5 adımda akıllı telefonunuzu koruyun

Telefonunuz ideal bir seyahat arkadaşı olabilir; ancak gerekli güvenlik önlemlerini almanız da şart!

5 adımda cebinizi koruyun!

Yaz mevsiminin bu son günlerinde yapacağınız tatil programı için tek ihtiyacınız olan akıllı telefonunuz. Ne de olsa akıllı telefonumuzu tur rehberi olarak da kullanmak mümkün. Örneğin, otele giriş yaparken birtakım zorluklarla mı karşılaştınız? Ya da onay postasını mı unuttunuz? Eskiden olsa, böyle bir durumda otel müdürüyle tartışmanız ve tatilinizin daha ilk andan zehir olması işten bile değildi. Oysa şimdi bu hiç sorun değil; ne de olsa rezervasyon onay mesajınız hala gelen e-posta kutunuzda ve akıllı telefonunuzla e-postalarınıza rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Tatilin başından sonuna dek en sadık yol arkadaşımız olan akıllı telefonlarla içimiz rahat, peki ya akıllı telefonumuzun güvende olduğundan emin miyiz? Güvenli içerik yönetim çözümleri alanındaki lider şirket Kaspersky Lab, akıllı telefonlarımızı korumaya yönelik en önemli 5 ipucunu sunuyor:

VPN bağlantısı olmadan asla

Birçok tatilci kablosuz internet bağlantı noktalarını kullanmayı tercih ediyor. Ancak dikkatli olun; etkin noktalar internete bağlanmak için pek de güvenli bir yöntem sayılmaz. Bir VPN bağlantısı olmadan etkin bir noktada kesinlikle gizli bilgi aktarımı yapmamaya özen gösterin. Bu durum özellikle kredi kartlarınız veya hesap bilgileriniz için geçerli; fakat e-postalarınız veya facebook için kullandığınız parola bilgilerini de kapsadığını unutmayın.

Şifresiz WLAN kullanmayın

Şifresiz WLAN kullanmayın

Şifresiz WLAN kullanmayın

Internet bankacılığı, otel rezervasyon teyidi veya kiralık araba için ödeme gibi tatildeyken yapmanız gereken hassas bir işlem varsa, bu işlemi kesinlikle şifresiz bir WLAN kullanarak yapmamalısınız. Böyle bir durumda bilgileriniz herkes tarafından kolayca ele geçirilebilir. Eğer bir VPN istemciniz yoksa, kablo ile bağlantı talep edin ya da mobil iletişim bağlantısı kullanın.

Çalınsa da bulabilirsiniz!

Akıllı telefonunuza Kaspersky Internet Security for Android gibi bir güvenlik uygulaması indirmelisiniz. Bu uygulama, akıllı telefonunuzu gerçek zamanlı bir tarayıcı kullanarak, zararlı uygulamalara ve web saldırılarına karşı korur ve hırsızların kontaklarınıza, fotoğraflarınıza ve dosyalarınıza erişimini engelleyerek kişisel bilgilerinizi güvende tutar. Akıllı cihazınız çalınmış bile olsa uzaktan etkinleştirebileceğiniz bir silme işlevi ile cihazınızda bulunan tüm gizli bilgileri yok edebilirsiniz. Kaspersky Internet Security for Android daha da öteye giderek, eğer akıllı cihazınızda Google Earth gibi entegre bir GPS modülü varsa kaybolan veya çalınan cihazınızın konumunu saptayabilmeniz için cihazınızın size mevcut konum bilgisini içeren bir mesaj göndermesini sağlar. Buna ek olarak, eğer SIM kartınız değiştirilirse SIM-Watch işlevi sayesinde telefonunuz size yeni numarayı içeren bir mesaj gönderecektir.

Pin kodu güveni artırır

Kaspersky Internet Security for Android tarafından sağlanan koruma ile mobil işletim sisteminizin güvenlik fonksiyonları bir araya geldiğinde, akıllı cihazınız en güncel güvenlik özelliklerine sahip olacaktır. Cep telefonunuzda bulunan ekranınız kilitliyken belirecek PIN kodu işlevini etkinleştirdiğinizden emin olun. Telefonunuzun kilidini açmak için izlemek zorunda olduğunuz gerçek parola ve desenler, tabii ki daha iyi bir güvenlik sağlayacaktır.

Acil durumlar için cep telefonu kimliği

Acil bir durumda riske girmemek için tedbirli davranın ve bir cep telefonu kimliği oluşturun. Bu fikir size ilk başta saçma görünebilir ancak acil bir durumda size zaman kazandıracak ve sizi büyük bir zahmetten kurtaracaktır. Telefonunuzla ilgili tüm önemli bilgileri bir yere not alın: Sağlayıcınızın yardım hattının numarası, müşteri numaranız, telefon numaranız, telefonunuzun seri numarası olan 15 haneli IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) ve SIM kart numarası. Bu bilgiler sayesinde kaybolan akıllı telefonunuzun kullanımını hızlıca engelleyebilir, yeni bir SIM kart sipariş edebilir ve sadece birkaç gün içinde elinize ulaşacak yeni telefonunuzla tatilinizin keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları