1 yıl Uzayda kalan astronotlara neler oluyor?

Uzayda 1 yıl geçiren astronotun vücudunda neler oluyor? Dışkılar nereye gidiyor? İşte cevaplar!

Uzayda geçen 1 yılda...

NASA astronotu Scott Kelly, ilk tam yıllık International Space Station (ISS – Uluslararası Uzay İstasyonu) görevinin ortasında bulunuyor ve bu da, insanların aklına bazı soruların gelmesine sebep oluyor. Bunların arasında ise yıl boyunca astronotun vücudunda ne değişimlerin olacağı ve insan atıklarına neler olduğu gibi sorular yer alıyor.

Neyse ki NASA, bu soruları önceden düşünerek cevaplarını yayınlamış durumda. NASA'nın yayınladığı bir infografik, uzayda geçirilecek olan bir yılın insan vücudunda yarattığı önemli etkileri ve insan atıklarının en azından birinin uzaya etkisini açıklamakta.

NASA'nın söylediğine göre Kelly, uzayda geçireceği yıl boyunca 82 kg dışkı üretecek. Bu dışkı, belirli aralıklarla uzay istasyonundan dışarı atılarak Dünya'nın atmosferinde yanacak ve kayan yıldızlara benzer bir görüntü oluşturacak.

Ancak NASA'nın verdiği bilgiler bununla bitmiyor. NASA'nın söylediği üzere Kelly, uzaydaki yılı içerisinde 730 litre arıtılmış idrar ve ter tüketecek.

Kelly ve Rus Kozmonot Mikhail Kornienko ikilisi uzayda bir yıl geçirecek olan isimler ve bu süre içerisinde uzayın insan vücuduna etkisi hakkında pek çok deney yapılacak. Geçen hafta Salı günü ise, bir yıllık görevin ortasını işaret etmekteydi.

Kelly'nin vücudundaki değişimlerden bazıları ise, NASA tarafından belirtildiği üzere, şunlar olacak: Düşük yerçekimi sebebi ile Kelly'nin vücudundaki 2 litre sıvı bacaklarından başına doğru yer değiştirecek. Ayrıca Kelly'nin kemiklerini, kaslarını ve kalbini sağlıklı tutabilmesi için günde iki saatin üzerinde egzersiz yapması gerekiyor...

Okuyucu Yorumları