1 TB Disk, Neden 931 GB Gösteriyor?

Satın aldığınız 1 TB'lık diskli yeni PC'niz, neden size 931 GB alan kaldığını söylüyor?

Diskiniz size yalan mı söylüyor?

Yeni bir dizüstü bilgisayar aldınız, eve gelip paketini açtınız ve çalıştırdınız. Ekran açıldığında ilk yapacağınız şey kuşkusuz "Bilgisayarım"a tıklamak ve sistem konfigürasyonuna göz atmak olacak. Bir de ne göresiniz? Disk alanınızda hata var! HDD'niz 1 TB değil, yalnızca 931 GB olarak görünüyor! Bir dakika, bir dakika; ortada bir hata yok. Aslında bu şöyle bi' şey...

1 TB Disk, Neden 931 GB Gösteriyor?

Diskiniz ister HDD ister SSD olsun fark etmez, eğer ana disk olarak geliyorsa, doğal olarak üzerinde bir işletim sistemi taşıyor ve bu da kapasitesinde halihazırda yüklü yazılım var demek oluyor. O nedenle diskiniz 1 TB değil, 931 GB. Tabii ki, bu alanı tek başına işletim sistemi değil, üreticinin yükleyebileceği çeşitli yazılımlar da işgal edebiliyor. Akıllı telefonlardan "bloatware" olarak da bildiğimiz bu yazılımlar, üreticiler tarafından, kullanılabilir olarak görüldüğü için yüklü olarak geliyor. Elbette bunları kimi kullanıcılar kullanıyor, kimileri ise anında siliveriyor.

HDD dedik ama aynı durum SSD'de de geçerli elbette. Diskin form faktörü veya türü buna engel değil. Genelde 512 GB'lık SSD'lerde de 476.8 GB kullanılabilir alan görüyoruz. Hatta pek çok dizüstü bilgisayarda ayrılmış bir disk daha görmek mümkün. Bu diski silmeye veya kaldırmaya çalışmayın; zira o PC'nizin güvenliği için orada duruyor. O ayrılmış bölümün içinde, sisteminizin kurtarma görüntüsü mevcut. Yani, işletim sisteminiz çöktüğünde veya sistemi yeniden kurmak istediğinizde, bu alan size yardımcı oluyor ve siteminizi oradan geri yükleyebiliyorsunuz. Hepsi, bu kadar!

Okuyucu Yorumları