Tepki gösterdi: Elon Musk'a göre Netflix'in abone kaybetme sebebi bu

Twitter'ı satın almaya çalışan Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, 10 yıl sonra ilk kez abone kaybeden Netflix'i eleştirdi.

Tepki gösterdi: Elon Musk'a göre Netflix'in abone kaybetme sebebi bu

Netflix, yaptığı açıklamada 2022'nin ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybettiğini duyurdu. Bu uzun yıllar sonra yaşanan bir durum. Netflix'in açıklamasına göre düşüşün nedenleri arasında fiyat artışı, şifre paylaşımı, Rusya'dan çekilme, artan rekabet gibi nedenler var.

Akış devi 2. çeyrekte 2 milyon abonenin daha ayrılmasını bekliyor.

Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk'tan da Netflix'teki kan kaybıyla ilgili dikkat çeken mesajlar geldi. Elon Musk, Netflix'teki abone kaybını politik doğrulucuğa bağlıyor.

Musk, Netflix'i, izleyicisini ihmal etmek 'woke' meselelerine odaklanmakla suçluyor.

'WOKE MIND VIRUS'

Elon Musk, Netlix'in ilk çeyrek performasına ilişkin bir tweete yanıt vererek, "Uyanmış zihin virüsü Netflix'i izlenemez hale getiriyor" dedi. Musk, bir takipçisinin 'Uyanmış zihin virüsü, medeniyet için en büyük tehdittir" mesajına da evet diye yanıt verdi.

Musk, sadece Netflix'in değil genel olarak filmler, dizlerin çöp ‘woke’ trendiyle kaplandığını" iddia eden bir takipçisine ise 'doğru' yanıtını verdi ve "Lütfen en azından *çoğunlukla* bilimkurgu/fantezi hakkında olan bilimkurgu/fantezi yapabilirler mi?” diye yazdı.

Elon Musk

WOKE TRENDİ NE?

Peki, Elon Musk'ın bahsettiği 'woke' trendi ne? Musk'ın yorumu ne anlama geliyor?

Woke kelimesi 'uyandı', 'uyanık' anlamlarına geliyor.

Teknik olarak, Merriam-Webster sözlüğünün tanımına göre, uyanmak “önemli gerçeklerin ve sorunların (özellikle ırksal ve sosyal adalet meselelerinin) farkında ve aktif olarak dikkatli” anlamına geliyor. Başlangıçta ırksal önyargı ve ayrımcılık hakkında farkındalık olarak anılan terim zamanla cinsiyetçilik ve farklı sosyal eşitsizlik sorunlarının farkındalığını kapsar hale geldi.

Guardian'ın haberine göre Afro-Amerikan toplulukları tarafından oluşturulan şekilde, wake'in kökenleri en azından 60'lı yıllara kadar uzanır, ancak ana akım her yerde bulunması yeni bir gelişmedir. Terim, Oxford İngilizce Sözlüğü'ne 2017'de girdi.

Euronews'in haberine göre ise terim 2014 yılında, siyahi genç Michael Brown'un polis memuru olan Darren Wilson tarafından öldürülmesinin ardından Ferguson isyanlarıyla birlikte tekrar gündeme geldi ve #StayWoke (#UyanıkOl) etiketi sosyal ağlarda hızla yayıldı.

Ancak zaman içinde terimin kullanımı değişmeye başladı. Euronews, kelimenin zaman içinde özellikle ABD ve Fransa'da aşığı sağ tarafından küçümseme ifadesi olarak kullanılmaya başladığını, kelimenin parodisi ve karikatürünün yapılmaya başlandığı yazıyor. Vox'a göre "woke" sıfatı giderek "yüzeysel" bir tutumu ifade etmek için kullanılıyor.