2012'de PC teknolojilerinden beklenenler!

2012, PC'lerde işlemcilerin mi, GPU'ların mı yılı olacak? İşte 2012 yılı PC tahminlerimiz...

2012'de PC teknolojisi!

2012'ye henüz adım attık ve yeni yılın teknolojide bizlere neler getireceğini merak etmememiz için bir sebep artık yok.

2010'un bu günlerinde bilgisayar işlemcilerine güç katacak olan Sandy Bridge'den ve AMD Bulldozer'den bahsediyorduk. 2012'de ise işlerin tersine döneceği ve GPU'ların yılı olacağı düşünülüyor. Tabletler ise bu kez gerçekten yaygın olarak kullanılmaya başlanacaklar. Bu makalemizde 2012'de teknoloji dünyasından beklediklerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

2012 CPU'ların yılı olmayacak

2012 CPU'ların yılı olmayacak

2012 CPU'ların yılı olmayacak

AMD'nin büyük merakla beklenen AMD FX işlemcisi (Bulldozer çipi), söylendiği gibi zamanında ortaya çıktı ancak beklentileri karşılayamadı. Intel, son uç nokta çipi Core i7-3960X'i ortaya çıkardığında ise hayal kırıklığı yaşattı. İşlemci, dünyanın en hızlı işlemcisi olsa da halihazırdaki Core i7-990X'den sadece biraz daha hızlıydı. Core i7-3960X, aslında çok daha hızlı olabilirdi. 2012'de ise işlemcilerde yaşanacak bir sıçrama olasılığına yok gözüyle bakılıyor.

Intel'in piyasaya sürmeye hazırlandığı 22nm'lik Ivy Bridge'lerde çekirdek sayısı veya saat hızları pek değişmiyor. İşlemciler hala dört çekirdekli ve 3.5GHz saat hızında. Bununla birlikte boyutun 22nm'ye küçülmesi, çok daha güçlü bir grafik çekirdeği anlamına geliyor. Bu, en azından Intel'in QuickSync video kodlama motorundaki yükselmte ile çok daha hızlı kodlama anlamına geliyor.

AMD'de ise masaüstü PC'lerinde heyecan verici bir 2012 görmüyoruz. Her şey, Bulldozer işlemcilerinin rakipleri karşısındaki fiyatlarına bağlı olacak.

Grafik kartı bolluğu, ultrabook'lar

Grafik kartı bolluğu, ultrabook'lar

Grafik bolluğu

İşlemciler için olmasa da 2012, grafik işlemcileri için iyi bir yıl olacak. AMD'nin Radeon HD 6 serileri grafik işlemcileri bekleneni veremedi ancak gelecek vadeden 7 serisine çok yakınız.

Şurası açık ki AMD'nin son grafik işlemcileri pek ucuz olmayacaklar. Ancak 2012'nin ilk yarısında 6 serisi kartların fiyatının düşmesine yardımcı olacaktır.

Ultrabook'lar yolda

Apple, ince ve hafif notebook'ları kendisi icat etmemiş olabilir, ancak bu konuda önemli adımlar attı. Birçok Apple ürünü gibi Macbook Air de oldukça pahalı. 2012'de ise Ultrabook'ları ayakları altına almaya hazırlanan bir MacBook serisini bekleyebiliriz.

Ancak SSD fiyatlarının düşmesi ve çip üretimindeki teknolojilerin geliştirilmesi ile pil ömrü uzatılarak Ultrabook'lar da uygun fiyatlarıyla Air'e rakip olabilir. Intel, Ultrabook'lar için 1.000 dolarlık bir fiyat düşünüyor. Bu ise Apple'ın MacBook Air'inden biraz daha düşük bir fiyata denk geliyor. Ultrabook'lar için planlanan fiyat, Sony Z gibi yüksek performanslı ince ve hafif sistemlere göre çok daha uygun olacak gibi görünüyor.

2012'nin sonlarında seçenekler artacak

2012'nin sonlarında seçenekler artacak
Asus Zenbook UX21

Ultrabooklar'ın nasıl göründüğünü merak ediyorsanız Asus Zenbook UX21'i inceleyebilirsiniz.

Intel'in Ultrabook sektörüne 2012'deki en büyük katkısı, şüphesiz 22nm Ivy Bridge ailesiyle olacak. Bu çipsetler büyük bir performans artışı sağlamayabilir, ancak gücü daha verimli harcayacaklardır.

2012'nin son aylarında çok hafif, pili tüm gün boyunca dayanan, ancak nispeten yüksek performanslı laptop PC'ler arasından seçim yapabilecek duruma geleceğiz.

Windows 8 ile PC'ler tablet dostu olacak

Windows 8 ile PC'ler tablet dostu olacak

Windows 8 ile PC'ler tablet dostu olacak

2011'de tabletlerin yaygın olarak kullanıma geçmesi beklentisi gerçeğe dönüşmedi. Peki 2012 farklı olabilir mi? Microsoft'un bu kez mobil platformları oldukça ciddiye aldığını düşündüğümüzde cevabımız evet. Windows 8 ile beraber gelecek yeni Metro arayüzü ve döşeme tabanlı arayüz, Microsoft'u daha önce hiç gelmediği yerlere ulaştırabilir.

ARM ve x86 işlemciler

Windows 8'in gelişi, PC'lerin bir x86 işlemciye sahip olmadan nasıl çalışacağı sorusunu akla getiriyor. Windows 8'in ARM'de dev bir başarı yakalayıp yakalayamayacağını tahmin etmek şu an zor. Ancak işletim sisteminin, geleneksel x86 PC'ler ile taşınabilir ARM işlemcili cihazları birbirine daha da yakınlaştıracağı kesin.

Okuyucu Yorumları