelin ilk olarak belleklere daha yakından bakalım.

Lancer Blade RGB, adında anlaşılacağı üzere ışıl ışıl RGB’lerle geliyor. Üzerindeki plastik şerit, bilgisayar açıldığında yanmaya başlıyor ve XPG Prime veya desteklenen anakart yazılımlarıyla bu aydınlatmaları kontrol edebiliyorsunuz. Uyumlu olduğu yazılımlar arasında; ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync ve ASRock Polychrome Sync gibi aklınıza gelebilecek tüm yazılımlar bulunuyor. Ayrıca XPG’nin diğer RGB belleklerinde olduğu gibi seçebileceğiniz tonla aydınlatma efekti var; statik, nefes alma, gökkuşağı veya kuyruklu yıldız gibi efektlerin dışında aydınlatmaları şarkılarla senkronize edebileceğiniz Müzik Modu bile var. Böylece ışıltılı bir kasaya sahip olabilirsiniz.

Evet, bu renkli kısmı bir kenara bırakıp, gelelim daha önemli olan özelliklerine. XPG Lancer Blade RAM kitinde 2 adet modül bulunuyor. Bunların her biri 6000MHz hızında çalışan 16 GB kapasiteye sahip oldukça yetenekli modüller. Gecikme değerleri ise bellekleri öne çıkaran detaylardan. Zira 30CL gecikme değeri DDR5 belleklere göre hala düşük sayılabilecek bir değer. Çalışmak için sadece 1.35V’a ihtiyaç duyan belleklerin çalışma sıcaklığı da aynı XPG Lancer’da olduğu gibi 0°C ve 85°C aralığında.

XPG Lancer Blade’i öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri hem Intel hem de AMD ile uyumlu olarak kolayca hız aşırtmaya imkan vermesi. Intel tarafında Intel XMP 3.0 desteği sayesinde BIOS ayarlarıyla uğraşmadan kısa sürede hız aşırtma yapabiliyorsunuz. Üstelik hız aşırtma parametrelerini her seferinde yeniden ayarlamanıza da gerek yok. AMD için ise AMD EXPO desteği mevcut. Bilmeyenler için AMD EXPO, XMP’nin rakibi. Teoride aynı işi görseler de adından da anlaşılacağı üzere, biri AMD diğeri Intel markalı işlemci ve anakartlar ile uyumlu.

Bunların dışında XPG Lancer Blade, modülleri daha kararlı hale getiren ve daha düşük çalışma voltajları sayesinde DDR4’ten daha iyi güç verimliliği sağlayan bir yerleşik güç yönetimine (PMIC) sahip. Ayrıca XPG’nin diğer DDR5 belleklerinde gördüğümüz hata düzeltme kodu (ECC) bu belleklerde de mevcut. Bu sayede bellekler, gerçek zamanlı olarak hataları otomatik algılayarak düzeltebiliyor. Ek olarak veri bozulmasını da engellediğinden güvenilirlik açısından bir artı daha sağlıyor.

Şimdi, teknik detayları da verdiğimize göre yaptığımız testlerin sonuçlarını da paylaşalım. Testlerimizi Intel Core i7 13700K işlemcili, Maximus Z790 APEX anakartlı ve GeForce RTX 3090 ekran kartına sahip bir bilgisayarda gerçekleştirdiğimiz baştan belirtelim.

İlk testimiz olan AIDA 64’e bakarsak, aldığımız sonuçlar fazlasıyla tatmin edici duruyor. 94 bin okuma hızlarına ulaşan bellek, 91 bin yazma ve 93 bin kopyalama hızıyla ilk testimizi başarıyla tamamlıyor.

Diğer test yazılımı Super Pi sürelerine bakıldığında, Lancer Blade RGB, testi 310 saniyede tamamlayarak oldukça iyi bir performans gösteriyor.

Söz konusu dosya sıkıştırma olduğunda ise bellekler, ortalama bir performans gösteriyor. 7-Zip ile gerçekleştirdiğimiz testte, 7.62 GB’lık dosyanın sıkıştırılması 243 saniye sürüyor.

Son olarak, açık kaynak kodlu video dönüştürme yazılımı Handbrake’te 4GB’lık dosya ile yaptığımız dönüştürme işlemi 756 saniyede tamamlandı. Genel anlamda değerlendirdiğimizde, belleklerin performansının son derece iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Hal böyle olunca belleklerden gayet iyibir verim alabiliyoruz. Eğer günün sonunda ister iyi bir oyun bilgisayarı toplamak ya da işiniz için güç gerektiren uygulamalara destek arıyorsanız Lancer Blade RGB iyi bir eküri olacaktır. Biz sentetik testlerimizin sonrasında elbette bu sistemi oyunlarda da koşturduk ve sonuçlar pek tabii ki fazlasıyla iyi. Battlefield V'te Full HD çözünürlükte 200 fps’lerde dolaşırken, Red Dead Redemption 2’de ise 100 fps dolaylarında sonuç aldık.

Sonuç

Evet, dürüst olmak gerekirse; XPG Lancer Blade’in gösterişli RGB ışıklarının altı boş değil. Zira en az RGB’leri kadar performansıyla da dikkat çekmeyi başarıyor. Elbette piyasadaki en hızlı bellek kiti bu değil. Ancak oyuncular dahil çoğu kişinin istediği performansı rahatlıkla sunabilecek özelliklere sahip. DDR5 belleklerin hala çok pahalı olduğunu bilsek de 5400 TL’lik fiyatının ucuz olduğunu ne yazık ki söyleyemeyeceğiz. Yine de bütçesi kısıtlı olmayanların değerlendirebileceği güzel bir alternatif.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XPG Lancer Blade RGB
Ürün Markası XPG
CHIP Online Notu
90
Bellek Tipi DDR5
Bellek Modülü U-DIMM
Kapasite 32GB (2X16GB)
Hız 6000Mhz
CAS Değeri (CL) 30
Çalışma sıcaklığı 0°C- 85°C
VDD (Gerilim Voltajı) 1.35V - 1.4V
RGB Var