Linux: "Microsoft açık kaynak düşmanı"

Microsoft şimşekleri üzerine çekti: Linux cephesini MS'i boykot kararına kadar götüren olay ne?

Linux MS'e savaş açtı!

Hollandalı otomobil navigasyon cihazı üreticisi TomTom, geçtiğimiz günlerde kendisini Microsoft'la karşı kaşıya, ilginç bir patent davası içerisinde buldu. Üreticinin cihazı Linux tabanlı bir sistem üzerinde çalıştığı için Microsoft'un açtığı patent davasının sebebi başta tam olarak anlaşılamadı ama kısa sürede TomTom'un cihazında, Microsoft'un patentine sahip olduğu FAT dosya sistemini kullandığı ortaya çıktı. Fakat Microsoft'un FAT sistemi ve Linux'u bir araya getiren TomTom'a açtığı dava açık kaynak kodlu sistem taraftarlarınca ağır şekilde eleştirildi.

Linux sistemlerinin en yetkili mercii olarak kabul edilen Linux Foundation yöneticisi Jim Zemlin, bu olayı "Microsoft'a güvenilmeyeceğinin ve açık teknolojileri desteklemeye gerçekten niyetli olmadığının bir ispatı olarak" yorumlardı. Zaten alternatiflerine göre eksta bir avantaj sağlamayan FAT dosya sisteminin, sadece Microsoft'un dayatmaları yüzünden hala ayakta olduğunu ve tüm üreticilerin en kısa zamanda FAT'ten vazgeçmeleri çağrısında da bulundu.

Linux sürümleri genellikle, Ext3 gibi açık kaynak kodlu dosya sistemleri kullanıyor ama özellikle USB bellek gibi taşınabilir aygıtlar ile uyumlu çalışabilmek için FAT desteği de veriyor. Fakat dünyanın en saygın Linux organizasyonu olan Linux Foundations, bu boykot çağrısı ile FAT'ı terk etmek isteyen üreticilere resmen destek vereceğini ve yardımcı olacağını da duyurmuş oldu.

Okuyucu Yorumları