Çocukları internet tuzaklarına kaptırmayın!

Yapılan bir araştırmaya göre, çocukların azımsanmayacak bir kısmı seks içerikli sohbetlere giriyor.

İnternetin karanlık yüzü!

Dünyayı küçük bir şehir haline getiren ve insanları bir araya getiren internet, bugün pek çok alanda yoğun olarak kullanılıyor. Gerçek bir bilgi hazinesi olan internet sayesinde aranılan hemen her bilgiye tek bir tıklamayla kolayca ulaşılabiliyor.

Diğer yandan madalyonun diğer yüzüne baktığımızda internetin en az yararlı olduğu kadar zararlı bir platform olduğunu da söylemek zorundayız. Elbette bunda virüsler, trojanlar, spy'lar ve spam gibi birçok faktör sayılabilir. Ancak bu bahsi geçen zararlılara daha çok bilgisayarlara ve içerisindeki verilere zarar vermesi yönünden dikkat edilmesi gerekir. Oysa internette bulunan bazı sayfalar var ki özellikle küçük yaştaki çocukları çok yakından ilgilendiriyor.

Çocukların bilgisayarlara ne kadar tutkun olduklarını hepimiz biliriz. Aileler de çocuklarını mutlu etmek adına çağın da gerektirdiği şekilde onlara bilgisayar temin etmektedir. Böylelikle çocuklarını mutlu ettiğini düşünen ana-baba bilgisayarla çocuklarını baş başa bırakmaktadır. Ancak bu durum çocuklar için ne kadar sağlıklıdır?

Geçtiğimiz günlerde The Carphone Warehouse tarafından yapılan geniş çaplı bir araştırma, işte tam bu noktada ebeveynleri aydınlatacak nitelikte bazı sonuçlar sunuyor. Peki nedir bu sonuçlar?

Aileler çocuklarına güveniyor!

Aileler çocuklarına güveniyor!

Mobil Yaşam araştırması, 6000 yetişkin ile çocuk arasında yapıldı. Araştırmanın amacı ise araştırmaya katılan yaş gruplarının internet alışkanlıklarını öğrenmek.

Yapılan araştırmada çıkan sonuca göre 11 ile 18 yaş arasında bulunan çocuklar, sadece yetişkinlerin girebileceği siteleri ziyaret ediyor ve daha da önemlisi internette kendisine 'merhaba' diyen hemen herkesle tanışmaya çalışıyor, arkadaşlık kuruyor. Hatta araştırma sonuçlarına göre, çocukların %11'i "seks konusu etrafında gelişen" cinsel içerikli chat ortamlarına bile dahil oluyor.

Araştırmada yer alan çocukların neredeyse yarısı ebeveynlerine internette gerçekten neler yaptığını söylemiyor, diğer bir deyişle ailelerini kandırıyor. Çocukların %33'ü, internette gerçekten ne yaptığını ailelerine açıkladıklarında onlardan pek de iyi bir davranış görmeyeceklerine inanıyorlar; bu nedenle de bu platformdaki aktivitelerini gizleme yolunu seçiyorlar.

Ancak araştırmanın asıl korku verici tespiti ise şu: Ebeveynler, çocuklarına güveniyor. Ailelerin neredeyse %86'sı çocuklarının internette girmemeleri gereken sitelere girmediğini, kendilerinden izin almadan çocuklarının bu tip sitelere asla giremeyeceğine inanıyor.

Sonuç: Aileler çocuklarını daha yakından izlemeli

Sonuç: Aileler çocuklarını daha yakından izlemeli

Araştırmanın bir diğer tespiti ise küçük yaştaki çocukların Facebook gibi sosyal ağ sitelerine yoğun olarak ilgi göstermesi oldu. Kendilerini büyük yaşta gösteren, ancak yaşı belki 13'ü bile geçmeyen çocuklar, kendilerini ailelerinin koruması olmaksızın büyük bir girdabın içine atıyorlar.

CHIP Online'ın Yorumu:
İnternet, iyiye kullanıldığı zaman gerçekten dünyanın en büyük bilgi okyanusu sayılabilir. Ancak bu, internetin aynı zamanda, özellikle çocuklar için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğini değiştirmeye yetmiyor. Elbette çocuklarımıza interneti yasaklama yoluna gitmemeliyiz. Bilgi çağında internet artık gerçekten bir gereklilik halini aldı. O halde bu gibi olumsuz durumlardan nasıl korunmalı, çocuklarımızı nasıl bu gibi tehlikelerden uzak tutmalıyız? Virüs ve trojan gibi zararlılarla mücadele ederken bazı güvenlik yazılımları bu zararlıların hakkından gelebiliyor. Ancak bu yazılımların, çocuklarınızı elbette internetin asıl büyük tehlikelerine karşı korumaları mümkün değil. Burada en büyük iş aile büyüklerine düşüyor: Çocukları bilgisayarlarıyla uzun süre baş başa bırakmak yerine, onları internetteyken sık sık kontrol etmek, internette hangi sitelere girdiğini bilmek önem arzediyor. Bunun yanında ufak yaştaki çocukların Facebook vari sitelerden de mutlak suretle uzak tutulması gerekiyor.

Okuyucu Yorumları